Kalendari poetik: Zinaida Gippius (1869-1945) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Zinaida Gippius
 
Kalendari poetik: Zinaida Gippius (1869-1945)
 
Poetja, shkrimtarja dhe eseistja e njohur ruse Zinaida Gippius, u lind më 20 nëntor 1869 në një familje aristokratike ruse me prejardhje gjermane (von Hippius). Në vitin 1888 u njoh me poetin Dmitrij Merezhovskij; po atë vit dolën në shtyp poezitë e saj të para; pas një viti dy poetët u martuan. Përkrahu revolucionin e vitit 1905, por qe kundër atij bolshevik më 1917, kështu që u detyrua të mërgonte me gjithë bashkëshortin. Jetoi disa vite në Varshavë, Gjermani dhe më në fund në Paris, ku ndrroi jetë më 9 shtator 1945. Ja një poezi e saj ku përshkruhet qyteti i saj Shën Pjetërburgu një vit pas revolucionit bolshevik:
 
 
HESHTJE (Тишь)
 
Nëpër rrugë heshtje e bardhë.
As zemrën s’e ndjej në jam gjallë.
Po ti zemër, ç’ke që hesht?
Heshtje e plotë, gjithçka hesht…
 
Qytet borëzbardhur, ringjallu!
Hëna, shqyt i përgjakur hesht.
E ardhmja, vdekur e pakallur…
Zemër, pse s’regëtin? Ringjallu!
 
Ringjallja s’është për të gjithë.
Dëbora si e vdekur hesht.
Mëkati sundon mbi qytet.
Dhe unë qaj, qaj për të gjithë.
 
dhjetor, viti 1918
 
 

© shqipëroi nga rusishtja Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s