Kalendari poetik: Vicente Aleixandre (1898-1984) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Vicente Aleixandre
 
Kalendari poetik: Vicente Aleixandre (1898-1984)
 
Poet i njohur spanjoll, sot më 26 prill mbushen 124 vite nga data e lindjes. Në vitin 1925 u prek nga nefriti tuberkular, vuajti gjatë nga sëmundja, por kjo nuk e pengoi të jetonte deri më 86 vjeç. Në vitin 1949 u zgjodh antar i Akademisë Spanjolle dhe në vitin 1977 fitoi çmimin Nobel në letërsi. Ja një poezi prej tij:
 
 
HARRIM
 
Nuk është fundi yt një gotë e kotë
që duhet ta pish me fund. Vdis, hidhe tej.
 
Kështu që ngri ngadalë me dorë
një copë prush a përgjasimin e tij
dhe gishtat do të të përvëlojnë
sikur beftas në ta të kesh borë.
Nuk qe dhe është, Qe dhe tashmë hesht.
Të ftohtët përvëlon dhe ndër sytë e tu
lind kujtim i tij. Kujtimi është i turpshëm;
më keq, i trishtë. Harrimi është vdekje.
 
Vdis me kryet lart. Çka shkon hije është.
 
 
maks
 
© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s