Klubi i Poezisë boton Nr. 34 “illz” – Revistë Letrare e Tiranës / Izet Duraku (Drejtor); Rexhep Shahu (Kryeredaktor) dhe Flamur Hoxha (Sponsor)

 
Klubi i Poezisë boton Nr. 34 “illz” – Revistë Letrare e Tiranës 
 
Sponsor: Flamur Hoxha
Drejtor: Izet Duraku
Kryeredaktor: Rexhep Shahu
Botues: Klubi i Poezisë, Tiranë
Arti grafik: BoV Desing – Blendi Shahu
ISSN 2520-7571
 
B O R D I:
 
Ak. Floresha Dado; ak. prof. dr. Francesko Altimari; ak. prof. dr. Matteo Mandala’; ak. Mehmet Kraja; ak. Shaban Sinani; ak. Vasil S. Tole; prof. as. dr. Elindë Dibra (Ramadani); prof. Eqrem Kryeziu; prof. dr. Fatmir Sulejmani; prof. Dr. Gëzim Aliu; prof. dr. Gëzim Rredhi, prof. dr. Xhavit Beqiri; dr. Ermira Ymeraj; dr. Nezir Bata; dr. Luçiano Boçi; dr. Salajdin Saliu; Agron Tufa; Anton Gojcaj; Ben Andoni; Beti Njuma; dr. Belfjore Qose; Dinos Koubatis; Fahri Musliu; Flutura Açka; Granit Zela; Iskra Geshovska; Lazer Stani; Luan Rama; Luljeta Lleshanaku; Skënder Zogaj; Vahid Hyzoti; Xhevdet Bajra; Zija Çela.
 
P ë r m b a j t j a e nr. 34, “illz” – Revistë Letrare e Tiranës
 
Frederik Rreshpja – Testament / 3
 
F a q e t  e  R e d a k s i s ë
 
Azem Shkreli – Koha më e ligë është koha e mediokërve! / 11
Roland Gjoza – Shume zhurme, pak libra/ 13
Zija Vukaj – Mbi kritikën letrare…/ 15
 
R e t r o
 
Kanga E Gjergj Elez Alisë – Trim mbi trima aj Gjergj Elez Alija! / 19
 
S t u d i o
 
Raymond Carver – Mbi artin e tregimit – Perktheu Granir Zela/ 27
Alban Bala – Letërsia si frakturë e pakapërcyeshme – (Bisede e Mark Simonit me shkrimtarin Alban Bala)/ 31
 
P e r s o n a l i t e t i
 
Botime të shkrimtarit Visar Zhiti / 36
Visar Zhiti – 12 poezi nga librat… / 37
Visar Zhiti – Doreshkrimet e fshehta te burgut / 48
Visar Zhiti – Tregime dhe copeza romanesh / 49
Shkrimtarë dhe kritikë për shkrimtarin Visar Zhiti – / 54
 
I n m e m o r i a m
 
At Zef Pllumi – Shkrimtari në rrugën e golgotës (per shkrimtarin Kasem Trebeshina) / 61
 
T ë  F t u a r
 
Vladimir Majakovskij – Flauta e shtyllës kurrizore – poemë / 67
Bertolt Brecht – Ddjali i pazot – perktheu Anna Kove / 75
Eugenio Montale – Kushedi nëse një ditë, do t’i flakim maskat…– përktheu Elona Caslli / 76
Fabio Pusterla – Rërë… / 77
Maram Al Masri – Gruaqja qe sheh nga dritarja / 78
Alessandro Baricco – Keshtjella terbimi / 79
Anne Sexton – Çmenduri / 80
Fernando Pessoa – Kush ëndërron më shumë …/ 81
Francisco X. – Në një lagje në los angeles… / 82
Guido Catalano – Erdha të të dashuroja në pushimin e drekës… / 84
Mark Strand – Përgjigje… / 85
Julio Cortázar – Pas festave… – i përktheu Elona Caslli / 86
Ilse Aichinger – Porta e katërt dhe e shkuara i flet së ardhmes – perktheu Anna Kove / 87
Mateja Matevski – Tkurrja – përktheu Ramadan Musliu / 91
Milorad Mijo Popović – Hija – përktheu Ramadan Musliu / 96
 
T ë  Z g j e d h u r
 
Fatbardha Xhani Myslimaj – Vjeshta ime e verdhë, e kuqe – poezi . 101
Zija Çela – Përgjigjet e munguara / 106
Granit Zela – Ministri i kishës së laçit / 110
Arshi Pipa – Kupe Danja/ 116
Mehmet Elezi – Mëkati / 120
Nasi Lera – Pritja e kishte thinjur detin / 123
Trifon Xhagjika – Kenga e verber / 129
Thanas Medi – Ajo / 134
Istref Haxhillari – Flutura e nënës sime / 135
Sofia Doko Arapaj – Tek stacioni / 140
Riza Braholli Mborja – Më shumë sesa një fejesë (fragment romani) / 143
Vojsava Zagali – U harruam / 146
Gentiana Kone – Letra / 148
Ylldije Sulka – Në anën tjetër – poezi / 152
Xhevair Lleshi – Zemra e tim biri rreh te një tjetër / 154
Oana Glasu – Dimri që për ne s’vjen më / poezi / 158
Kristaq Turtulli – Dhe drurët dashurojnë / 162
Viron Kona – Mbreti / 165
 
P e r s o n a l i t e t
 
Mustafa Gërblleshi – Tirana e hershme dhe fëmijnia jonë e mjerë / 171
Bedri Alimehmeti – “Gremina e dashunis” dhe gremisjet e një shkrimtari të talentuar / 174
 
P l u s
 
Mirela Leka Xhava – Mjafton… / 185
Emrije Krosi – Imazh i ngrohtë nëne / 186
Edonë Beqiri – Nuk të lë të më ikësh / 187
Marjana Zeneli Bulku – Ne gabuam /188
Rajmonda Qose Shkopi – Ku do të gjej?! / 189
Ismet Tahiraj – Shi i sertë / 180
Nuro Skenda – Në garë me zogjtë / 191
 
N ë  t a k i m  m e  s h k r i m i n
 
Anton Nikë Berisha – Rëndësia e letërsisë arbëreshe për ruajtjen dhe pasurimin e botës dhe e shpirtit arbëresh / 195
Shaban Sinani – “Faji” i të parilemit me sytë e kainit në tragjedinë Abeli të E. Haxhiademit / 202
Halil Matoshi – Poezia është qëllimi ynë antropologjik – (Ose poezia e Beqir Musliut si Zeigen heideggerian) /205
Kujtim Abdi – Homeri dhe Bibla / 210
Lekë Tasi – Ata që u vranë nga partia s’ishin në anën e gabuar pse e donin një shqipëri normale – (Shënime për librin ”Plumba në Ferr” të Bedri Blloshmit) / 216
Sylejman Salihu – Ese mbi librin e Vlladan Gjorgjeviçit “Shqiptarët e Fuqitë e mëdha / 221
Rexhep Shahu – E di se nuk më ke tradhëtuar… – (Mbresa nga leximi i romanit “Kolerë në kohë dashurie” të shkrimtarit Namik Dokle) / 229
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s