Kalavrita* (ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ) – Poezi nga Panos Stathojiannis / Shqipëroi: Vasil Çuklla

 
Poezi nga Panos Stathojiannis
 
 
Kalavrita*
 
Golgota, Kaukazi… nuk bëhen kurrë, Atdhe
rrënjët, që të mungojnë, kërrkurë nuk nxjerrin krah
të hapa “pusin” tim – hidhu, nëse e sheh
dhe unë, mbi flakë do ngjitem, stolisur në të bardh
 
Në male ujqit ulërrijnë… qytetit, ambulancat
poeti, mbi podiume, është zhytur, në heshti-
kaluan vite dymbëdhjetë, tre muaj nga vakancat
sa mban rilingjallja? – flakë kashte – unë të përgjigjem, ty.
 
Mijë herë më ke mohuar, të kam mohuar, mijë
skulpturat, t’i rrëzova, ti shkon e ngre, totem
pranvera, mos riardhtë, mos paçin qiejt, yj
u shndrofshin, në Kalavrita, gjithë kopshtet, në Edem!
 
Të shtriheshim një divani dhe jashtë, të bjerë dëborë
simite trupi edhe verë, rreth zjarrit, bërë mal…
dimrit, në val e ngre folenë, peshkmbreti, me kurorë
ngrehi-pasqyra, shpirtit tonë, kërkurrë nuk të fal!
 
*Kalavrita… Miniqytet i Greqisë, që u shkrumbua nga nazistët, në Luftë e Dytë Botërore!…..
 
 
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (λαϊκόν ασμάτιον)
 
Ο Γολγοθάς κι ο Καύκασος δεν γίνονται πατρίδα,
κι οι ρίζες που σου λείπουνε δεν φτιάχνουνε φτερά –
σου ανοίγω το πηγάδι μου κι άμα σ’ αρέσει – πήδα,
κι εγώ με ρούχο ολόλευκο θ’ ανέβω στην πυρά.
 
Ουρλιάζουν λύκοι στα βουνά, στην πόλη ασθενοφόρα,
κι ο ποιητής στο πόντιουμ βουλιάζει στη σιωπή –
περάσαν χρόνια δώδεκα, τρεις μήνες και μια ώρα,
πόσο κρατάει η ανάσταση; – όσο και μια ριπή.
 
Χίλιες φορές μ’ αρνήθηκες, σ’ αρνήθηκα άλλες χίλιες,
τ’ αγάλματά σου γκρέμισα κι εσύ έστησες τοτέμ –
ας μην ξανάρθει η άνοιξη, ας σβήσουνε οι τρίλιες,
ας γίνουνε Καλάβρυτα οι κήποι της Εδέμ.
 
Να γέρναμε σ’ ανάκλιντρο κι έξω να πέφτει χιόνι,
άρτος και οίνος το κορμί και μια φωτιά χλωρή –
στο κύμα χτίζει τη φωλιά, χειμώνα, η Αλκυόνη,
μα ο καθρέφτης μέσα μας ποτέ δεν συγχωρεί.
 
 

Shqipëroi: Vasil Çuklla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s