Kalendari poetik: Aleksandër Sergejeviç Pushkin (1799-1837) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Aleksandër Pushkin
 
Kalendari poetik: Aleksandër Sergejeviç Pushkin (1799-1837)
 
U lind më 6 qershor 1799 Pushkin, ati i gjuhës letrare ruse, poet, shkrimtar, eseist dhe dramaturg i madh rus dhe i letërsisë botërore, më i madhi ndër përfaqësuesit e romantizmit rus. I ati i tij rridhte nga një familje e lashtë e aristokracisë ruse, kurse e ëma ishte mbesa e Abram Petrovič Gannibal-it, fisnik nga Etiopia, që u birësua kur qe 8 vjeç nga Pjetri i Madh.
Mjafton emri i tij, Pushkin, dhe dihet se kemi të bëjmë me një kollos të letërsisë botërore. Nga shqipërimet që kam prej Tij, ja përzgjedhja ime në përvjetorin e 223 të lindjes së gjeniut rus:
 
 
ENGJËLLI (АНГЕЛ)
 
Në Eden, te hyrja ku rrinte
Engjëll i bukur drit’ lëshonte,
Një djall i tërbuar që nxinte
Mbi gryk’ të ferrit fluturonte.
 
Frym’e mohimit, e dyshimit
Në shpirt të dlirë rrënjë hodhi
Një afsh i ngrohtë mallëngjimi
Të parën her’ e turbulloi.
 
Po të vështroja, më fal, -i tha,
-Më pe dhe ti me sy shkëlqyer:
Në qiell, s’kam përbuzur gjithçka,
Mbi dhé, të gjith’ s’i kam urryer.
 
 
maks
 
© shqipëroi nga rusishtja Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s