Poezi nga Enertin Dheskali

Enertin Dheskali   Poezi nga  Enertin Dheskali        -Përhumbje- -Përhumbje- Marrë nga vëllimi i dytë poetik, “Përtej ëndrrave dhe përjetësisë”, GlobusR 2008,  Copëza fletoresh më kanë mbetur në mendje, Mbushur me skica dhe poezi, E humbas vetveten sërish … Continue reading

ARMIQTË MË TË RREZIKSHËM GJATË RËNIES SË PERANDORISË BIZANTINE (VII)

  ARMIQTË MË TË RREZIKSHËM GJATË RËNIES SË PERANDORISË BIZANTINE (VII) nga:  Brahim  Avdyli “FEJA E SHQIPARIT ËSHTË SHQIPTARIA”                                       (VASO PASHË SHKODRANI) Që ta dimë se prej kur përdoret emri “shqiptar”, duhet të shërbehemi edhe me greqishten, ku disa mendimtarë … Continue reading

NADIA-CELLA POP

NADIA-CELLA POP   NADIA-CELLA POP, a famous Romanian poetess. The most internationally awarded author of contemporary Romania. Born in Ariusd, March 13, 1948, now she lives in the city of Braşov. Nationality: Romanian. Philosophy Bachelor, graduated from ”Babeş-Bolyai University” 1973. … Continue reading

Paraguay’s Ministry of Public Service To Sign Agreement With Columbia University-Paraguay

By: Raquel Elizabeth Iglesias

SFP, logo

On Tuesday, June 25, the Paraguayan Ministry of Public Service, will sign a Memorandum of Cooperation with the Universidad Columbia del Paraguay.  The objective of this agreement is to develop academic programs, mutual technical and scientific research initiatives as well as the implementation of various training projects for public servants.  The Ministry of Public Service has been involved in a number of projects that address the salient challenges of public employees and rekindle the human resources management policy for the Paraguayan government.  Having a well-trained labor force will directly cause a positive impact in the national economy, social policies and overall cultural development.

Columbia University of Paraguay, through the signing of this bilateral agreement has shown an interest in mutually understanding and addressing the technical, cultural and academic endeavors that are greatly needed for Paraguay’s government employees of the 21st century. Columbia University has become a leader of Digital and E-learning education platforms in Paraguay, this agreement will bring together a myriad of skills and current training research results from the academic and government sectors, which are expected to improve and rekindle the current training programs for government officials in Paraguay.

The Ministry of Public Service (La Secretaría de la Función Pública – SFP), was created in 2000 through the presidential act of 1626, the leadership of SFP reports directly to the Presidency of the Republic.  National Legislation outlines this institution as the central government entity for the implementation of public policy and institutional development for all government agencies and ministries.  Among its primary attributes is the formulation of management policy and professional training for government employees and executives.  The Ministry of Public Service is dedicated towards implementing and drafting the Human resources policy and management of other officers focused in technical training of public employees for the Paraguayan government. Its mission is to formulate and guarantee the implementation of policies that assure high quality in public admiration services and professional development for all government employees, while focused in raising their bar of professionalism that would generate better services to communities.

SFP is a transparent institution, close to professional communities and on behalf of Paraguayan government is at the forefront in implementing cultural changes and current reforms in public management and human resources policy.

Raquel Elizabeth Iglesias, Director of the National Institute of Public Adminstration in Paraguay
(Instituto Nacional de la Administración Pública del Paraguay-INAPP)

Source:
http://www.sfp.gov.py/sfp/?node=page,4151,u7

Bolivia promotes the Plata basin in Public Communication

By: Peter Tase
After the meeting of June 19th, in Sucre, Bolivia, Members of the Working Group of Public Participation, Communication and Education (GTPPCyE, acronyms in Spanish), approved the Program Framework of the Plata Basin, which covers the territories of Bolivia, Paraguay, Brazil, Argentina and Uruguay.

According to Cesar Palacios, a key note speaker and the representative of Paraguayan government to the Sucre Conference, the objectives of this communication plan are “to establish a network of communicators in the PlataBasin that will generate an agenda in regional public media to be spread by the government and commercial mass media, a strategy that will promote the challenges encountered by the Plata basin and transmit information to key stakeholders and organizations of the Plata Basin. This program fosters the collection of information; target audiences promote regional activities and improve communication strategies.”

The members of this group will inform the public on the principal projects and objectives organized to improve the well management of South American hydro resources in relation to global warming and other variable changes in the ecosystem.  This project will share information with the public opinion and raise awareness in public on the Plata Basin and challenges waiting to be encountered, considering the current impacts of climate change and thereby generating opportunities for the region’s sustainable development. The La Plata Basin covers an area of 3.5 million square km. and a population of approximately 130 million, comprising the territories of five South American countries, Argentina, Bolivia, Brazil, Paraguay and Uruguay.

Agron Shele, arkitekti i lidhjes se vargut Permetar me ate Parisian

Nga Peter Tase

Agron Shele ka lindur, në 1972, në fshatin Leskaj,Krahina Maleshovë,rrethi Përmet. Është Sekretar i Përgjithshëm i Lidhjes Ndërkombëtare të Poetëve Artistëve dhe Shkrimtarëve “ATUNIS” Albania,Është anëtar i Lidhjes së Poetëve të Globit WPS, si dhe Drejtor i Qendrës Kulturore Përmet.

Autori  Agron Shele, ka shkruar këto vepra: Hapat e Klarës, “Clara’s Steps,” Roman; “Përtej perdes gri” “Beyond grey curtains,” Roman, fitoi çmimin e Lidhjes Pegasi viti 2005, dhe vlerësim me medalje nga Kongresi i Lidhjes së Poetëve dhe Shkrimtarëve Ndërkombëtare, Salaminëe, 2007;      “Imazh i rremë” Roman “False images,”(çmimi i parë i Lidhjes Pegasi viti 2008); “Pasazh i pafaj” “Innocent episode,” vëllim me poezi, përkthyer në Greqisht nga revista Qeleno, Italisht nga revista Artista a Confronto dhe në Anglisht; “Antologji poetike /Korsi e hapur” (Bashkëautor)

Vëllimi“Pasazh pa faj” është vëllimi i parë poetik i Agron Sheles, por poezitë e tij janë botuar në disa shtete dhe dallohen nga vlera të larta kompozimi, elemente të muzës poetike që i ngjajnë katercipërisht vargjeve mbreslënese të Charles Baudelaire, një shkrimtar Francez i lindur në Paris më 1821, i cili bëri emër me vellim e tij të parë me poezi, botuar me 1857 dhe titulluar “Lulet e Djallit” (“Les Fleurs du mal”).  Temat e trajtuara nga Baudelaire janë vdekja, metamorfoza, depresioni, korrupsioni, pafajësia e humbur dhe alkohoolizmi.  Megjithëse ky shkrimtar i përket një kohe pothuajse dy shekuj përpara se të dilte në skenë shkrimtari i talentuar Agron Shele, përseri ngjashmeria e metaforave të përdorura nga këto dy pena ndërkombetare kërkon një studim dhe meriton shumë faqje me analizë.

Për të dhënë një përmbledhje të kesaj ngjashmërie midis poetit përmetar dhe atij nga Parisi kozmopolitan mjafton të vështrojmë dhe analizojmë poezinë e Baudelaire me titull: “Muza e sëmurë” (“The Sick Muse”) dhe poezinë e shkrimtarit Shele me titull: “Muza Ime” (“My Muze”)

Tek“Muza e Sëmure” Baudelaire shkruan: Muza ime e trishtuar, ç’farë po të trishton sot?/ Sytë e tu të thellë janë mbushur nga vështrimet e natës;/ Unë shikoj të reflektuar në fytyren tënde /  Horror, çmenduri, ftohtësi dhe qetësi./… Do të doja që të lindje, aromën e shëndetshme,/ Ku rregullisht përplasen mendimet gjeniale, / dhe gjaku yt kristian të burroj nëpër valë ritmike. /  ashtu si ritmet e mirë menduara të vargjeve të lashtë, / mbi të cilët mbretëron babai i të gjitha këngëve, / Phoebus, dhe i madhërishmi zoti i prodhimtarisë.

Në kanton e tij kushtuar muzës, Agron Shele, metaforizon me këto vargje:

Qëndroj majë shkrepit të heshtur, / heshtjen godas mes të përjetshmes  tretur. / Ngado shoh perëndim të plakur, / më shfaqet kudo agimi i ringjallur.

Fare lehtë mund të konstatohet që vargu i Agron Shele-s, në fillimin e mijëvjecarit të tretë, mban ende vlerat ritmikën dhe kontekstin e shkrimtarit të madh Baudelaire.  Në vargjet e tij Baudelaire dëshironte që muza të “çel[te], aromën e shëndetshme”ndërsa kolegu i tij, që dëshiron të hedh vargje të ngashme dy shekuj më vonë, në nje vend të larget nga Franca, do të shkruante: “Ngado shoh perëndim të plakur, më shfaqet kudo agimi i ringjallur.” Mos vallë Agron Shele është në një komunikim të heshtur me vargjet e shkrimtarit të famshëm Francez? Nuk është rastësi që “mbremjet e ngrysura” të Agronit të krijojnë ne vetëvete një harmoni kuptimore të përkryer me “Sytë e thellë që janë mbushur nga vështrimet e natës”të Baudelaire.  Ndoshta lëximi i plotë i poezisë “Muza Ime” do të na ndriçonte më tej shtegun kuptimor dhe largë pamësinë e Agron Shele-s, e cila nuk njeh, kufij, shtete, kontinente, por vetëm përqendrohet në gjuhën metaforike të vargut e cila mund të realizohet falë fijeve poetike që lindin nga burimi i asaj që quhet letërsi.

MUZA IME

Muza ime!

Ç´bukuri fsheh brenda muzgjeve?

Ç´ëndrra rilinde përtej lirishtave?

Ç´këngë këndon honeve të gremisura?

Ç´rreze kërkon mbrëmjeve të ngrysura?

Muza ime!

Qëndroj majë shkrepit të heshtur,

heshtjen godas mes të përjetshmes  tretur.

Ngado shoh perëndim të plakur,

më  shfaqet kudo agimi i ringjallur.

Muza ime!

Vitet dhe thinjat si vetë kreshtat,

zbardhin nën mjegullat e fshehta.

Shpirti i gdhendur nga pena thatime,

dridhet, griset, tutje humbëtirave.

Muza ime!

Mos erdhe si mallkim ndër deje

a  si lojë luajtëse marramendshe?

Kundroj sy  vashe fshehur brenda teje

dhe lotkthyerin në smerald.
Muza ime!

Si frymë e shenjtë shtyn në harrim,

pse poetë u gdhimë në agim.

Vegimeve  të paqta jeta në vlim

Dita shpejton dhe rremben pa kthim!

Ëndrrat e mia mbetën aty

Ëndrrat e mia mbetën aty,

si mijëra ajzbergë në oqeanin e pafund.

Mendja depërton tutje fluturimth,

në të tjera qiej, rrugëtimesh “plot mund“.

Ëndrrat e mia mbetën aty,

netëve pranverore, yjeshumë.

Copëza ndjenje drithmojnë shpirtin

dhe endën magjinë pëlhurë.

Ëndrrat e mia mbetën aty,

si zbardhja e dritës, në agim.

Me mallin e vjeshtës në gji

dhe … e pikat e shiut -trishtim.

Ëndrrat e mia mbetën aty

mbi harqe ylberësh, koloritë kuptimësie;

Të bardhën ditë, shpresë dhe ngazëllim,

përthyen shtigje “rrebelim“ poezie.

Ëndrrat e mia mbetën aty

Të formatuara ndjenjësisht…

Një shikim i hedhur qiellit të tymtë

Konturim frymor –figurë statujisht…

 

Re-publications:

http://www.zemrashqiptare.net/news/id_32489/Peter-Tase:-Agron-Shele,-arkitekti-i-lidhjes-se-vargut.html?skeyword=aGRON+SHELE

http://gazetaditore.com/2013/06/15/agron-shele-arkitekti-i-lidhjes-se-vargut-permetar-me-ate-parisian/

http://www.gazetatema.net/web/2013/06/17/agron-shele-nje-permetar-qe-komunikon-ne-vargje-me-perendimin/

 

 

Avni Azizi: an Albanian life in literature and politics

Avni Azizi: an Albanian life in literature and politics MONDAY, APRIL 29, 2013 BY PETER M. TASE http://www.speroforum.com/a/ECCEHSKASY3/73988-Avni-Azizi-an-Albanian-life-in-literature-and-politics#.UZn3qOf0HwM Avni Azizi: his life and writing Avni Azizi was born on September 6, 1970 in the village of Terpeze in Viti, a city in Albania. He enrolled in … Continue reading

Carla Ascarza

               Carla Ascarza Paraguay’s Premier Woman Artist   In December 2012, I was introduced in Asuncion to the paintings and murals of Carla Ascarza, a distinguished woman painter and visual artist; she is only … Continue reading

Kurt F. Svatek

        Kurt F. Svatek Born 1949 in Vienna, he lived and worked nearly for four decades in southern Lower Austria, and then he returned with his family to his native town. After receiving his high school degree … Continue reading

NGA TAKIMI POETIK “AZEM SHKRELI”, REPORTAZH I SHKURTËR / Çmimet Letrare

 

NGA TAKIMI POETIK “AZEM SHKRELI”, REPORTAZH I SHKURTËR /

Çmimet Letrare

mentor
nga : Mentor Thaqi
foto 1
                TRADITË NË VAZHDIM

Të Shtunën, me 01 qershor, në Ennepetal të Gjermanisë, u mbajt Takimi Letrar Tradicional në nderim dhe përkujtim të Kolosit të letrave shqipe me të njëjtin emër “AZEM SHKRELI” në bashkorganizim të Familjes Shkreli dhe Lidhjes së Shkrimtarëve, Artistëve e Krijuesve Shqiptarë në Gjermani. Me këtë rast u dhanë shpërblimet vjetore për tre vendet e para, për librat më të vlerësuar nga krijuesit mërgimtarë gjatë vitit paraprak. Këtë eveniment kulturor e pëcolli edhe Radio Televizioni i Kosovës.

Salla e bukur, e kompletuar teknikisht me hapsira të mjaftueshme për zhvillim aktiviteti dedikues poetik-kulturor, pjesëmarrje e shkelqyer artbërësish dhe artdashësish që edhe mbi njëmijë kilometra (mbi 1000 km) udhëtim një drejtimësh bënë që ti japin shkëlqim artistik dhe kombëtar kësaj ngjarjeje madhështore.
Se e duan nderimin për Njerëzit e Kombit dhe Kulturës Kombëtare, mërgimtarët tonë, artbërës dhe artdashës e kanë dëshmuar dhe po e dëshmojnë çdo ditë me pjesëmarrjen dhe kontributin e tyre në shumë forma.
Madhështinë Takimit ia shtoi pjesëmarrja e krijuesve jashtë shtetit Gjerman, si nga Finlanda, poetja e nderuar Silvana Berki, nga Zvicra, poeti i nderuar Brahim Avdyli, nga Ferizaji krijuesja e nderuar Qëndresë Halili, Klubi Letrar “Tafil Kelmendi” nga Malisheva me disa poet përfaqësues, Shoqata e Shkrimtarëve “Naim Frashëri” nga Fushë Kosova, një kolorit dhe shpirtë të vërtetë gjallërie kulturore i dhanë nxënësit e shkollës shqipe në Viersen me mësimdhënësin e shkelqyer Adem Shala që me këngën e bukur dhe vallet burimore i bënë pjesë vallëzimi të pranishmët!
Takimi, një formë bashkëbisedimi në moderim artistik përmes treshes së poetëve: Mentor Thaqi, Gonxhe Letmi-Begisholli dhe Muhamet Luma, filloi me këngën nga vargjet e Azem Shkrelit “KANGË E TURPSHME” interpretuar nga Aurela Gaçe, pasuar nga një material videor nga veprimtaria e Azem Shkrelit krijues dhe veprimtar i Kombit! Fjala përshëndetëse e Kryetarit të LSHAKSH z. Hasan Qyqalla e praprirë nga një recitim të poezisë “Dritiramb” nga Azem Shkreli, një shpalosje tekstuale nga jeta dhe vepra e poetit Shkreli nga një mik dhe bashkkrijues z. Martin Çuni (Kryetar Nderi i LSHAKSH), interpretime të këndëshme artistike-muzikore nga artistët tonë të nderuar, Driton Gashi (me kitarë) dhe Agim Gashi (me sharki), recitimi i bukur nga nxënësja bukuroshe të vjershës “Lule Bozhuri” simpatikës Anisa Mulolli dhe lexime e recitime të vargjeve nga poete dhe poetë të nderuar: Qëndresë Halili, Marigona Bellaina, Çerkin Bytyqi, Silvana Berki, Gonxhe Letmi-Begisholli, Shaban Cakolli, Sadri Gashi, Sevëme Fetiqi, Fran Tanushi, Muhamet Luma, Izet Shala, Agim Gashi, Mehdi Krasniqi, Selajdin Gashi dhe Mentor Thaqi.
Takimi, një vazhdimësi tradicionale, çdo vit shpërblen tre vendet e para për librat më të mirë të vitit të botuara nga krijues mërgimtarë. Këtë vit, vlerësuar nga një juri treshe e pavarur në përbërje nga Avni Alija, Lekë Preçi dhe Arsim Halili, u shpërblyen:
silvana
Znj. Silvana Berki me vëllimin Poetik “PRELUDE”, nga Finlanda Shpërblimi i parë
seveme
Znj. Sevëme Fetiqi nga Gjermania me vëllimin Poetik “Imazhe të ringjallura
 Z. Mëhill Velaj nga Amerika me përmbledhjen me tregime “Unë e solla Doruntinën” shpërblimi i dytë
cmimi 3
z. Brahim Avdyli nga Zvicra me vëllimin Poetik ” Qielli i paprekur” që u nderua me shpërblimin e tretë,
ndërkaq këtë vit për herë tëparë u nda edhe “ÇMIMI I JURISË” që u vlerësua Albumi Poetik “Një shekull dritë” (100 poezi nga 100 Poet nga mërgata), përgatitur Z. Hasan Qyqalla, gjersa Shpërblimet i ndau i biri i Poetit, Valon Shkreli!
cm4
Si çdo herë edhe kësaj radhe nuk munguan as mirënjohjet simbolike në nderim të personaliteteve të artit, kulturës dhe atdhetarisë. Me Mirënjohje u nderuan: Rapsodi e veprimtari ynë i njohur Z. Agim Gashi, Shkolla Shqipe në (Viersen) Firzen me arsimtarin e zellshëm Z. Adem Shala, Shkrimtarja e re Z. Qëndresë Halili, Klubi i Shkrimtarëve “Tafil Kelmendi” nga Malisheva, Shoqata Humanitare “Lichtblick” nga (Würselen) Vyrzelen me kryetar Z. Ismet Mehmetaj. U ndanë gjithashtu nga z. Avdi Fejza në emër të Shoqatës Atdhetare “Kosova” në Olsberg dy Mirënjohje, z. Martin Çuni për veprimtari jetësore dhe LSHAKSH në Gjermani për aktivitet kulturor kombëtar!

Dr. Ram Krishna Singh

    Dr.  Ram Krishna Singh Dr. Ram Krishna Singh Professor (HAG) Dept of Humanities & Social Sciences Indian School of Mines Dhanbad-826 004 India Profile: Have been teaching English language skills to UG/PG students in a leading technical university … Continue reading