Dhe në Trojë?! (Και στην Τροία;) – Poezi nga Jorgos Seferis / Shqipëroi: Vasil Çuklla

 
Poezi nga Jorgos Seferis
 
 
Dhe në Trojë?!
 
Në Trojë, asgjë – një idhull
Kështu e deshën perënditë.
Dhe Paridi, shtrihej me një hije,
si të ish, krijesë e vërtetë
ndërsa ne, therreshim për Helenën,
dhjetë vjetë.
Dhimbje e madhe kish pushtuar, Greqinë
Kaq trupa hedhur
nofullave të detit
nofullave të tokës,
kaq shpirtra
dhënë mokrave, si grurë.
Dhe lumenjtë fryheshin mes llumit edhe gjakut
për një flatrim të lirtë, për një re
një brofje fluture, pupël të një mjellme
për një këmishë të zbrazët, për një Helenë.
 
 
Και στην Τροία;
 
Τίποτε στην Τροία – ένα είδωλο.
Έτσι το θέλαν οι θεοί.
Κι ο Πάρης, μ’ έναν ίσκιο πλάγιαζε
σα να ήταν πλάσμα ατόφιο∙
κι εμείς σφαζόμασταν για την Ελένη
δέκα χρόνια.
Μεγάλος πόνος είχε πέσει στην Ελλάδα.
Τόσα κορμιά ριγμένα
στα σαγόνια της θάλασσας,
στα σαγόνια της γης∙
τόσες ψυχές
δοσμένες στις μυλόπετρες, σαν το σιτάρι.
Κι οι ποταμοί φούσκωναν μες στη λάσπη το αίμα
για ένα λινό κυμάτισμα, για μια νεφέλη
μιας πεταλούδας τίναγμα το πούπουλο ενός κύκνου
για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη.
 
Γιώργος Σεφέρης
 
 

Shqipëroi: Vasil Çuklla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s