Poems by ROULA TRIANTAFYLLOY

  Poems by ROULA TRIANTAFYLLOY     Η ΚΟΡΗ   Χρυσοκάντηλο ο ήλιος γέρνει. Ντύθηκε η θάλασσα φωτιά. Αστέρι πιάνεται στης νύχτας το καρτέρι κι η κόρη παρασύρεται στου πόθου τα νερά. Πνίγεται, ανασταίνεται Εκεί η ευτυχία κι ο θάνατος … Continue reading

PARASHIKOHET RRËZIMI I STINËVE / Poezi nga Rudina Mërkuri

rudina-merkuri

Poezi nga Rudina Mërkuri

 

 

PARASHIKOHET RRËZIMI I STINËVE

 

Ku ta gjej…,

çlirimin për vete,

për të tjerët.

Toka është lëruar nga parmenda,

nën shiun e pelerinës së shenjtë,

ku ta hedh djersën e ballit,

është përzier parfum e lodhje bashkë,

ku ta ndez jetën,

te muri i arsyes,

apo te gjymtyrët e prekur,

nga vite

shpenzuar me hall.

Janë shkurtuar ditët,

ujërat po rriten deri në përrua,

shihen gjurmë të fshehura dashurie,

zogjtë mësuan rrugën,

ku të shuanin etjen,

nga një e papritur lumturia,

mësoi se vinte nga elegjitë,

nga dhimbjet,

nga enigmat me kohë shkurtuese.

Po rritet cikloni,

po shihet ylberi,

po afrohen flakët e prekjes.

Parashikohet rrëzimi i stinëve.

 

 

Instituti i Librit dhe i Promocionit, në bashkëpunim me Universitetin Mesdhetar të Shqipërisë dhe Botimet Toena, promovojnë romanin e shkrimtarit Namik Dokle “Vajzat e mjegullës”. / Nga: Irena Toçi

NJOFTIM PËR SHTYP

 

 

ftesa-namik-dokle-vajzat-e-mjegulles

PROMOVIM 

 

VAJZAT E MJEGULLËS  (roman)

NAMIK DOKLE  ( autor)

 

Instituti i Librit dhe i Promocionit, në bashkëpunim me Universitetin Mesdhetar të Shqipërisë dhe Botimet Toena, promovojnë romanin e shkrimtarit Namik Dokle “Vajzat e mjegullës”.

 

 

RRETH LIBRIT

 

Vajzat e mjegullës është romani i një dashurie të madhe, ku vërshojnë ndjesitë e dashurive ekzistenciale: dashurisë për jetën, për vendlindjen, për njerëzit, për gjuhën, për zakonet identifikuese, për mitet dhe legjendat ende të gjalla; është një roman i dashurisë për të bukurën në një realitet herë-herë të shëmtuar; i dashurisë për vajzat, lulet dhe këngët e tyre, si edhe i paqtimit me fatin, duke e jetuar atë në çdo frymëmarrje.

Përmes një stili gjuhësor krejt të veçantë dhe të ngjyrosur edhe me elemente të një kulture deri diku jo krejt të njohur, Namik Dokle paraqet situata dhe vende që nxisin thellë përfytyrimin e lexuesit dhe çdo përshkrim fjalësor mbërrin të kthehet në pikturë reale e plot ngjyra. Formulimet origjinale, humori fjalësor, ironia, si veçori gjuhësore, mbushin shpesh kontrastin mes ankthit të pasigurisë dhe forcës shpirtërore identifikuese. Besnikëria ndaj gjuhës së gjallë të personazheve reale bëhet shpesh edhe forma e vetme e kundërshtisë së hapur ndaj zhargonit të pabesë të diktaturës.

 

namik-dokle

Namik Dokle

 

Goranët dhe Gora, përmes këtij rrëfimi grishës nga faqja e parë deri tek e fundit, vijnë te lexuesi përmes një simboli të fortë, që prek në mënyrë sa poetike, aq edhe tragjike sferën e vetëdijes mbi misterin dhe atë çka përcillet si e njohur e pakundërshtueshme. Po “vajzat e mjegullës”? A janë edhe ato krijesa të misterit? Ah, jo! Ato i shquajmë qartë tek lodrojnë si mjegull e bardhë nëpër faqet e këtij romani që s’duhet humbur…

Që nga dita e botimit të këtij romani, janë organizuar me dhjetëra aktivitete, si: promovimi në Panairin e Librit “Tirana 2015” (stenda Toena), promovimi në qendrën kulturore të Kukësit, në “Librarinë e Çarshisë” –

Shkup, në bibliotekën e qytetit të Elbasanit dhe atë të Beratit.

Së fundmi u përkthye në gjuhën boshnjake me titullin “Kceri magle”, përkthyer nga zëvendësrektori i Universitetit të Prizrenit, Sadik Idrizi, dhe botuar nga Shtëpia Botuese “Connectum”, një nga më të njohurat e Bosnjës si dhe u organizua promovimi i tij në Sarajevë.

 

 

irena-2

Irena Toçi

 

Botimet Toena

Rruga “M. Gjollesha”

K.P. 1420

Tirane – Albania

Tel. ++355 422 40 116

Fax  ++355 422 40 117

 

botimet.toena@gmail.com

redaksia@toena.com.al

irena.toci@gmail.com

 

http://www.toena.com.al

http://www.facebook.com/botimet.toena

http://www.facebook.com/Instituti-i- Librit-dhe-i-Promocionit

twitter.com/TOENABOTIME1

http://www.institutilibripromocioni. al

http://www.librariatoena.com

http://www.instagram.com/botimet_ toena