Kalendari poetik: Gemma Gorga 10 qershor 1968 / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Gemma Gorga
 
Kalendari poetik: Gemma Gorga 10 qershor 1968
 
Sot, më 10 qershor, mbush 54 vjeç Gemma Gorga i López, poete dhe profesore universiteti. Studioi filologji spanjolle në universitetin e Barcelonës, ku mori doktoraturën dhe vazhdon të punojë po atje. Është specializuar për letërsinë e Mesjetës, të Rilindjes dhe atë barok. Ka botuar disa përmbledhje poetike, ja një poezi prej poetes katalanase:
 
 
LIBRI I ORËVE: DHJETOR
 
Prej dritares një sy hedh nga sheshi: te rrapi
katër gjethe të lodhura kanë mbetur
që s’kanë vendosur fluturimin
e fundit të marrin. Katër janë
edhe ditët që lëkunden në kalendar,
gati për të rënë kur nuk i sheh kush.
 
Gjithçka kështu merr fund, duke u shkëputur
e duke rënë përdhé
me erën e ftohtë të kësaj
stine të vështirë. Procesi është i ngadalshëm,
gati s’vihet re. Vetëm po ndënje netë të tëra
të mësosh sytë me qetësinë
para se ta ndjesh si jeta gjethet humb,
humb ditët, oksigjenin humb, zogjtë humb,
trupat humb, humbasin edhe përgjigjet.
Festojnë edhe të vdekurit Krishtlindjet,
përqark lodrave ulur. Mbështetur në dritare
edhe për ta mendoj, është një mënyrë të mendoj për vete.
 
Dhe jeta gjethe humb, mospërfillëse
ndaj gjithçkaje, si një pemë e madhe që i bien gjethet.
 
 
maks
 
© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s