Kalendari poetik: Derek Walcott (1930-2017) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Derek Walcott
 
Kalendari poetik: Derek Walcott (1930-2017)
 
Është një ishull-shtet, që quhet Saint-Lucia (rreth 180 mijë banorë) në Antilet e Vogla, në mes të Karaibeve dhe oqeanit Atlantik; atje u lind më 23 janar 1930 Derek Walcott; dramaturg dhe poet i njohur. Walcott është fitues i çmimit Nobel për letërsi në vitin 1992. Përzgjodha këtë shqipërim prej poezive të tij:
 
 
PËRFUNDIMET
 
Gjërat që nuk shpërthejnë,
mehen, çngjyrosen,
si dielli prej trupave çngjyroset,
si shkumë e detit jep shpirt në breg,
edhe rrufeja shkrepëtitëse e dashurisë
s’ka ndonjë fund shungullues,
vdes me tingull lulesh
që zbërdhylen, si trupat,
si shtufi nën shkëmbij shtrydhet
gjersa merr trajtën e fundit
gjersa mbetemi vetëm me heshtjen
brenda kokës së Beethoven-it.
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s