Kalendari poetik: Juan Ramón Jiménez (1881-1958) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Juan Ramòn Jiménez
 
Kalendari poetik: Juan Ramón Jiménez (1881-1958)
 
24 dhjetori është data e lindjes së Juan Ramón Jiménez, poet i shquar spanjoll dhe fitues i çmimit Nobel për letërsi në vitin 1956. Kur filloi lufta civile në Spanjë, mori gruan dhe u largua për në SHBA, duke u munduar, më kot, të ndërhynte pranë qeverisë amerikane të vendoste paqen në vendin e tij. Kur fillova të merrem me përkthime poezish, Jiménez ka qënë ndër poetët e parë që më tërhoqi vëmendjen. Në 140 vjetorin e lindjes së tij sjell këtë shqipërim:
 
NOKTURN
 
Loti dhe ylli
u prekën dhe në çast
u bënë një lot i vetëm,
një yll i vetëm u bënë.
 
Mbeta i verbër, mbeti
e verbër dashuria, qielli
bota, s’qe gjë tjetër
veç dritë loti, plot me yje.
 
 

© shqipèroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s