Poezi nga Mihal Gjergji

 

mbushni faqe gazetash
për një “Mis” a beronjë
dhe heshtni për një klithmë fëmije
për duart e shtrira
për lastarët e njomë
që thyhen nën peshë varfërie

Ju hiçër!
Blini “medalje” me çmimet e turpit
Më dhimbseni,
tek ju shoh, si bravaret në brinjë,
i ngjani njëri-tjetrit;
“buka e vjetër”
dhe heshtni për plagët e Atdheut
për Tafil Buzin dhe Hodo Alinë…

Puthadorë,
a thua se jeni bohemë?
Oh, Madamë!
Këto shalë të bardha,
gjoksi i butë, si djathi i napës,
nishani mbi vetull…
Lermë ta thur një poemë…!

E dini ju,
se ç’është një brengë poeti,
një dhimbje nëne,
që ende s’është tretur?
Shporruni qenër
Në vargjet e mia
s’kanë vend të gjallët e vdekur!

 
Poezi nga Mihal Gjergji
 
 
BRENGË POETI
 
Gjumi im,
s’vë gjumë në sy
Vikama luftëtarësh ma shkundin dremitjen
hap e mbyll dyer baladash
heronjtë janë aty!
 
Ju,
mbushni faqe gazetash
për një “Mis” a beronjë
dhe heshtni për një klithmë fëmije
për duart e shtrira
për lastarët e njomë
që thyhen nën peshë varfërie
 
Ju hiçër!
Blini “medalje” me çmimet e turpit
Më dhimbseni,
tek ju shoh, si bravaret në brinjë,
i ngjani njëri-tjetrit;
“buka e vjetër”
dhe heshtni për plagët e Atdheut
për Tafil Buzin dhe Hodo Alinë…
 
Puthadorë,
a thua se jeni bohemë?
Oh, Madamë!
Këto shalë të bardha,
gjoksi i butë, si djathi i napës,
nishani mbi vetull…
Lermë ta thur një poemë…!
 
E dini ju,
se ç’është një brengë poeti,
një dhimbje nëne,
që ende s’është tretur?
Shporruni qenër
Në vargjet e mia
s’kanë vend të gjallët e vdekur!
 
 
L I T A R I
 
Popull i leshtë,
mbete nën hije xhamish
E kush nuk të futi në shtrungë (!)
Flij populli im,
një shekull në gjumë
 
Ndërsa unë gjurmoj një fantazmë,
që pi me gotën e djallit
Në pemën e mëshirës tundet një litar
Kam kohë që pres…
Asnjë sulltan të varur s’kam parë!

2 thoughts on “Poezi nga Mihal Gjergji

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s