PISTOLETA E MINISTRIT AHMET KRASNIQI NË KUKËS DHE FUAT RAMIQI. / Fragment nga librinë proces “Lufta ime për Kosovën” i autorit Rexhep SHAHU.

Rexhep shahu
PISTOLETA E MINISTRIT AHMET KRASNIQI NË KUKËS DHE FUAT RAMIQI.
Fragment nga librinë proces “Lufta ime për Kosovën” i autorit Rexhep SHAHU. 
13 shtator 1998. Ora 15. Tre kilometër pa hy në qytetin e Kukësit, pranë depove të karburantit të shtetit në Mamëz, te kthesa poshtë depove, një grup policësh civilë, gjashtë gjithsej, me pistoleta e armë automatike në duar ndalojnë tre makina që vinin nga Tirana.
Në makinën e parë udhëtonte Fuat Ramiqi, oficer i lartë i Kosovës që përgjigjej për trupat e Kosovës që ishin dislokuar në Kukës e Tropojë.
Fuati ishte i pari ushtarak profesionist i Kosovës që kishte ardhë në Kukës bashkë me oficerin tjetër të Kosovës Nehat Koçina për të studjuar e gjetur vendet ku do të instaloheshin apo vendoseshin trupat e Kosovës për t’u stërvitë e për të qenë më afër për të hyrë në luftë në Kosovë. Leja ishte dhënë nga shteti dhe komanda e Divizionit të Kukësit e dinte këtë gjë. Atëherë, në pranverë 1998 e pata parë, njohur e shoqëruar në këtë mision Fuat Ramiqin dhe pata mësuar për luftën që ai kishte bërë në Bosnje kundër serbëve, luftë me armë të vërteta e jo me pushkeë druri..
Në makinën e dytë ishte Ministri i Mbrojtjes i Kosovës kolonel Ahmet Krasniqi. Në makinën e tretë ishte ushtaraku tjetër i lartë i Kosovës, Ahmet Alishani që drejtonte trupat e Kosovës në Kukës e i niste për Tropojë e Kosovë.
Policët civilë të Kukësit shkojnë me nxitim te makina e mesit dhe pa aspak mirësjellje hapin derën e makinës.
Pa komunikimin e nevojshëm dhe pa etikën më elemetare, dy policë njëherësh, si në garë kush po tregon zell më të madh, flasin me zë të lartë, të akullt: dorëzoni armën ju Ahmet Krasniqi…
Ministri i Mbrojtjes i Republikës së Kosovës, shtet i njohur nga parlamenti i Shqipërisë, Ahmet Krasniqi shtanget. Jo nga frika prej këtyre policëve civilë, pasi ai kishte luftuar vërtetë me ushtarë e policë serbë në Kroaci, por nga një droje, nga frohtësia e të folurit, nga akullsia e zërit të këtyre policëve civilë që i kishin sjellë nga ana e anës që të policonin në Kukës dhe ta ruanin Shqipërinë prej Kosovës, t’i ruanin shqiptarët e Shqipërisë prej shqiptarëve të Kosovës.
Me qetësi ministri fut dorën në brez dhe ngadalë nxjerr pistoletën.
Ndërkohë e kishte kapë për krahu dhe po e tërhiqte një polic ta zbriste nga makina duke i thënë : Ju Ahmet Krasniqi për armëmbajtje pa leje, duhet të vini në polici…
Sapo ministri zbret në tokë dhe po ia zgjaste pistoletën e tij “Sigsauer” 9 mm policit, mbin fluturimthi aty Fuat Ramiqi dhe e rrëmben pistoletën duke thënë me ton të sertë e të vrazhdë : është arma ime, unë marr çdo përgjegjësi.
Jo, nuk është arma juaj, është e Ahmet Krasnqit, ngre tonin polici, ai duhet të vijë në polici…
Vij unë në polici, unë arrestohem, unë bëj burg, ua kthen qetë e sertë Fuati, pistoleta është e imja.
Polici zgjat duart ta marrë armën nga duart e ministrit por duart e oficerit profesionist që ishte mësuar me armë në luftë, Fuat Ramiqi, u treguan më të shpejta e të forta se duart e policit civil të policisë së Kukësit.
U krijua një heshtje e frikshme. Armë të dyja palët.
Policët bien dakort që të arrestohej Fuat Ramiqi.
Ai hyp në makinën që po e drejtonte vetë, hypin në makinën e tij dy policë që ia kishin drejtuar njëri automatikun e tjetri pistoletën dhe në orën 16 mbërrijnë në komisariatin e Kukësit.
Ministri Ahmet Krasniqi dhe Ahmet Alishani shkojnë te Bar Amerika në Kukës dhe nga aty bëjnë gjithë përpjekjet për ta liruar nga burgu Fuat Ramiqin, por atë natë pa sukses. Edhe Musli Lleshi pronari i Bar Amerikës, me gjithë njohjet e tij, bën përpjekje për ta liruar Fuatin, por mllefi i dikujt ndaj ministrit të Kosovës Ahmet Krasniqi ishte i verbër dhe dështimi për ta arrestuar e poshtruar atë kishte acaruar dikënd shumë.
Ata ishin nisë nga Tirana për Kukës e pastaj për Tropojë. Por u doli kjo pengesë.
Gjithë natën Fuatin në burg e trajtuan si kriminel. Kishin mllef të verbër ndaj tij pse ai i pengoi që ta burgosnin ministrin Ahmet Krasniqi. Dhjetra herë që e merrnin në pyetje e që i flisnin, kishin vetëm një kërkesë : veç thirre Ahmet Krasniqin të vijë këtu…
Por Fuati e kishte ndarë mendjen, do të paguante gjithçka e nuk do të lejonte ta poshtronin ministrin e mbrojtjes të Kosovës Ahmet Krasniqin.
Gjithë natën nuk e lejonin të shkonte as në banjo. Aty ku ishte izoluar në bodrum te qelitë e burgut, nuk kishte banjo. Vonë pas mesnate, duke iu lutë policit, ai e shoqëron për në banjo në katin e dytë. Fuati i shprehu shumë mirënjohje policit që e shoqëroi në banjo, i cili u tremb shumë prej Fuatit.
Gjatë hetimit e marrjes në pyetje Fuatin e fyenin, e kërcënonin në mënyrë të pacipë. Ia nxirrnin Kuranin dhe e shanin, e fyenin atë e Kuranin.
I thonin do të dënohesh me 5 vjet burg. Ja po vjen gjykatësi këtu të ta japë dënimin me 5 vjet burg.
Ju të Kosovës jeni shkërdhata, jeni fondamentalistë.
Akuza jote nuk është thjeshtë armëbajtje pa leje.
Thirre Ahmet Krasniqin të vijë këtu dhe ti lirohesh menjëherë.
Gjatë marrjes në pyetje ngrihen tonet. Tentojnë ta godasin me grushte por Fuati që ishte ushtarak, reagon, mbrohet dhe u thotë: unë jam shtetas i Bosnjes dhe do të reagojë Bosnja për mua, ju nuk mund të më goditni. Jam shqiptar, shtetas boshnjak.
Kur tentativa për goditje arrin kulmin dhe fyrjet e talljet po ashtu, atëhere Fuati thotë se nëse nuk më lëshoni ju, për 24 orë goditet komisariati juaj nga trupat tona…
Me 14 shtator 1998, në orën 7.30 të mëngjesit lirohet nga komisariati i Kukësit Fuat Ramiqi. Shkon te makina e tij që ia kishin kontrolluar e bërë lëmsh. Por policët e Kukësit nuk e kishin gjetë dot pistoletën përsonale të Fuatit të cilën ai e kishte fshehur në makinën e tij. Pistoleta e ministrit Ahmet Krasniqi mbeti në komisariatin e Kukësit, një zot e di se cili shef e ka kujtim…
Mori makinën dhe shkoi te Bar Amerika. Aty e priste ministri Ahmet Krasniqi dhe Ahmet Alishani. Aty në dhomën e vogël të lokalit kanë bërë një takim me dy policë.
Ndërkohë nëpër qytet qe përhapur fjala që kishte thënë Baci, ushtari më i vjetër që ishte në Kolsh, se po nuk u lirua Fuat Ramiqi, nuk do të ketë më komisariat në Kukëks, do ta bëjmë rrafsh… Atëhere Divizioni i Kukësit nuk i kishte as 90 trupa gjithsej. Trupat e Kosovës që stërviteshin në ato kohë në Kukës ishin disa herë më të shumta e profesioniste se ushtria e policia që kishte Shqipëria në Kukës.
Në orën 12 të datës 14 shtator 1998, ministri i Mbrojtjes së Kosovës Ahmet Krasniqi bashkë me Ahmet Alishanin shkojnë në takim në zyrën e komandantit të divizionit të Kukësit gjeneral Kudusi Lame.
Takim mjaft miqësor, pasi gjenerali kishte në ato kohë shumë nderim për trupat profesioniste të Kosovës. Lufta drejtohet e komandohet nga profesionistët dhe vetëm atëhere mund të jetë e suksesshme, deklaronte gjenerali.
Në këtë takim, gjeneral Lame premton, pas kërkesës që bëri ministri Krasniqi,  se do të shohim për baza të reja stërvitore për trupat e Kosovës, që të shtohen ato.
Pasi e pyesin, ai thotë se takohem me Xhavit Halitin, por s’kam gjë më të.
Në këtë takim mjaft miqësor dy Ahmetat i tregojnë gjeneralit Lame për incidentin që kishte ndodhë një ditë më parë dhe që Fuat Ramiqi kishte kaluar natën në burg.
Gjenerali revoltoret dhe shprehet i lënduar që nuk i kishin kërkuar ndihmë.
Ministri Krasniqi i lë gjeneralit një stekë më cigare, por ngaqë gjenerali pinte duhan me të dredhme, shumicën nga ato cigare që ai i quante duhan i butë, i kam pirë unë, pasi mi jepte herë pas here gjenerali. Dhe unë sa herë ndezja nga ato cigare, thoja me zë, t’u rrittë ndera Ahmet Krasniqi!
Gjenerali ishte mjaft i gëzuar nga kjo vizitë e ky takim me ministrin Ahmet Krasniqin e ushtarakun Ahmet Alishani.
Veç është pezmatuar dhe është nxirë kur ka dalë të flasë në televizion Sali Berisha.
Në Tiranë po zhvilloheshin ngjarjet e 14 shtatorit 1998.

Skicë: NA MBLODHI MIKU YNË, HYSË HASA… / Nga: Prof.Murat Gecaj

Skicë:

 

NA MBLODHI MIKU YNË, HYSË HASA…

 

Nga: Prof.Murat Gecaj

 

 

Këtu më poshtë po ribotojmë një skicë modeste, që është publikuar në muajin prill 2015. Lexuesi do të njihet vetë me përmbajtjen e saj. Por dua të tregoj se, kolegu e miku ynë Hysë Hasa, me banim në Filadelfia të Amerikës, ndodhet përsëri këto ditë në Tiranë. Me dëshirën e mirë që të takohët dhe të çmallet me disa kolegë e miq të tij, ai ka bërë një ftesë tjetër për kafe, nesër paradite, më 17 shtator 2016.

Me këtë rast, e përshëndesim mikun tonë, autor dhe i disa librave të bukur, duke e falënderuar për ftesën e tij dashamirëse dhe duke i uruar nga zemra: Shëndet të mirë e mbarësi, gëzime e lumturi, si vetjake dhe familjare!

 

Tiranë, 16 shtator 2016

 

                                     ***

 

 

mr-1

Tiranë, 10 prill 2015

 

 

“Kishte rënë mbrëmja në kryeqytetin tonë, kur e dëgjova zilen e celularit tim. Shpejtova të përgjigjesha, por vura re që aty ishte i regjistruar një numër i panjohur për mua. Me këtë rast, m’u kujtua shprehja, që ua them dhe të tjerëve: “Hape telefonin ose celularin, se edhe po nuk e njohe njeriun, që të merr, nuk te bën gjë nga larg!”(ha,ha) Pra, kështu veprova edhe unë. Ndërkaq, më doli një zë shumë i njohur, por dhe që vinte nga afër. Pra, kuptova që miku im i dashur dhe kuksiani i mirë, Hysë Hasa nuk telefononte nga Filadelfia  e Amerikës, por kishte ardhur në Tiranë. Pasi u përshëndetëm, më ftoi në një takim për kafe të nesërmen, ku do të vinin edhe disa miq të tjerë të tij. Sigurisht, ishte kënaqësi për mua që të takoheshim pas një viti, të çmalleshim dhe të shkëmbenim informacione për njëri-tjetrin, si dhe familjet e të afërmit tanë.

Pra, mëngjesi i ditës së sotme, si për mua dhe ata miq të tjerë kuksianë, ishte i planifikuar për ta pirë një kafe me kolegun dhe mikun e përbashkët, Hysë Hasa. Tashmë, emri i tij është i njohur me disa libra, si për vendlindjen, por dhe për Shoqatën “Bijtë e Shqipes”, në Filadelfia të Amerikës. Si “sebepqari” që ishte, atë e gjetëm ndër të parët, që kishte ardhur në lokalin “Ulqini”, i cili ndodhet në qendër të kryeqytetit. Aty ishin edhe miqtë tjerë, Isa Halilaj,  Xhavit Biçaku  e Shefqet Hoxha dhe vazhduan të vinin me radhë: Fajzulla Gjabri, Mustafë Hoxha, Nezir Jata, Xhelal Mema, Beqir Shehu, Isuf Spahia, Shefqet Zelaj e Hamdi Shiraj. Ndërsa ata ishin pothuajse të gjithë mësues e drejtues veteranë të arsimit, nga qyteti e fshatrat e Kukësit, në atë takim unë isha i vetmi “përfaqësues” i Malësisë së Gjakovës (Tropojë). Por, megjithatë, mendoj se kjo gjë ishte “e përligjur”, pasi rrethet tona bëjnë pjesë në një qark.

Siç është e kuptueshme, për raste të tillë, të gjithë u pyetëm me njëri-tjetrin. Temë e kuvendit tonë miqësor ishin edhe botimet tona. Se, për këtë gjë, secili kishte se çfarë të tregonte. Ndër botuesit prodhimtarë, përveç Hysë Hasës, janë edhe Isa Halilaj-“Mësues i merituar”, Shefqet Hoxha-“Mësues i Popullit”,  Fejzulla Gjabri etj. Ky i fundit ma dha, me nënshkrim, librin e tij të ri, “Legjenda të Drinit të Zi”(Tiranë, 2015). Ndërsa unë pata kënaqësinë t’i dhuroja Hysës librin tim të ri,”Me shpirt atdhedashurie”(Tiranë, 2015). Në faqet e tij është edhe një shkrim i veçantë për librat e shkruar nga ky autor,”Me mallin për vendlindjen, e “shkurton” udhën, që nga Filadelfia”(fq.192-196).

Miku Hysë më solli përshëndetjet e përzemërta të disa miqëve të Shoqatës “Bijtë e Shqipes”, në Filadelfia, si: Llazar Vero, Vlashi Fili,   Tajar Domi, Sadik Elshani etj. Por, me këtë rast, ai më bëri edhe dy “supriza” të këndshme. Kështu, ma dorëzoi dëshminë “Miku i Shoqatës Bijtë e Shqipes”, e cila është firmosur nga drejtuesit e saj, kryetari T.Domi_dhe sekretari V.Fili. Në të shkruhet: “Prof.Dr. Murat Gecaj, Tiranë-Shqipëri: Për disa vite me radhë, ka përhapur në shtyp dhe në mediat, brenda dhe jashtë Shqipërisë, përvojën dhe veprimtaritë e Shoqatës Atdhetare-Kulturore “Bijtë e Shqipes”, në Filadelfia, me artikujt e tij ose të dërguar nga Shoqata jonë”. Bashkë me këtë dëshmi, Hysa më dha librin kushtuar kësaj Shoqate, “Bjtë e Shqipes-Filadelfia, SHBA”, i cili ka 240 faqe. Ai përmban mjaft fortografi e, në përgjithësi, flet dhe e dokumenton mirë jetën e gjallë dhe veprimtaritë e bukura, atdhetare e kulturore, që organizojnë ata, gjatë tërë vitit.

…Minutat kaluan shpejt, me biseda të këndshme dhe, pse jo, me pak humor. Para se të ndaheshim, duke i uruar njëri-tjetrit shëndet të mirë, si për veten dhe familjet, ne bëmë një fotografi të përbashkët, të cilën po ia bashkëngjes kësaj skice modeste. Ndoshta, ajo nuk është aq cilësore, po për secilin nga ne 13 miqtë, që na mblodhi në atë takim për kafe Hysë Hasa, do të mbetet një kujtim i bukur dhe i paharruar.

Urojmë e shpresojmë që ne të shihemi përsëri dhe vetëm për të mira.

 

Tiranë, 10 prill 2015”

 

 

Poesie di Eduard Leka

  Poesie di Eduard Leka     Rondinella pellegrina   Rondinella pellegrina che ti posi sull balcone ricantando ogni matina quella flebile canzone Cosa vuoi dirmi coltuo canto nella tua incantesima fallella con quei occhi che brillano pelegrina rondinella L’inverno … Continue reading

Poezi nga Xhemal Gora

Poezi nga  Xhemal Gora     GJUHA DHE PLISI   Njerëzimi kërkon fillesën, ajo është diku…aty…këtu…atje… E zhdukur, e mbytur, e djegur, Fosile kohësh mbetur përgjakjeve… Papritur, madhërishëm zgjohet nga shekujt Diku me nje qytezë, diku me nje gravurë, Diku … Continue reading

Poema de Maria Cerminara

 

Poema de Maria Cerminara

 

 

14390844_1686229388266324_1875690199328205685_n

MUJER SONRÍE

 

Sonríe siempre mujer
Tal vez no crean que seas feliz
Pero sabrán que eres fuerte.

No te detengas ante la vida
y sus obstáculos..

Tu sabes que tendrás fuerzas..
El futuro te espera.. pero debes
saber que en parte.. se hará difícil
su camino y donde tu sufrir
te llegará más intenso…

Pero aún así..
Crea tus propias
Alegrías…
Se feliz y no le temas a la vida
Ella te enseñara como volver
ha sonreír..!!!

 

MariCer
Argentina
1692016

 

 

14354984_1686778818211381_1059659452579857820_n

MARAVILLOSO

 

Te amo de una manera en que
nuestras almas se tejen y
pueden llegar al cielo así en
Silencio con esta forma que en
palabras no se puede explicar.

Mi corazón se alinea con el tuyo
Una forma especial y que cuando
siento que todo se detiene yo te
empiezo a amar..

Mis manos te acarician en el viento
Y parece una locura a disfrutar..
Mis besos los convierto en suspiros
Y no me canso de buscar tus labios
para poder besar..

Te busco en cada uno de los detalles
Que me rodean y te encuentro al buscarte dentro de mi alma y corazón.

 

MariCer
Argentina
1792016

 

 

maria

Maria Cerminara