Ftesë për njohje / Poezi nga Vaso Papaj

 
Poezi nga Vaso Papaj
 
 
Ftesë për njohje
 
Unë s’u takoj ca poetëve të kohës së shkuar,
Fshehur aty, pas vargjesh të lëbyrta dashurie.
Më mjafton zemra,
Për t’i kuptuar e vlerësuar
Në janë shpirtra lirie,
O ledhatarë të një kohëmbetje inercie.
 
Unë s’u takoj poetëve të kohës së mëkatit,
Udhëtar i një anieje pa busull,
Dorëzuar në mëshirë të fatit.
S’u takoj më as zhelanëve modernë,
As pashallarëve të rinj.
Ndaj zëri s’më mungon e s’dyshoj
Se Zoti do t’ma marrë këtë rrëfim
Për ceitnot në dashuri.
 
Zgjohem brenda një ëndrre, çdo mëngjes
E rrotull më vjen trishtimi.
Po kurrë s’mund të jem një indiferent i pashpresë,
Ndonëse çdo ditë po më humbet durimi.
Se s’jam njeri me mendje fikse,
S’i takoj kohës së delirit të shkëlqimit të rremë,
Demokracisë postkomuniste.
 
Atëherë… Mos, vallë, i takoj kohës së shtërngatës,
Shkruar mbi kallot e pëllëmbëve me të zezë?
Mos pëllëmbët m’i ka gërryer
Frenimi i mandrinos turneve të natës
Dhe rob i asaj kohe dashkam viteve të mbesë?…
 
Jo, jo…
S’i kam takuar kurrë gënjeshtrës
Dhe më trishton mungesa e dashurisë për njeriun.
Veç sinqerisht, më bën të qesh hidhur trishtimi,
Ndaj s’do të lodhem kurrë t’u ul perdet e teatrit-kohë
Spektatorëve të shastisur
Pas projektorësh e trukesh aktrimi.
 
Jam ky që jam
Po s’bëj pjesë n’atë kohë,
Që t’i mësonte të gjitha prapësitë,
Veç asaj, të qenit njeri.
Të mbesja pjesë e turmës doja,
Paqen aty ta kërkoja,
Pa ëndërruar kurrë të bëhesha gjeni.
 
Ndaj
S’u takoj as atyre që bota i quan asketër.
Një ditë s’e kam ndrruar numrin e celularit.
E në më telefonofshi,
Bëjeni këtë thjesht:
Me dashurinë e madhe
Të një kohe, që më s’hesht.
 
 
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s