Kalendari poetik: Oscar Wilde (1854-1900) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Oscar Wilde
 
Kalendari poetik: Oscar Wilde (1854-1900)
 
U lind më 16 tetor 1854 Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde, i njohur me emrin Oscar Wilde, shkrimtar, aforist, poet, dramaturg, gazetar dhe eseist irlandez. Një nga kryeveprat e tij “Portreti i Dorian Gray-t”. Ja një nga poezitë e tij:
 
 
DËSHPËRIM
 
Rrënim na lenë stinët pasi shkojnë,
Narcizi herët në pranverë çfaqet,
Pa u skuqur trëndafili nuk thahet
Dhe vjeshtës manushaqet lulëzojnë
 
Edhe dëborën shpon shafran i brishtë
Dhe pemët nxjerrin gjethet përsëri,
Verës shiu harlis barin e ri
Dhe lopë, dele dhe kostarët grish.
 
Po ajo jetë që det i tërbuar
E ka rrënuar dhe natë e nxirë
Varros ditët që një nga një vdesin?
 
Dëshira, ndjenja, mendime që ndezin
Humbim shpejt dhe gjejmë kënaqësinë
Në lëvozhga kujtese të mbaruar.
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s