Kalendari poetik: Olav Håkonson Hauge (1908-1994) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Olav Håkonson Hauge
 
Kalendari poetik: Olav Håkonson Hauge (1908-1994)
 
Poet dhe përkthyes norvegjez, sot më 18 gusht kalendari shënon datën e lindjes së tij. Në shkollë mësoi anglishten dhe gjermanishten, pastaj mësoi vetë edhe frëngjishten. Një nga pasionet e tij qe dhe hortikultura, pasion që e ndoqi sa qe gjallë. Përveç krijimeve të tij përktheu eshe poetë të njohur nga bota si Alfred Tennyson, William Butler Yeats, Robert Browning, Stéphane Mallarmé, Arthur Rimbaud, Stephen Crane, Friedrich Hölderlin, Georg Trakl, Paul Celan, Bertolt Brecht dhe Robert Bly. Ja njëra nga poezitë që kam prej tij:
 
ÇDO DITË
 
Furtunat e mëdha
i ke lënë pas tashmë.
Dikur nuk pyesje
përse jetoje,
nga vije, ku shkoje,
ishe në mes të furtunës,
në mes të zjarrit.
Por mund të jetosh
në grinë e qetë
të çdo dite,
të mbjellësh patate, të rrallosh gjethet,
të mbledhësh karthija,
ke plot ç’të mendosh,
për gjithçka jeta nuk mjafton.
Pas pune mund të fërgosh ndonjë bërxollë
dhe të lexosh poezi kineze.
Laerti plak priste shkurret
dhe hante ndonjë kokërr fiku,
të luftonin për Trojën ua linte herojve.
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s