Kalendari poetik: Ernesto Cardenal (1925-2020) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Ernesto Cardenal
 
Kalendari poetik: Ernesto Cardenal (1925-2020)
 
Më 20 janar 1925 u lind Ernesto Cardenal, poet dhe prift nga Nikaragua. Protagonist i revolucionit sandinist; ministër i kulturës gjatë viteve 1979-1987. Papa Gjon Pali II e çkishëroi në vitin 1984 si prift komunist; Papa Françesku e riabilitoi plotësisht në vitin 2019. Kandidat për çmimin Nobel në vitin 2005. Pak a shumë kjo qe jeta e Ernesto Cardenal-it; ja një poezi në 95 vjetorin e lindjes së tij:
 
 
PSALM I
 
I lumtur është ai që nuk ndjek udhëzimet e Partisë
në mitingjet e saj nuk merr pjesë
nuk ulet me rrugaçët në të njëjtën tryezë
nuk ulet atje me gjeneralët e Këshillit të Luftës
 
I lumtur ai që nuk spiunon vëllain e tij
që shokun e shkollës nuk spiunon
 
I lumtur ai që reklamat nuk lexon
dhe radion e Atyre nuk dëgjon
dhe nuk beson parrullat e tyre
 
Ka për të qënë si pemë e mbjellë pranë një burimi
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s