UNIVERSI LETRAR NË DRITËN E NJOHJES SË ADEM ZAPLLUZHËS ( Vështrim për librin poetik të Adem Zaplluzhës “Telat e shirave” Botoi TREND Prishtinë – 2017 ) / Nga: Mr. Vilson Culaj

UNIVERSI LETRAR NË DRITËN E NJOHJES SË ADEM ZAPLLUZHËS  Vështrim për librin poetik të Adem Zaplluzhës “Telat e shirave” Botoi  TREND Prishtinë  – 2017   Nga: Mr. Vilson Culaj Poeti dhe krijuesi i mirënjohur në opinionin letrar  dhe atë mbarëshqiptar, … Continue reading

Poezi nga Lumo Kolleshi

Poezi nga Lumo Kolleshi
 
 
FALMË,VËLLA
 
Na e shthure gardhin,vëlla,
Dhe nuk na the ç’ e madhe brengë të mbeti.
Mos vallë mbesat dhe nipat në Angli e Kanada,
që syrin e mekur ta bënë kripë deti?
 
Mik iu bëre qiririt dhe u shove ngadalë,
Me lot na përcillje në ardhjet tona të fundit,
Kërkoje t’i lidhje për brirësh ca fjalë,
Kërkoje, por dhimbjet të mundnin.
 
Megjithatë, në betejë me vdekjen,
Arrite të na lije amanetin.
Të them: “Fli i qetë dhe thyeje qelqin e heshtjes,
Tani ja ku e ke ballë për ballë të gjithë detin.
 
E di që ike me shumë plagë nga jeta,
Si një degë ahu kur trungut i lë “krak”,
Siç e di fort mirë që pak t’u duk vetja,
Kur nëndetësen “Tufani” ta çonin për skrap.
 
Tani që dhimbjet i flake të gjitha
(Pavarësisht se të fundit e ruajte për ne)
E di që qetësinë hyjnore për pak desh ta prisha,
Falmë vëlla, për lotin që më dhe.
 
 
 
SINQERISHT
 
E prisja prej atij ngushëllimin më të parë,
Për vëllain që më iku n’atë botë,
Prej atij që shtratin bashkë kemi ndarë,
E në sofrën e tim vëllai kemi krhyer një gotë.
 
S’ e harroj që i pëlqenin shumë ullinjtë
Në sofrën e vëllait tim ende pa tretur.
Ah, më vjen të plas, t’ia thyej vetes kërcinjtë,
Paskësh ardhur për të ngrënë e për të fjetur.
 
E di që dorën ftohtë do të ma japë një ditë,
Do bëjë të paditurin e madh nëpër habi,
Veç zemra mban çelësa sekretë për miqësitë,
Një çelës të ndryshkur hedh sot në humbësi.
 

POETJA JULJANA MEHMETI DREJT NJË VARGËZIMI MJESHTËRISHT DINJITOZ, ESTETIK DHE ARTISTIK ( Referim rreth poezisë “Telat e ngrirë” të autores Juljana Mehmeti) / Nga: Qemal Guri

POETJA JULJANA MEHMETI DREJT NJË VARGËZIMI MJESHTËRISHT DINJITOZ, ESTETIK DHE ARTISTIK ( Referim rreth poezisë “Telat e ngrirë” të autores Juljana Mehmeti)    Nga: Qemal Guri Tri herë në kryet e çdo strofe nxjerrë ripërsëritshëm krye vargu: “Telat e ngrirë … Continue reading

Shtëpia Botuese ” MILOSAO” publikon librin e tretë të kolanës letrare “Poetë bashkëkohorë të Mesdheut” të poetes italiane Giulia Poli Disanto, titulluar “Nga zemra në qiell” dhe përkthyer nga Dr. Albana Alia.

  Shtëpia Botuese ” MILOSAO” publikon librin e tretë të kolanës letrare “Poetë bashkëkohorë të Mesdheut”  të poetes  italiane Giulia Poli Disanto,  titulluar “Nga zemra në qiell”  dhe përkthyer nga  Dr. Albana Alia. Giulia Poli Disanto është poetesha e tretë … Continue reading