Poezi nga Griselda DOKA / Shkëputur nga vëllimi poetik, Solobrevi domande esiliate (Vetëmdisa pyetje të mërguara)

Poezi nga Griselda DOKA     Shkëputur nga vëllimi poetik, Solobrevi domande esiliate (Vetëmdisa pyetje të mërguara). ©Copyright Fara Editore 201547923Rimini – via Covignano 165-Binfo@faraeditore.ithttp://www.faraeditore.ittëitter.com/faraeditoreISBN 978-88-974   …Kam përshtypjen se këtë përmbledhje e kam lexuar me nuhatje: një potpourri … Continue reading

Sa lekë kushton disidenca… / Nga: Rexhep Shahu

Sa lekë kushton disidenca…

 

Rexhep shahu

Nga:  Rexhep Shahu

Ndajini veç hajdutët, ordinerët, pedofilët, ndajini ata që hynin në bugje se përdhunonin apo abuzonin nxëneset e tyre dhe për të ruajtë nxënëset e familjet e tyre pajtoheshin e pranonin të gjithë të dënoheshin me çdo lloj dënimi vetëm të mos merrej vesh përdhunimi apo abuzimi me nxënëset e mitura, ndajini këto nga armata e të dënuarve të diktaturës dhe pastaj ua heq kapelën atyre që mbeten.

Pastaj unë i ndaj vetë veç ata që realisht nuk i donte partia sepse ata e sfidonin dhe partia nuk pranonte sfida, partia i kishte në shënjestër më të zotët, nuk i toleronte më të zotët, nuk i toleronte dhe i ndëshkonte më ashpër e më vrazhdë se të tjerët.

Pasi të ndahen këto dy kategori që s’kanë asgjë të përbashkët, pastaj unë i ndaj veç hajdutët e pafajshëm se vidhnin në kooperativë, në fermë a në ndërmarrje shteti drithë a miell a fasule se nuk kishin dhe ndani veç ata që donin t’ua bënin varrin të tjerëve.

Pasi të ndahen këto, ndajini edhe ato që pa dhimbje e me kranari shitën disidencën e vitet e burgut me para e me kompensime të tjera, pa menduar dhe pa ndjerë dhimbje për asgjë, pa menduar se kështu pohojnë se askush nuk ka hyrë në burg politik si disident por kanë hyrë për biznes e me llogari për të bërë burg me fitue pare si vend pune.

Burgu nuk ka qenë vend pune apo ndërmarrje me shitë vite burgu me pare, me përfitime sepse kjo gjë nuk ka asnjë lidhje me disidencën, as me disidencën e rreme që mashtron veten edhe në se ka dashtë me e vra me kallashnikov Enver Hoxhën.

Pastaj ma ndani edhe atë kategorinë që nuk len gur pa luajtë e mik pa futë e bakshish pa dhënë, deri ne 40 përqind të shumës për me marrë lekët e viteve të burgut.

Po nuk u pastruan listat e të dënuarve politikë, po nuk u qartësua se kush ka qenë i dënuar politik e kush bastard që nxjerr në pazar dhe shëmton disidencën, po nuk u diferencuan vetë të përndjekurit realë nga bastardët që i ka futë qëllimshëm partia për ta shëmtuar këtë kategori, atëhere e keqja do ta mbulojë këtë vend gjithnjë e më shumë.

E keqja nuk do ta lejojë shoqërinë të nderojë disidentët realë nga pornodisidentët që për pak lekë e ndonjë privilegj, apo që të mos u zbulohën pjesë të shëmtuara të jetës apo histori që i bëjnë me turp, shesin shpirtin, nderin e dinjitetin, puthen me xhelatët, martohen me xhelatët, por jo në emër të faljes e paqes.

Sa lekë kushton disidenca?!

 

Shpërthimi im / Poezi nga Raimonda MOISIU

raimonda

Poezi nga Raimonda MOISIU 

 

Shpërthimi im

Sot është Dita e të Vetmuareve . Le t’i sjellim sadopak me krijimtarinë tonë aromë miqësie e pranie -VETMISË!!

Qënia ime, jo më
– në varkën e vetmisë.
Ankthi im në sytë e jetës –
i shtangur dhe i mashtruar nga
vështrimi dhe ngushëllimi i verbër i
frikës poshtë këmbëve të mija. Atje
– ftohtësirë…frikë…frikë shumë.
I ndjej si vijnë
lulet e përgjumura të venitjes së dëshirave.

Qënia ime kërkon një strehë, ku
me gishtërinjtë e butë, të
zgjojë dremitjen e mbretërisë; atje
ku nuk ka diell e hënë por
vetëm lumturi.

Qënia ime kërkon t’u japë frymë,
aromës së luleve të casteve të dashurisë,
pasi të gjejë rrugen e kopështit të tyre.
Shpërthimi im dëshiron
të vallëzojë, në
blerimin e pyllit,
në valët e detit,
të flasë me guackat,
të flasë me tokën,
të përkulë kërcellin e qiparisit,
pas frymëmarrjes së tufës të dafinave.

Qënja ime dëshiron të mëkatojë,
nën dritën e hënës. Të
mëkatojë duke bërë dashuri me
lakuriqësinë e dlirësisë, mbuluar me
vellon e shiut të lotëve.

 

Nga krahët e një të dashure – Poezi nga Charles Bukowski / Përktheu Skënder Buçpapaj

Charles Bukowski

Poezi nga Charles Bukowski
 
 
Nga krahët e një të dashure
 
nga krahët e një të dashure
në krahët e një tjetre
më ka shpëtuar nga vdekja në kryq
një zonjë që tymos marijuanë
e shkruan këngë dhe tregime,
dhe është shumë më bujare se e mëparshmja,
shumë shumë më bujare,
e në shtrat është tejet më e zonja dhe gjithsesi më e mirë.
 
nuk është e pëlqyeshme me të vënë në kryq e me të lënë atje,
është shumë më e pëlqyeshme me e harrua një dashuri që
nuk funksionon
si çdo dashuri
që në fund
nuk funksionon…
 
është shumë më e pëlqyeshme me bërë dashuri
kundruall plazhit të Del Mar
në dhomën 42, e pastaj
me qëndrua në shtrat, të shtrirë,
e me pi verë të mirë, me bërë shaka e me u gudulisë
me tymosë
 
me dëgjua zhurmën e valëve…
 
kam vdekur tepër shpesh
duke besuar dhe duke pritur, duke pritur
në një dhomë
duke ngulur sytë në tavanin e çsuvatuar
duke pritur telefonin, një letër, një trokitje në derë, një zile…
duke luajtur mendsh
ndërsa ajo kërcente me të panjohur në lokalet e natës…
 
nga krahët e një të dashure
në krahët e një tjetre
 
nuk është e pëlqyeshme me vdekë në kryq
është shumë më e pëlqyeshme me dëgjua emrin tënd të pëshpëritur
në errësirë.
 
 
Përktheu Skënder Buçpapaj