DIRECTION BOARD OF GALAKTIKA POETIKE “ATUNIS

logo ATUNIS 1

DIRECTION BOARD OF GALAKTIKA POETIKE “ATUNIS

 

 

Forum: http://atunis.forumotion.com/

Web : https://atunispoetry.com/

 akt-themelimi-dhe-regjistrimi-atunis.pdf

 

 Galaktika Poetike “ATUNIS”

 Poetry of Galaxy “ATUNIS”

 

 

 

Galaktika Poetike  “Atunis” është regjistruar me Nr vendimi  5114811-8 ,   dt 08 / 01/ 2014  me emrin e plotë :Galaktika Poetike “ATUNIS” (Poetry of Galaxy “ATUNIS” dhe emrin e  shkurtesës : ATUNIS dhe me aprovim të vules zyrtare:

 

 

 

logo Atunis, vula

                   

                            Vula Zyrtare 

 

 

 


  • Vendosja e emrit në Lashtësi kishte një rëndësi të madhe sepse shprehte tiparin kryesor dallues të njeriut. Sipas Xhuzepe Katapanos “Emri në parim, ishte si një formulë strukturore, pasi shprehte jo vetëm natyrën e brëndshme, por edhe rolin e qënies të cilës i ngjitej“

  • Termi Atunis përbëhet nga Atu + Nis dhe do të thotë “Aty nis”, “Kalërimi nis”. Kalërimin edhe sot e gjejmë në trevat toske në termin (ata) madje edhe në dialektin arvanit si ”do vemi ata” që do të thotë “Do shëtisim kaluar”. Në Toskërisht gjendet dhe përdorimi i termit “Atalidhës” që e gjejmë të dokumentuar dhe në “Alipashiadën” e Haxhi Shehretit, etj. Në trevat gege përdorimi i termit (at, ati, atin) vazhdon të egzistojë dhe i referohet kalit, si “Shalo atin”, “ I grah atit” etj. Pra Atunis(Atu nis) do të thotë “Është i pari që hypi (kalëroi) në një kalë”, “Aty nisi(zanafilla)”. Emri “Atunis” është gjetur në vazot etruske që i përkasin shekullit të VII, VI dhe V p.e.r.
  • Në mitologji Atunis apo Kalorësi i Parë, Aloean, njeriun që ushqente kuajt, e gjejmë si bir të Poseidonit(Potis Dhënësi* (Ai që dha ujin për të potisur)). Në një tjetër vazo etruske, Atunis pasqyrohet në gji të Turanit (Dardanes/Afërditës)
  • Përdorimi i termit (At) gjendet dhe tek termi (Atdhe dhe at(baba)).
  • 1- f15, Xhuzepe Katapano „Thoti fliste shqip“ Botimet enciklopedike 2007
  • 2- f239 Niko Stillo „Etruskishte Toskërishte“ 2010
  • *- F159 Aristill Kola “ Gjuha e Zotave”

 Relacioni shpjegues i emrit “ATUNIS” është bërë nga antarja e Bordit Drejtues , Klarita Selmani.

Qëllimi :

  • Galaktika Poetike ”ATUNIS”, del me moton e formimit koncept të një ARTI bashkëkohor, universal dhe të pakufizuar.
  • Galaktika Poetike “ATUNIS” është lidhje shkrimtarësh, poetësh e piktorësh, e cila afron risi krijuese me kombësi të ndryshme, por me bazë shpirtërore të gjerë arti, për të ndihmuar përcjelljen e artit në të gjitha format etike-kulturore-shoqërore. Respekti i diversitetit dhe kulturave të ndryshme formon një frymë të lirë letrare komunikimi midis autorëve dhe me identitet të plotë letrar global. Ky është qëllimi i “ATUNIS”, një fllad muzash që qarkullon në brendësinë e një galaktike letrare globale, ku “ATUNIS” ka për lajmotiv artin në shërbim të zhvillimit, emancipimit, drejtësisë hyjnore dhe respektit njerëzor. Atunisët i bashkon forca shpirtërore e përbashkët letrare, i përshkron ndjenja e thellë për estetikën, i motivon karakteri krijues esencial dhe ringritja e vlerave kulturore shqiptare në shkallën më të civilizuar ndërkombëtare.

 

 

 

BORDI DREJTUES

DIRECTION BOARD

                   1. Hasije Selishta Kryeziu WPS (Prishtinë , Kosovë)  / Presidente of  DIRECTION BOARD OF GALAKTIKA POETIKE “ATUNIS

                  2. Agron Shele IWA-WPS (Belgjikë)

                  3. Peter Tase (USA)

                   4. Raimonda Moisiu IWA (USA)

                   5. Silvana Berki (Finlandë)

                   6. Ariadna Sayer WORLS Poetry (USA)

                   7. Dr. Ashok Chakravarthy (Indi)

                   8. Gunsel Djemal, (Qipro-Turqi , Angli)

                   9. Enertin Dheskali (Fier,Abania)

                   10. Prof Muhammad Shanazar IWA  (Rawalpindi, Pakistan)

                   11. Ana Kove (Tiranë, Albania)   /  General Secretary   DIRECTION BOARD OF GALAKTIKA POETIKE “ATUNIS

                    12. Nelton Bereti (Tiranë, Albania)

                   13. Sinan Vaka WPS (Itali)

                   14. Dr. Eftichia Kapardeli IWA (Greqi)

                  15. Klarita Selmani (Kretë , Greqi)

                   16. Shefqete Goslaci (Prishtinë, Kosovë)

                   17. Adem Gashi  (Prishtinë, Kosovë)

                   18. Lumo Kolleshi WPS (Përmet,Albania)

                   19. Rami Kamaberi (Maqedoni)

                   20. Anton Gojçaj (Mali i Zi)

                   21. Bilall Maliqi (Preshevë)

                   22. Nehat Hoxha (Prishtinë, Kosovë)

                  23. But Jaku (Prishtinë, Kosovë)

 

 

Antar Nderi   Galaktika Poetike “ATUNIS”  /  Poetry of Galaxy “ATUNIS”  :    Studiuesi  Niko Stilo

Hartimi i Logos Galaktika Poetike “ATUNIS”  /  Poetry of Galaxy “ATUNIS” : Nelton Bereti

Vendosja e emrit të Lidhjes : Klarita Selmani

Shpjegimi i emërtimit : Klarita Selmani

Qëllimi : Silvana Berki

Vula  u realizua nga  Hasije Selishta Kryeziu

Stausi dhe Programi Lidhjes : Agron Shele,  Hasije Selishta  (Kryeziu )

Forumi : Agron Shele

Faqja Web, Logua e Çmimit Letrar “Frang Bardhi”   : Peter Tase,  Piro Tase

Kordinator për autorët e huaj  :  Prof Muhammad Shanazar

Përgjegjës të informacionit letrar : Agron Shele, Raimonda Moisiu, Peter Tase, Ana Kove