Kalendari poetik: Thích Nhất Hạnh 11 tetor 1926 / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Tich Nhat Hanh
 
Kalendari poetik: Thích Nhất Hạnh 11 tetor 1926
 
Sot është 95 vjetori i lindjes së Thích Nhất Hạnh, murg budist, poet dhe veprimtar vietnamez për paqe. Gjatë luftës në Vietnam e kanë arrestuar dhe torturuar si në Vietnamin e Veriut ashtu dhe në Vietnamin e Jugut. Në vitin 1967, kur ndodhej në SHBA u njoh me Martin Luther King, të cilin e propozoi për çmimin Nobel për Paqe. Pas dy vitesh u detyrua të mërgonte dhe krijoi Delegacionin Budist për Paqe, që mori pjesë në bisedimet për paqe në Paris. Pasi u firmos paqja, qeveria komuniste e Veriut nuk e lejoi të kthehej në atdhe…
Ja një poezi prej tij:
 
 
FYTYRËN MES DUARVE
 
Fytyrën mes duarve mbaj;
jo, jo, nuk po qaj.
E mbaj kështu fytyrën
që të ngroh vetminë:
duart mbrojnë,
duart ushqejnë,
duart pengojnë
shpirtin tim të jetojë
në tërbim.
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s