Fragment nga romani ” PESË QOSHET” i autorit MARIO VARGAS LLOSA (Nobelist) botuar nga Shtëpia Botuese “SKANDERBEG BOOKS” / Përktheu nga origjinali spanjisht Erion Karabolli

PESË QOSHET- MARIO VARGAS LLOSA (Nobelist) Përktheu nga origjinali spanjisht Erion Karabolli Një vizitë e papritur (Fragment nga romani) Sapo e pa të hynte në zyrën e tij, inxhinieri Enrike Kardenas – Kike për të shoqen dhe miqtë e vet … Continue reading

Një sport fisnik- Sen Rodin (Filippo Franceschi) – Marrë nga libri :Tregime nga një vend i Veriut dhe të tjera” / Përktheu nga Esperanto, Bardhyl Selimi

  Një sport fisnik- Sen Rodin (Filippo Franceschi) (Marrë nga libri :Tregime nga një vend i Veriut dhe të tjera”)   Përktheu nga Esperanto, Bardhyl Selimi Në Burimmal Pad-Paf. Të shtëna të thata e prishin heshtjen. Si përgjigje, dëgjohet britma: … Continue reading

Të rinj të lirë në demokraci (Gjimnazi “Sami Frashëri” feston 55-vjetorin e vet) / Nga: Bardhyl Selimi

Të rinj të lirë në demokraci

(Gjimnazi “Sami Frashëri” feston 55-vjetorin e vet)

Më 14 dhjetor 2017 në Universitetin e Arteve nxënësit dhe mësuesit e gjimnazit “Sami Frashëri” të Tiranës festuan 55- vjetorin e themelimit. Unë bëj pjesë në maturantët e parë të këtij gjimnazi. Prandaj e pranova me kënaqësi ftesën për të marrë pjesë në gëzimin e tyre.

Përveç përshëndetjeve të rastit, u dha një koncert artistik mjaft i larmishëm. E ndoqa atë nga njëra prej lozhave, në shoqërinë e disa nxënësve. U ndjeva sërish i ri! Aq më tepër tek sodisja fytyrat e tyre te qeshura, të çiltra, si vetë mosha. Mbi të gjitha, ndjeja një ngazëllim të madh për faktin që brezat e këtyre 27 vjetëve në demokraci janë rritur e kanë studiuar në liri, jo vetëm kombëtare si ne dikur, por edhe individuale. Pa mbishtresa ideologjike, pa urdhëresa partiake, pa dhunë psikologjike. Të lirë për të shijuar muzikën e vendit dhe të huaj, për t’u njohur me letërsinë më të mirë botërore, për të lëvizur lirisht nëpër botë.

Ata nuk janë të detyruar të kryejnë stërvitje ushtarake, të shkojnë në aksione një dhe dy mujore pa pagesë, edhe të dielave shpesh herë, të grumbullohen në sheshe për të dëgjuar fjalimet e udhëheqësve komunistë, apo të anëtarësohen ne organizatat e dekretuara të regjimit.

Takova në sallon disa syresh, djem dhe vajza. U mrekullova kur më thanë se ndjekin studimet e larta për matematikë të aplikuar, arkitekturë, informatikë, në një kohë kur po bëhej masive ndjekja e fakulteteve të letrave (psikologjike, sociale, juridike etj).

 

Gjimnazi “Sami Frashëri” – më thosh një ditë drejtoresha znj Teuta Dobi, ka dalë i pari në shumë sondazhe të bëra për nivelin e dijeve të nxënësve.

Jam krenar edhe unë si ish nxënës i tij!

Bardhyl Selimi, 14 dhjetor 2017