Poems by Tanni Bose

Poems by Tanni Bose     Insight   Amidst the crevasses flowed “The River of silence” Crevasses of heart, soul, of passion sublime They stoned “Soraya”, named her evil They burned “Joan of Arc”, baptized her a witch Concealed the … Continue reading

Me rastin e ndarjes nga jeta: AKADEMIKU ALFRED UÇI, PERSONALITET I SHQUAR I ARSIMIT, KULTURËS DHE SHKENCËS MBARËKOMBËTARE SHQIPTARE / Nga: Prof.Murat Gecaj; publicist e studiues

Me rastin e ndarjes nga jeta: AKADEMIKU ALFRED UÇI, PERSONALITET I SHQUAR I  ARSIMIT, KULTURËS DHE  SHKENCËS  MBARËKOMBËTARE SHQIPTARE   Nga: Prof.Murat Gecaj         publicist e studiues     Nga e majta: Prof.A.Uçi e M.Gecaj (Tiranë,15 dhjetor 2010)   Sot, … Continue reading

PROFESORËT IKIN, POR MËSIMET DHE NDIHMESAT E TYRE TË VYERJA RROJNË PËRJETË! (Dhimbje e pikëllim i thellë, për ndarjen nga jeta të Akademikut Alfred Uçi) / Nga: Prof.Gjovalin Shkurtaj

PROFESORËT IKIN, POR MËSIMET DHE NDIHMESAT E TYRE TË VYERJA RROJNË PËRJETË!

 (Dhimbje e pikëllim i thellë, për ndarjen nga jeta të Akademikut  Alfred Uçi)

 

Nga: Prof.Gjovalin Shkurtaj

 

 

alfred

Prof.A.Uçi, duke dhuruar me nënshkrim, një libër të tij…(Foto nga: M.Gecaj)

 

Me dhimbje e pikëllim të thellë  morëm kumtin e zi të ndarjes nga jeta të akad.Alfred Uçit, profesorit të shquar të filozofisë dhe estetit të mirënjohur, dijetarit të madh dhe autorit të një vargu  veprash studimore, të  mirënjohura e të mirëpritura nga studiuesit dhe lexuesit, si:

“Estetika, jeta, arti” (1976), “Mitologjia, folklori, letërsia”(1982), “Çështje teorike të estetikës dhe të kulturës” (1986), “Estetika” (në tri vëllime, 1986-1988),”Shekspiri në botën shqiptare” (1996),  “Dostojevski në kohën tonë” (1977), “Ferr-parajsa danteske” (1998), “Prometeu dhe Hamleti” (greqisht, Athinë,1998), “Grotesku kadarean” (1999), “Estetika e groteskut”(4 vëllime,Tiranë, 2000), “Estetika në letërsinë shqipe” (2001),  “Pesë të mëdhenjtë e  letërsisë shqipe në optikën e një rileximi (N.Frashëri, Gj.Fishta, F.Konica, M.Kuteli, Migjeni), Shkup, 2003; “Filozofia e Teodor Kavaliotit” (2004), “Estetika e folklorit” (2007), “Universi estetik” (3 vëllime, 2004-2007), “Estetika metateorike mbi artin” (2 vëllime, 2008).

Më 2014, prof.Alfred Uci  botoi edhe monografinë e gjerë “Estetika migjeniane-Fryma moderne në  letërsinë  shqipe ”. Dhe, sikur të mos mjaftonin ai mal me vepra që përmendëm,  pak muaj më parë doli shtypi një studim tjetër të gjerë kushtuar jetës dhe veprës së Jani Vretos, në serinë e botimeve të Akademisë sonë të Shkencave.

Ti ike, Profesor i nderuar dhe mik i shtrenjtë e i dashur, por mbeten kujtimet e bukura dhe vlerësimi meritor i  brezave të ish-studentëve Tu, tashmë të moshuar e me grada e tituj shkencorë, ithtarë e nderues të veprave dhe shembullit të lartë që na ke dhënë për më se gjysmë shekulli, si mësimdhënës mendimkthjellët, si drejtues  i zoti e mendjehapët i Ministrisë së Kulturës dhe i Institutit të Kulturës Popullore për shumë vjet radhazi, si mbrojtës i palëkundshëm i vlerave atdhetare të kulturës popullore dhe  letërsisë artistike shqiptare, po edhe si    Burrë tipik shqiptar, si njeri  fisnik dhe mendimtar i urtë dhe tepër i rrallë.

Të qoftë  lehtë dheu i tokës shqiptare, ku jetove dhe kontribuove me ndershmëri, duke u shquar  si autor i një mali me vepra të rëndesishme e të pavdekshme!

Tiranë, 26 tetor 2016