Kalendari poetik: Percy Bysshe Shelley (1792-1822) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Percy Bysshe Shelley
 
Kalendari poetik: Percy Bysshe Shelley (1792-1822)
 
4 gushti është data e lindjes së P.B. Shelley-t, njërit ndër më shquarit përfaqësues të romantizmit britanik, idhull i brezave të poetëve që erdhën pas tij si p.sh., Robert Browning, Alfred Tennyson, Dante Gabriel Rossetti, Algernon Swinburne dhe William Butler Yeats. Gjeti vdekjen kur lundra me të cilën udhëtonte u mbyt në gjirin e Viarexhos; deti ktheu trupin e tij në breg më 18 korrik 1822. Ja përzgjedhja ime në këtë përvjetor të Poetit:
 
 
NJË MIKU TË LIRUAR NGA BURGU (fragment)
 
Nëqoftëse, or mik, lot dot nuk më del
nga sytë e lodhur e zemra më shpejt rreh
dhe ndjenjë e dhimbje mblidhen e bëhen tok,
ngase zërin dëgjoj që dridhet e s’flas dot.
 
Të përgëzoj, m’i ri je se më parë,
tirani nga tërbimi le të plasë,
nga gjum’i burgut m’i freskët u ngrite,
më kot u mundua shpirtin të ta lidhte,
nga prangat njerëzimi do të zgjidhet.
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s