PYETËSOR (QUESTIONNAIRE) – Poezi nga Biljana Z. Biljanovska / Përktheu nga frëngjishtja Viktor Bakillari

 
Poezi nga Biljana Z. Biljanovska
 
 
PYETËSOR
 
Më pyetën
se kush jam?
dhe unë, krejt e habitur
nga kjo pyetje
thjesht thashë:
 
– Siç e shihni
jam një grua
prej mishi e kockash
dhe me kaq shumë ndjenja
që më lejojnë
të ndihem më shumë grua
dhe më e gjallë.
 
Dhe çfarë bën
në jetë, vazhduan
të më pyesin:
 
– Si të gjitha gratë
në të krejt botën, kam punët e mia
të përditshme:
ato të nënës, të shtëpisë,
të përgatjes së ushqimit,
dhe, ajo që më pëlqen më shumë,
u përkushtohem shkrimeve të mia.
 
Pra, – vazhduan – …
Qenkeni shkrimtare?
 
– Ta pret mendja, nuk e shihni?
u përgjigja duke u tërhequr
në dhomën time
për të mbaruar
vargjet e fundit
që dua t’jua kushtoj.
 
Traduction en albanais Viktor Bakillari
 
 
QUESTIONNAIRE
 
On m’avait demandé
ce que je suis?
et moi, toute étonnée
de la question posée
j’ai simplement dis:
 
– Comme vous voyez
je suis une femme
de chair et d’os
et de tant de sentiments
qui me permettent
de me sentir plus femme
et plus vivante.
 
Et qu’est-ce que tu fais
dans ta vie, on continua
me poser des questions :
 
– Comme toutes les femmes
du monde entier, j’ai mes tâches
de la vie quotidienne :
être mère, faire la ménage,
préparer des repas,
et ce que j’ aime le plus
me dédier à mes écritures.
 
Alors, vous êtes une écrivaine ?
ils ont continué….
 
– C’est logique, vous ne voyez pas?
j’ai répondu en me retirant
dans ma chambre
pour pouvoir finir
mes derniers vers
que je veux vous dédier.
 
bibi.biljanovska@të gjitha të drejtat të rezervuara.
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s