Poezi nga Agron Shele

Poezi nga Agron Shele

 

Kjo natë

Kjo natë
është diçka më shumë se një vegim
ardhur nga të tjerë qiej,
të tjerë zota
frone të braktisur perëndish
rendur pas një hëne,
që shquan kupën qiellore
dhe thyen meridianët hapësirë
ikuinokse pranverash
çelur gërmadhave kohë
fillikate
në një botë të rreme
mbetur ankthit të saj
e hijesh të stërgjatura siluetë njerëzore.

Kjo natë vjen pas perëndimit të plakur
qepur me cepa yjesh
fshehur pas resh
dhe një imazhi trajtash në lëvizje,
që shkul flokët erë
dhimbjes së dritës pafajësi
humbur gjurmëve të diellit
tashmë larguar horizonteve të tjerë
në pritje
të rënies perde terr
e rilindur sërish.

Kjo natë
është eteri që rrethon tokën
me fasha të zbehta misticizmi
shtyn jetën në të thellin gjumë
e ringre shpirtrat në qiell
takuar në tjetër galaktikë
shprese e ngyrash të reja
përpjekjes
gjyrmëshiritash të prerë
ranishtes det
rrëmbyer erenish.

 

Dëshirash…

Deti qëndron aty,
gjithmonë me dallgët turfullim e stërkala të bardha
ngritur vrikthi rrëmbim
për të fshehur të thellat dashuri
dhe gjurmë kuajsh mbetur pas
tek ai vrap i çmendur
vallëzim ere kalorësish
shekujsh trazim.

Brigjet ngrenë kreshtat drejt qiellit
kurora perëndish harruar
lindjeve të reja të diellit
e perëndimit të lodhur të muzgjeve
nga shpirtrat e etur të jeteve
shenjtëruar
tek përflakja e qiejve të ndezur
dhe smeraldeve të ujërave blu.

Kufijtë stërgjatin krahë pulëbardhash
pa fjalë
veç në regëtimë
aty ku valët përqafohen me bregun
puthjesh pa mbarim
dëshirave të ndezura, sa toka
në përjetësi…

©sheleagron
all rights reserved

History of International Women’s Day / By Raimonda Moisiu

History of International Women’s Day

 

By Raimonda Moisiu

International Women’s Day is celebrated in many countries around the world. It is a day when women are recognized for their achievements without regard to divisions, whether national, ethnic, linguistic, cultural, economic or political. It is an occasion for looking back on past struggles and accomplishments, and more importantly, for looking ahead to the untapped potential and opportunities that await future generations of women.

In 1975, during International Women’s Year, the United Nations began celebrating International Women’s Day on 8 March. Two years later, in December 1977, the General Assembly adopted a resolution proclaiming a United Nations Day for Women’s Rights and International Peace to be observed on any day of the year by Member States, in accordance with their historical and national traditions. In adopting its resolution, the General Assembly recognized the role of women in peace efforts and development and urged an end to discrimination and an increase of support for women’s full and equal participation.

International Women’s Day first emerged from the activities of labour movements at the turn of the twentieth century in North America and across Europe.

1909: The first National Woman’s Day was observed in the United States on 28 February. The Socialist Party of America designated this day in honour of the 1908 garment workers’ strike in New York, where women protested against working conditions.

1910: The Socialist International, meeting in Copenhagen, established a Women’s Day, international in character, to honour the movement for women’s rights and to build support for achieving universal suffrage for women. The proposal was greeted with unanimous approval by the conference of over 100 women from 17 countries, which included the first three women elected to the Finnish Parliament. No fixed date was selected for the observance.

1911: As a result of the Copenhagen initiative, International Women’s Day was marked for the first time (19 March) in Austria, Denmark, Germany and Switzerland, where more than one million women and men attended rallies. In addition to the right to vote and to hold public office, they demanded women’s rights to work, to vocational training and to an end to discrimination on the job.

1913-1914: International Women’s Day also became a mechanism for protesting World War I. As part of the peace movement, Russian women observed their first International Women’s Day on the last Sunday in February. Elsewhere in Europe, on or around 8 March of the following year, women held rallies either to protest the war or to express solidarity with other activists.

1917: Against the backdrop of the war, women in Russia again chose to protest and strike for ‘Bread and Peace’ on the last Sunday in February (which fell on 8 March on the Gregorian calendar). Four days later, the Czar abdicated and the provisional Government granted women the right to vote.

Since those early years, International Women’s Day has assumed a new global dimension for women in developed and developing countries alike. The growing international women’s movement, which has been strengthened by four global United Nations women’s conferences, has helped make the commemoration a rallying point to build support for women’s rights and participation in the political and economic arenas. Increasingly, International Women’s Day is a time to reflect on progress made, to call for change and to celebrate acts of courage and determination by ordinary women who have played an extraordinary role in the history of their countries and communities.

The United Nations and Gender Equality
The Charter of the United Nations, signed in 1945, was the first international agreement to affirm the principle of equality between women and men. Since then, the UN has helped create a historic legacy of internationally-agreed strategies, standards, programmes and goals to advance the status of women worldwide.

Over the years, the UN and its technical agencies have promoted the participation of women as equal partners with men in achieving sustainable development, peace, security, and full respect for human rights. The empowerment of women continues to be a central feature of the UN’s efforts to address social, economic and political challenges across the globe.