POEMS, SHORT STORIES, ARTICLES AND RESEARCH PAPERS INVITED FOR A SPECIAL ISSUE ON AFRICA BY DIFFERENT TRUTHS / Arindam Roy, Editor-in- Chief Different Truths

POEMS, SHORT STORIES, ARTICLES AND RESEARCH PAPERS INVITED FOR A SPECIAL ISSUE ON AFRICA BY DIFFERENT TRUTHS

Fifty five countries of Africa, with a wide variety of traditions rooted in diverse cultural traditions and linguistic diversity, is the crucible of multiculturalism; a melting pot of slavery, exploitation, suffering, pain, and a sense of pain – celebrated as a song of joy.

We, in Different Truths, celebrate the African legacy, its beauty encompassed by its history, multiculturalism, diversity of dialects, of how Africans broke the dark cocoon of agony and spread the wings of ecstasy, like a resplendent butterfly.

Poem: One per poet, between 15 & 30 lines only [please mention your city and country].

Short Story: One per storyteller, 1000-3000 words [please mention your city and country].

Article/Research Paper: One per author, 600-3000 words (articles) and upto 3000 words (research paper) [please mention your city and country].

Last date of Submission: Tuesday, August 28, 2018 [upto 20:00 hrs (8:00 PM) Indian Standard Time.]
Special Issue to be published around September 10, 2018.
(NOTE: You may contribute in more than one category within the Deadline).

EDITORIAL BOARD

Michele Baron is a scholar and academician, she develops outreach projects, writes poetry, prose, and non-fiction, an active musician, painter, and artist. She is the Consultant Editor, of the Special Issue on Africa.

The celebrated poet, editor and social activist, Luz María López, is also a narrator, translator, international cultural promoter and women’s rights advocate. She leads the World Poetic Front in Defense of Women’s Rights (WM) and Continental Director for World Festival of Poetry. She is the Contributing Editor, of the Special Issue on Africa.

Nancy Ndke, is a poet, author, traveller, nature enthusiast. As a social activist she has worked with Girl Child network in Kenya and Child protection in South Sudan and Somalia. She was involved with youth in theatre, as scriptwriter and director in drama festivals. She is the Guest Editor, of the Special Issue on Africa.

Olaitan Maryam Mojisola from Nigeria, is the live wire. A young student, blogger, sales representative, poet, writer and an essayist. In close consultation with the Editor-in-Chief, over several months, she proposed the title of the poetry anthology, ‘Africa of Earth and Beauty’. She is the Theme Editor, of the Special Issue on Africa.

Columnist, blogger, public speaker, and sociologist, Swati Kumar (Mathur) is best known for her conversational style of writing and easy use of language. Her first novel, The Great Indian Dilemma, received five-star reviews worldwide. Her write-ups appeared as columns in The Times of India and Bookworm. As a philanthropist, she is the General Secretary for ‘The Serving Hands Society’, Lagos, Nigeria. She is our Guest Editor.

The Editor-in-Chief, Arindam Roy, and the Managing Editor, Anumita Chatterjee Roy, are the other two members of the Editorial Board.

The decision of the Editorial Board shall be final and binding on all poets, storytellers, research scholars and writers.

CREATIVE SUBMISSIONS

You may please send one poem, short story, article or research paper. However, you may contribute in multiple categories, as long as it is one piece, per category. Please ensure that your work is unpublished and/or unshared on social sites like FB, etc.

Please mention <Special Issue on Africa: Poems/Short Story/Novella/Article/Research Paper> in the subject line of the email.

All poets and authors, kindly mention, “This work is original and unpublished/unshared on social media, blog, and book.”

Send your entries to different.truths2015@gmail.com

For first timers only: send your thumbnail bio in 75 words (not more) and your photo (headshot), along with your work. We need this once to create your Author’s Profile on Different Truths (DT). Also, like and follow us on Different Truths Page on FB and send a friend’s request to Diff Truths. These will help us tag you on FB.

IMPORTANT: Do not copy-paste the poem or your other work when you share it. Please share the link only after it is published in the webzine, Different Truths.

Thanks & Regards,

 

Arindam Roy,
Editor-in- Chief
Different Truths

Poezi nga Vullnet Mato

Poezi nga Vullnet Mato

 

KËNGA E MALLIT MËRGIMITAR

Mora rrugët anëve të anës, 
lashë prapa dashurinë,
o, lashë sytë e Perihanës,
duke pritur në lëndinë…

Kur u ndamë pranë katundit,
me lot e me psherëtimë,
Perihana tha fjalën e fundit,
do më priste, gjer në kthim…

Shkova në Greqi nga halli,
punoj me zezakë Kashmiri,
O, vdiqa më ka marrë malli,
t’i shoh Perihanës syrin!…

Në Itali në punë hamalli,
lodhem gjersa perëndon ylli,
O, vdiqa më ka marrë malli,
t’i shoh Perihanës syrin!…

Në Gjermani më çoi djalli,
këtu zanatit s’ia gjej fillin,
O, vdiqa më ka marrë malli,
t’i shoh Perihanës syrin!…

Mezi pres të kthehem prapë,
te shtëpia ndanë pyllit,
të çmallem me nën’ e babë,
t’i shoh Perihanës syrin!…

Të ngre shtëpizën ëndërr,
me oborr, pullaz e puse,
të bëhem së fundi dhëndër,
të shoh Perihanën nuse!…

 

PIRAMIDA E KUJTESËS

Jam faraon i kohës moderne, të antropogjenezës,
quhem Vullnet Remzi Mato, i pesëqindeshtatë.
Por emri im i vërtetë është, Vunemato Ramsisi,
pasardhës i Ramsisit të 5-të, të dinastisë Uzerkaf.

Ngrita piramidën time, me labirintet e kujtesës,
për dekada përjetimesh, qysh nga fëmijëria.
Në hemisferën e trurit, Sahara e mos-harresës,
ruan të gjitha ngjarjet dhe bëmat e mia.

Kjo piramidë ruan impresione kohësh të largëta,
kur ekuinokset më kanë ndriçuar fort energjinë,
ruan informacione, sa gjithë piramidat e lashta,
ndonëse, sa një kokërr arrë në tru, ka madhësinë.

Për ngritjen e kësaj strukture vigane, të fshehur,
nga sytë e ndonjë spiuni keqbërës e përgojues,
punuan miliona skllevër neokorteksi të zgjedhur,
prej neuroneve skllave, të specialitetit kultivues.

Duke i ushqyer me enë gjaku, direkt nga zemra,
ata më fiksuan përvojën, për të rimuar vargjet
dhe fjalorin e personazheve, në prozat me emra,
nga krahinat e ndryshme, ku kam vjelur ngjarjet.

Përveç fakteve hedhur, në dosjet me anale,
gjeneruar nga vetëdija, për disa pasione jete,
ruhen sarkofagët, me mumie dashurish ilegale,
balsamosur nga mjeshtër mumifikimesh sekrete.

Si çdo i ekspozuar, në vëmendjen femërore,
kam pasur edhe unë dy-tre Nefertitet e mia,
që s’duhet t’i dijë opinioni i kureshtjes rrethore,
sidomos gruaja, e qetësuar tashmë nga xhelozia.

Nuk jam personalitet i shquar, në dijet njerëzore,
kështuqë, piramida ime, nuk hapet, fatmirësisht,
për të zbuluar të fshehtat, e labirinteve trunore,
si në trurin e Ajnshtajnit, të kontrolluar imtësisht.

Vetëm pas shumë shekujve, arkeologjia kozmike,
mund të deshifrojë për stërnipat, imazhe të kokës,
por ata do thonë, s’na duhen këto mendime relikte,
kur ky njeri, ka qenë shumë vite drite, prapa botës…

 

PSE KAQ SHUMË ANTITEZA

Pse ku janë për t’u bërë shumë punë,
shteti ka shumë të varfër e të papunë?

Pse ku ka bakër, krom, hekurnikel,
ka më shumë parazitë dhe dembelë?

Pse ku ka shumë intelektual të shquar,
drejtojnë servilë dhe të pashkolluar?

Pse ku duhen njerëz me botëkuptim të ri,
kuadrot e kohës së shkuar, marrin fuqi?

Pse ku ekonomia, ka rreshqitur në batak,
të korruptuari vjedhin çdo qindarkë?…

Pse ku ka nevojë për drejtësi njerëzore,
juristët bëjnë çdo padrejtësi shoqërore?

Pse ku për nderin e femrës kriste pushka,
dalin jashtë shtetit më shumë prostituta?

Pse ku talentet lindin, si yje të dritës,
qeveritë sillen mizorisht me artistët?

Pse ku ka dy dete nuk pushojnë pensionistë,
po rrogat e larta dhe pensionistët turistë?…

Pse ku njeriu ka tapi me pronë të trashëguar,
ka mbetur prej vitesh lypsar me letra në duar?…

Pse jetojmë me kaq shumë antiteza,
me fare pak të bardha e shumë të zeza?…