Browsing All Posts published on »June 26th, 2019«

TWEE GEDICHTEN (Two poems by Job DEGENAAR) / Translation by Hannie Rouweler

June 26, 2019

0

TWEE GEDICHTEN / Two poems by Job DEGENAAR   Zuiderzee harbour The Lemmer Between today’s lock gates drips what has passed; sometimes it gushes over autumnal quays, disappearing at the drawbridge in bumpy stories about storm, damage and fishermen’s sufferings It glows on facades in the morning sun bustles on terraces, sparkles in the Dock […]

Poezi nga Adem Abdullahu

June 26, 2019

0

Poezi nga Adem Abdullahu   NJË MATUF PLANGPRISHËS Shpirt matufi plangprishës, herë flet si mjeran i ndyrë, herë sulet tinëzisht, i ngjanë bishës, herë përqyret si një fëlliqësirë. Jetën kaloi duke u përkulur, kurrë s’pati burrëri e krenari, kudo gjemba duke ngulur, ky matuf me shpirt djalli. Dhe tani duke perënduar seç i ka hyrë […]

Poem by Maria Filipova-Hadji / Translated by Eugenia Slavova

June 26, 2019

0

Poem by Maria Filipova-Hadji   *** Don` t you believe, that one day touching the sky with my eyes with uncovered knees, raised skirt, I will gather all the stars from the sky and will scatter them upon the Earth. People will pick them and will store them. You will ask: “Where are your stars?” […]

KOHA ARTISTIKE E FJALËS (Mbi librin me poezi: “Fusha e heshtjes“ së poetit Avni Azizi) / Nga: Violeta ALLMUÇA, shkrimtare

June 26, 2019

0

KOHA ARTISTIKE E FJALËS (Mbi librin me poezi: “Fusha e heshtjes“ së poetit Avni Azizi) Si një lexuese e poezisë së mirëfilltë, teksa mbetem adhuruese selektive e mijëra vargjeve me rrënjët në pemën e madhe poetike, arrij të zbuloj Unin e çdo poeti/poeteje. Kur lexova disa poezi të poetit Avni Azizi, u çudita që ai […]

Poems by Mónika Tóth

June 26, 2019

0

Poems by Mónika Tóth     how much   everyone knows my name, everyone knows my face, everyone knows my smile, everyone knows my laugh, everyone knows my voice,   but it doesn’t matter cause, they don’t know my story, they don’t know my scars, they don’t know my lies, they don’t know my pain, […]

VIJA INTEGRALE NË VEND TË VIJËS PARCIALE PËR ZGJEDHJEN E ÇËSHTJES SHQIPTARE ( AN INTEGRAL LINE INSTEAD OF A PARTIAL LINE THE SOLUTION TO THE ALBANIAN CAUSE) / Nga Brahim Ibish AVDYLI

June 26, 2019

0

VIJA INTEGRALE NË VEND TË VIJËS PARCIALE PËR ZGJEDHJEN E ÇËSHTJES SHQIPTARE (Në vend të resymesë, pjesa e fundit e librit tim, “Sondazhe për Kosovën dhe kufirin e saj”, Prishtinë 2019, e përkthyer në anglisht) Në këtë vepër të madhe i kam mbledhur një sërë shkrimesh, që fillojnë nga përkufizimet shkencore, nga disa analiza dokumentuese, […]

HIJET E LËNA PAS DUHEN NDRIÇUAR ME DRITË / Tregim nga Lela Dardha – Kokona

June 26, 2019

0

HIJET E LËNA PAS DUHEN NDRIÇUAR ME DRITË   Tregim nga Lela Dardha – Kokona Nga fundi i muajit Nëntor, në shtëpinë e Rozës ,që banon në Zvicër prej 20 vjetësh, shkuan për vizitë prindërit e saj për të kaluar festat e fundvitit atje. Atë ditë ,që shkelën në tokën e asaj “parajse”, siç e […]

Publikohet Revista “Alternativa ” , Revistë Periodike Shqiptaro- Italiane- Kulturore, Nr-IV, Viti i – II i Botimit – 2019 / Botuese: Eltona Lakuriqi

June 26, 2019

0

Publikohet Revista “Alternativa ” , Revistë Periodike Shqiptaro- Italiane- Kulturore, Nr-IV, Viti i – II i Botimit – 2019     Drejtoreshë: Eltona Lakuriqi   Nuk lejohet kopjimi i materialeve pa lejen me shkrim nga drejtoresha.   Adresa facebook: Eltona Lakuriqi e-mail: eltona.tona12345@outlook.com   Botimi nuk mban përgjegjësi për mendimet e shprehura nga autorët në […]

Just a smile / Poem by Irina Lucia Mihalca

June 26, 2019

0

Poem by Irina Lucia Mihalca   Just a smile Just a smile To someone hidden in you And to the silence that gradually rose in us, To the child of the I wear everywhere, To amaze your blood, A smile for the crying eyes And Sky Shades, Finding a smile for the great, A smile […]

Orakujt kanë zbritur në ferr / Poemë nga Kolec P. Traboini

June 26, 2019

0

Orakujt kanë zbritur në ferr Poemë nga Kolec P. Traboini

Poems by Margaret Kowalewska’

June 26, 2019

0

Poems by Margaret Kowalewska   *** You were drawn to my pureness and my innocence You craved my vulnerability thirsty for my innocent dreams of butterflies colouring fields You drank my light from in the curve of my lips and compared the taste to the rays of dawn Wishing to be an angel, you sit […]

A vagrant poem – Attila Elüstün / Translation by Günsel Djemal

June 26, 2019

0

Poem by Attila Elüstün   A vagrant poem flying in the mountains to the mountains freedom is in between the bird’s beak drop by drop presented the wind is blowing reddish hair of the pine trees eyes are gravel at the horizon at the tides of life with undaunted hearts running around from the plains […]

Last / Poem by Günsel Djemal

June 26, 2019

0

Poem by Günsel Djemal     Last   Angara’s saliva on us I carried pride in my heart, always bitter we came out of the sea of ​​Aphrodite We sat on the stairs of her bath Broken stones there are no footprints on the beach Nor trace of her body in her bed on her […]

Poemas de José Nieto 

June 26, 2019

0

Poemas de José Nieto    Mi delirio Mí delirio Que respiro, Fuego donde siento Gran anhelo Mi delirio De ser mi ángel Tesoro interno Amor sin tiempo Amado momento Ha corazón unido. Y de tu mano respirar ver todo universo En nada casualidad, El lujo de morar en ti Pasear su mar Al habitar labios […]

Poems by Tarana Turan RAHİMLİ / Translation by Sevil Gulten

June 26, 2019

0

Poems by Tarana Turan RAHİMLİ   There are human beings…  There are human beings Who are like a fruit tree. Their fruits are abundant, It is impossible to pick all fruits. There are human beings, Who are like a flower. Such a flower Its scent and freshness Aren’t able to go in To the spring […]

Poezi nga Myrteza Mara

June 26, 2019

0

Poezi nga Myrteza Mara   ËSHTË VETËM NJË RE Sa herë ngre sytë për në qiell Një re e zezë përgjon në pritë E zezë në dimër, e zezë në verë E zezë natën, e zezë çdo ditë. Një re e grisur, një re e përdalë Tamam si andër i grisur, i andruar Retë nuk […]

Ego / Poezi nga Arditë Latifi Haliti

June 26, 2019

0

Poezi nga Arditë Latifi Haliti     Ego   Ti po qan, e po flet për rritën, që ta dhashë unë! … Ti, po hesht, Ti, po zvarritesh së mbrapthi, ne po rritemi! Diell e akullnajë, ditë e natë. Po përsëritet. Ti dhe vetëm Ti, gjithmonë Ti.

FOR YOUR LOVE IS ….  / Poem by Dr. Ashok Chakravarthy Tholana

June 26, 2019

0

Poem by Dr. Ashok Chakravarthy Tholana   FOR YOUR LOVE IS ….  Be it a sunny day or a stormy day Be it a flowery way or a thorny way You gave-up everything for my need Your infinite love, is precious indeed. Mother! You trained me to tread the path The path of righteousness and […]

Vdekja bëhet mike / Poezi nga Brikenë Ceraja-Beka

June 26, 2019

0

Poezi nga Brikenë Ceraja-Beka   Vdekja bëhet mike Shtrati është thyer E nata ka mbuluar dhomën Heshtja nuk bëhet mike me ne E nata ka lëshuar rrënjët Aty ku ëndrrat trazojnë Vjen erë ikje Ëndrrat japin shfaqjen dhe ikin E mbi petkun që mbulon trupin lakuriq Rrudhat janë shtuar Mëngjesi agon Me nxitim ikën dita […]

Answers / Poem by Sunita Paul

June 26, 2019

2

Poem by Sunita Paul     Answers   I found answers … To the questions of life . Why I was born and who am I . Why are we taught to say truths when the world is full of lie. Where should I find solace and how to win life’s race . Why am […]

Poems by Radhey Shyam Varshney 

June 26, 2019

0

Poems by Radhey Shyam Varshney    WRITERS ….END UP IN WRITING… Stories they carry in their minds: Stories people carry in their mental disposition They weave words in their literary creation  Some in prose some in poetic composition Stories of anguish, pain, pathos, perseverance Of sorrow, grief, suffering, repentance Stories of joy, happiness, thrills Love, […]

Poem by Jagdish Prakash

June 26, 2019

0

Poem by Jagdish Prakash   *** Temperature is 43 Power failed Like a furnace the room fumes Standing near the window I look at the burning sky Sweat dripping from forehead Trickling on lips Mingling with body odour Rising over the ceiling To the old ceiling fan which Like a dumb destitute Watches me helplessly […]

Poezi nga Zhuljeta Grabocka Çina

June 26, 2019

0

Poezi nga Zhuljeta Grabocka Çina     Ka kohë   Ka kohë që të konsumoj si një copë djathi, edhe kripen pa neps. U vidhem sklerozave e sheqerit që të vret!   Kam kohë që nuk të them të dua, edhe pse i dashur, e dashur po e shkruaj gjithnjë e më shpesh!   Ka […]

Poezi nga Rexhep Shahu

June 26, 2019

0

Poezi nga Rexhep Shahu   ti je shpirt Ti nuk je femër, as bukuri e skajshme, por je shpirt Je magjia që më bën krenar, më bën të fluturoj E diellit t’ia bëj me sy E përveçme je dhe s’ngjan më askënd në botë E madhe sa gjithë bota me zota, qiej, tokë e dete […]

TỐNG THU NGÂN (MIMOSA TÍM) – Vietnam

June 26, 2019

0

TỐNG THU NGÂN (MIMOSA TÍM) THE MAGIC OF THE POETESS TONG THU NGAN The magic of the poetess Tong Thu Ngan, her pen name Mimosa Tim, grew up in Saigon, now resides in the US, a former lecturer of the Ho Chi Minh City University of Pedagogy. The poet ABAHN LETH (Le Anh – Le […]