Kalendari poetik: Ted Hughes (1930-1998) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Ted Hughes
 
Kalendari poetik: Ted Hughes (1930-1998)
 
U lind më 17 gusht 1930 Edward James Hughes, i njohur si Ted Hughes, poet dhe shkrimtar i njohur britanik. Njihet nga kritika si një nga më të mëdhejtë e brezit të tij dhe prej vitit 1984 deri sa vdiq në vitin 1998 qe Poet i Lauruar në Angli. Ka qënë i martuar me poeten amerikane Sylvia Plath, e cila i dha fund jetës me vetvrasje në vitin 1963. Pas vdekjes së Sylvia-s, u përkujdes për botimin e poezive të saj. Ja një poezi nga Ted Hjuz:
 
TEOLOGJI
 
Jo, gjarpëri nuk shtyu
me atë mollë në ngasje Evën.
E gjitha kjo është vetëm
shtrembërim i së vërtetës.
Adami hëngri mollën.
 
Eva hëngri Adamin.
Gjarpëri hëngri Evën.
Kjo është e fshehta e errët.
 
Gjarpëri, ndërkaq,
Tret ushqimin në parajsë
Duke vënë buzën në gaz
Kur dëgjon Zotin që i flet me maraz.
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s