INFORMACION PËRKITAZI ME WEB-FAQEN E SHSHASHS-së / Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë ”Papa Klementi XI Albani” , SUEDI

Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë  ”Papa Klementi XI Albani” , SUEDI   INFORMACION PËRKITAZI ME WEB-FAQEN E SHSHASHS-së     Për të gjithë anëtarët e ShShAShS-së, dashamirët e fjalës së shkruar dhe krijuesit e tjerë të vlerave të ndryshme … Continue reading

Ikona të thyera, si imazh poetik dhe risi për poezinë e sotme bashkohore shqiptare. ( Këndvështrim eseistik për Vëllimin poetik ” Ikona të thyera ” të autorit Gentjan Banaj) / nga Agron Shele

    Ikona të thyera, si imazh poetik dhe risi për poezinë e sotme bashkohore shqiptare.           nga Agron Shele   Shpesh herë kur vizitoj bibliotekën time nuk e di pse dora më shkon tek vëllimi … Continue reading

Poezi nga Silvana Berki

 

 

silvana

 

Poezi nga Silvana Berki

 

 

 

 

***

 

Eh…

nuk janë për mua parashikimet astrologjike duke kontrolluar të ardhmen

nëpër yje.

 

As horoskopët,

Nuk më ndihmon as kur i rikthej mendimet në kujtimet e bukura të së kaluarës.

 

Apo t`i lutem Zotit për ditë më të mira,

Nuk më ndihmon as nëse mendoj se ylberi shfaqet vetëm mbas shiut,

ndaj duhen reshjet

…dhe ta them kështu shqeto fare, dhe me vetëdije .

 

Nuk më ndihmon asgjë që fsheh si eklipsi diellin

Në ditët e mia.

Për të thyer frikën që shfaqet si mur i Berlinit

zemrave të pambrojtura

Njerëzit besojnë në të paqënën,

… dikush mund të eci mbi ujë,

Një tjetër mund të fluturoj me krahë dragonjsh

…por,

asgjë nga këto nuk më ndihmon mua

Unë jam mësuar të thyej të gjithë muret përballë meje

vetëm me forcën e Arkimedit,

Të mendoj me mëndjen e Hipokratit

…dhe si ballkanase që jam,

…mbasi i përkas vetëm detit,

Të ardhmen nuk mund ta shoh në duart e fatit.

 

 

 

 

 

…gjuha e trupit…

 

 Më shfaqet atëherë kur më pak e pres

Kur nuk kuptoj asnjë fjalë gjatë një bisede,

Kur degët e rrëzuara me dorë i ngre,

apo i këput,

                        i shkel deri për vdekje.

 

…me gjuhën e trupit flasin edhe ata që nuk dëgjojnë

Edhe ata që sytë i kanë të plagosur,

Me gjuhën e trupit dashurojmë

Dhe atëherë kur jemi të xhindosur.

… me gjuhën e trupit,

me sy

përkëdhelim atë që mbetet  pas ikjes

Me gjuhën e trupit psherëtijmë,

ndezim e shuajmë kandilat e pritjes.

Gabriel García Márquez

  Gabriel García Márquez   Në atë periudhë dështoi shoqëria United Fruit, që deri në atë kohë kishte mbajtur ekonominë në rajon në një nivel mjaft të mirë nëpërmjet kultivimit të bananes. Si në çdo familje të asaj krahine edhe në … Continue reading

Sokol Demaku na solli ” Djali e Tigri” , nga Suedia / Nga Murat Gecaj

    Sokol Demaku na solli ” Djali e Tigri” , nga Suedia     (Autori, Lars Westmandhuron 1.000 kopje të librit të tij, për shkollat shqiptare) Nga:MURAT GECAJ publicist e studiues-Tiranë     Në shkollën 9-vjeçare “Demokracia”, Durrës, përshëndet drejtori, Avdyl Buçpapaj     1. Kishte kohë që, arsimtari, shkrimtari e … Continue reading

Prof. Dr. JUP KASTRATI, NJË NGA VIGANËT E ALBANOLOGJISË (Kujtesë, në 90-vjetorin e lindjes) / Nga: Isa Halilaj , studiues, “Mësues i merituar”

  Prof. Dr. JUP KASTRATI, NJË NGA VIGANËT E ALBANOLOGJISË   (Kujtesë, në 90-vjetorin e lindjes)       Nga: Isa Halilaj studiues, “Mësues i merituar”   1. Prof. Dr. Jup Kastrati, një nga viganët e albanalogjisë, u nda nga jeta në shtator 2003, në moshën 79-vjeçare. Shkodra dhe gjithë shqiptarët, që … Continue reading