ATDHEU (LA PATRIE) – Poezi nga Biljana Z. Biljanovska / Përktheu nga frëngjishtja në shqip Viktor Bakillari

 
Poezi nga Biljana Z. Biljanovska 
 
 
ATDHEU
 
Një ditë prej ditësh, ime mbesë më
më pyet:
– Gjyshe, Gjyshe,
Ç’kuptojmë me fjalën Atdhe?
E pashë
e i thashë:
– Po, e mira e gjyshes!
Atdheu është vendi ku jetojmë.
Është ajo vatër e madhe ku ka veç paqe
ku ne mbrohemi nga
të gjithë ata që duan të na bëjnë keq,
ose duan të na pushtojnë.
Është vendi ku mund të flasim
gjuhën tonë amtare
dhe ku mund të zhvillojmë traditat,
doket dhe zakonet tona.
 
Është kjo copë tokë, zemër e gjyshes,
e rrethuar me kufij
që ruhen nga ushtria jonë krenare,
ku ka vetëm mirëkuptim
dhe ku mund të forcojmë e rrisim
solidaritetin, respektin, përgjegjësinë,
që ajo të mbetet për ju
dhe fëmijët tuaj.
 
Oh, vogëlushja ime, më duket
se po të tregoj
se si duhet të jetë Atdheu.
Por nëse kjo është e vërtetë
do të ma thuash ti një ditë të bukur,
nëse është kështu,
apo
po të kam rrëfyer
se si kam dashur që të jetë një Atdhe.
 
 
 
LA PATRIE
 
Un jour ma petite nièce
m’avait demandé :
– Grand-mère
qu’est – ce que c’est que la Patrie ?
Je l’avais regardé
et puis j’ai dis:
– Tu sais ma petite
la Patrie c’est ici où nous vivons,
ce grand foyer où règne la paix
où nous nous gardons de tout
ceux qui veulent nous faire du mal,
ou nous capturé,
où nous pouvons parler
notre langue maternelle
et cultiver nos traditions,
coutumes et habitudes.
 
C’est cette morceau de terre
bornée avec frontières
gardées par notre fière armée,
où règne la compréhension
et où on peut cultiver
solidarité, respect, responsabilité,
pour qu’elle reste pour vous
et vos enfants.
 
Oh ma petite, il semble
que je te raconte
ce qui doit être une Patrie
mais si cela est vrai
c’est toi qui va me raconter un jour,
est-elle vraiment ainsi
où seulement
je raconte ce que je désire
qu’il soit une Patrie.
 
Traduit du français en albanais par Viktor Bakillari
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s