Kalendari poetik: Mascha Kaléko (1907-1975) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Mascha Kaléko
 
Kalendari poetik: Mascha Kaléko (1907-1975)
 
U lind si sot 115 vite më parë, poetja Mascha Kaléko, si bijë jashtë martese e tregtarit ruso-hebre Fischel Engel dhe një vajze hebreje austriake, Rozalia Chaja Reisel Aufen. Pas lindjes së vajzës ata u martuan dhe u vendosën në Gjermani. Në Berlin, Mascha u njoh me poeten Else Lasker-Schüler dhe poetë të tjerë të dëgjuar. Në vitin 1938 Mascha me të shoqin, u vendosën në SHBA. Ja një poezi prej saj:
 
 
VDEKJA (E NDJENJËS)
 
Më kujtohet kur vdiqa të parën herë,
e mbaj mend si tani si qe.
Vdiq gjithçka për mua, pa u ndjerë.
Në Hamburg ndodhi, ishte prill,
tetëmbëdhjetë vjeçe isha.
 
Kur vdiqa herën e dytë,
më dhëmbi shumë vdekja.
Pak gjëra munda t’i le:
zemrën që regëtinte para derës së tij
 
dhe gjurmët e kuqe mbi dëborë.
Por kur vdiqa për herë të tretë,
thuajse fare s’e ndjeva.
Më qe e afërt tashmë, si shtrati, si buka,
si këpucët, si teshat më ishte vdekja.
Dhe tani nuk vdes më.
 
 
maks
 
© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s