Kalendari poetik: Raimond Carver (1938-1988) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Raymond Carver
 
Kalendari poetik: Raimond Carver (1938-1988)
 
Shkrimtar, poet, eseist amerikan, u lind më 25 maj 1938; Pati jetë të vështirë, të trazuar. Në vitin 1977, në një kongres shkrimtarësh në Dallas, u njoh me poeten Tess Gallagher, me të cilën u miqësua menjëherë dhe la alkolin. Tess, më pas u bë gruaja e dytë e tij; Tess mblodhi shkrimet e tij dhe u mor me botimin e tyre. Carver vdiq 50 vjeç nga sëmundja e shekullit XX: kancer. Ja një shqipërim prej tij:
 
 
SHIU
 
U zgjova këtë mëngjez
por pata dëshirë të rrija gjithë ditën në shtrat
duke lexuar. Qëndrova një hop në mëdyshje.
 
Pastaj nga dritarja pashë shiun.
Dhe u dorzova. Ia besova veten krejtësisht
këtij mëngjezi me shi.
 
Do ta rijetoj jetën time dhe njëherë?
Do t’i bëja gabimet e mëdha sërish?
Po, sapo të mundesha, po. Do t’i bëja.
 
 
maks
 
© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s