Enslaved / Poems by Marcela Villar M

 Marcela Villar M

Poems by Marcela Villar M

 

 

Enslaved

 

The walls speak.

They seem to get closer

and closer,

as damned prisons where Poets

sing desolate songs deprived of voice.

 

Who cuts out the meter from their verses?

Who chains the freedom of verses that fly

from peaks that protect nests now empty?

 

Schizophrenic fears gather in the boulevards

of extinct minds,

meanwhile miserable dictators lock them up

in emaciated catacombs.

Their tortured bodies hang

from crosses with no kingdoms.

There is no resurrection in such agony,

Poetry dies without a Messiah.

 

Impossible anguish,

Lyrical poetry weeps.

Hypocritical muses dressed as Magdalena weep

while they hide behind red glass windows stained

with the holy blood of Poets.

 

Dark caverns

roar with millennial fire;

there is no peace in the mouth.

The books burn the hands

that touch secrets and mysteries,

metaphor is dressed as the bride,

white she goes up to an altar of sacrifice.

The chains of slavery lament;

mourn tears of hopelessness,

but Poets will never die.

 

Only freedom

will make them live.

 

© All rights reserved. Author Marcela Villar M. 2015

FESTOHET 25-VJETORI I KRIJIMIT TË SHOQATËS KOMBËTARE TË MIQËSISË E BASHKËPUNIMIT SHQIPËRI-ITALI (Në Laç-Kurbin, ishte një delegacion i Sh.Sh.A. Sh “Papa Klementi XI-Albani”, Suedi) / Nga: MURAT GECAJ

FESTOHET 25-VJETORI I KRIJIMIT TË SHOQATËS KOMBËTARE TË MIQËSISË E BASHKËPUNIMIT SHQIPËRI-ITALI

(Në Laç-Kurbin, ishte një delegacion i Sh.Sh.A. Sh “Papa Klementi XI-Albani”, Suedi)

 

Nga: MURAT GECAJ

 

 

1.

Nuk është hera e parë që përfaqësues të Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Arstitëve Shqiptarë “Papa Klementi XI-Albani”, Suedi, bëjnë vizitë në Shqipëri. Kësaj here, ata kishin edhe një motiv më shumë për ta bërë këtë gjë, pra sollën me vete dy libra të rinj. I pari është vepra “Thesar Kombëtar i Mërgatës  Shqiptare në Suedi”, Nr.4 dhe Vepra-1 (Vlerësime, Opinione, Intervista e Recensione”, me autor Hysen Ibrahimin. Kopje të këtyre veprave ata lanë në Bibliotekën kombëtare e ua dhuruan mjaft lexuesve, si në Tiranë e Durrës dhe, sidomos, në qytetin e Laçit.

Pasi bënë vizita e takime të vlefshme dhe me interes në kryeqytetin Tiranë, ditën e djeshme ata ishin të ftuar dhe pjesëmarrës në festën e bukur, që u organizua në Laç-Kurbin, me rastin e 25-vjetorit të krijimit të Shoqatës Kombëtare të Miqësisë e Bashkëpunimit Shqipëri-Itali, me president Nikollë Lleshin. Në delegacionin e ShShASh “Papa Klementi XI-Albani”, ishin kryetari i saj, Hysen Ibrahimni dhe juristja Saranda Iseni, ardhur posaçërisht nga Suedia, si dhe “Anëtarë-Nderi” të kësaj Shoqate, prof.Murat Gecaj e shkrimtari i mirënjohur Viron Kona.

 

 

mur 1

Nga e majta:H.Ibrahimi, V.Kona, S.Iseni e M.Gecaj (Delbnisht-Kurbin,16 prill 2016)

 

2.

Në veprimtarinë, që u organizua në sallën kryesore të Pallatit të Kulturës së Laçit, ishin të pranishëm anëtarë të Shoqatës Kombëtare të Miqësisë e Bashkëpunimit Shqipëri-Itali, si dhe të ftuar nga disa rrethe të vendit, si Tirana, Vlora, Durrësi, Lezha, Shkodra etj. Ndër ta, ishin edhe kryetari i Bashkisë së Kurbinit, Artur Bardhi dhe kryetarja e këshillit bashkiak, Edlira Lleshi; ish-drejtori i Teatrit Kombëtar të Operas e Baletit, Zhani Ciko; presidenti i Federatës Shqiptare të Futbollit, Armando Duka; zv.drejtori i TVSH, Engjell Ndocaj; ish-kryetari i parë i kësaj Shoqate, Ylli Malaj,  Padre Gjovani, famulltar i Milotit etj

Për udhën 25-vjeçare të kësaj Shoqate foli presidenti i saj, Nikollë Lleshi, i cili u ndal shkurtimisht në veprimtaritë  kryesore, që janë zhvilluar. Gjithashtu, shfaqi mendime për përmirësimin e punës në të ardhmen. Ndër të tjera, ngriti shqetësimin për ngritjen e shkollave në gjuhën amtare për fëmijët e emigrantëve shqiptarë në Itali, për vazhdimin e botimit të revistës “Miqësia”, me kryeredaktor Vlash Prendin etj. Në mbyllje, ai falënderoi të gjithë bashkëpunëtorët dhe sponsorët, të cilat janë ndodhur kurdoherë pranë Shoqatës së tyre.

Pjesë e rëndësishme e kësaj veprimtarie festive ishte shpërndarja e “Mirënjohjeve” dhe e dëshmive për “anëtarët e nderit”, që janë pranuar në këtë Shoqatë, kohët e fundit. Kështu, me ceremoni iu dorëzuan dokumentet përkatëse: Saranda Isenit, Zhani Cikos, Amando Dukës etj., të cilët e falënderuan përzemërisht kryesinë e Shoqatës Kombëtare të Miqësisë e Bashkëpunimit Shqipëri-Itali, për nderin që iu bë.

 

mr 2

Këngë dhe valle të bukura popullor,  për pjesëmarrësit…

 

Sipas programit, që e drejtoi Isuf Myrtaj, në vazhdim, kjo festë u gjallërua dhe u bë më të gëzueshme nga këngët e vallet e bukura popullore. Ato u luajtën me shkathtësi e bukuri nga djem e vajza, por dhe të moshuar të ansamblit amator të krahinës së Kurbinit.

3.

Me mjaft interes ishte, për  një pjesë të pjesëmarrësve në këtë veprimtari mbresëlënëse, sidomos për mysafirët nga Suedia, vizita në lartësinë e malit mbi qytetin e Laçit, ku ndodhet kisha e lashtë dhe e njohur e Delbnishtit. Unë, Vironi e Martini e falënderojmë përzemërsisht Pjetër Nikollën, si për shoqërimin me mjetin e tij dhe shpjegimet e bëra gjatë udhës, për historinë e kësaj ane të malësisë së Kurbinit. Ashtu si gjatë tërë kësaj feste, por sidomos aty, u bënë filmime dhe fotografi të përbashkëta, që do të mbeten kujtim i paharruar. Simbolikë e bukur ishte çasti, kur Hysen Ibrahimi dhe Saranda Iseni mbollën një ulli, në oborrin e kësaj kishe.

Pas zbritjes në qytet, kryesia e Shoqatës mikpritëse shtroi një drekë në mjediset e Hotel-Restoranit “Ambasador”, që u sponsorizua nga pronari Sandër Ndoci.

Të gjithë të ftuarit u larguan nga qyteti i Laçit, pra dhe mysafirët nga Suedia, të mbushur me kënaqësi, emocione dhe me falënderime për organizatorët dhe tërë mbështetësit e kësaj veprimtarie mbresëlënëse, me rastin e 25-vjetorit të krijimit të Shoqatës Kombëtare të Miqësisë e Bashkëpunimit Shqipëri-Itali.

 

Tiranë, 17 prill 2016