“Hiri hyjnor”, si vepër e dimesioneve të mëdha dhe sprovave të mbijetsës së një populli të tërë. ( Referim rreth romanit “ Hiri Hyjnor” të autores Hasije Selishta Kryeziu ) / Nga Agron Shele

    “Hiri hyjnor”, si vepër  e dimesioneve të mëdha dhe sprovave të mbijetsës së një populli të tërë. ( Referim rreth romanit “ Hiri Hyjnor”  të  autores Hasije Selishta Kryeziu )   Nga Agron Shele     “ Kosova … Continue reading

Poezi nga Adem ABDULLAHU

Adem abdullahu

Poezi nga Adem ABDULLAHU

 

 

TI DHE ERA

 

Shpeshndjejvjeshtë
të mbushur acar e trishtim,
kullosë të verdhme kreshte
qëirrëzonpushinshtatittim.

S’kam ndjerë moti erë vere
gjallëri e gjelbërim,
dallëndyshe e të qeta liqene
Timojlulenëzhblim.

Harruar kam dhe pranverën
kur gjithçka çelë e merr rritë,
Ty mojtëduadheerën
… qëlulishtes me ngadalëmëikë…!

 

 

 

NUK KE FAJ

 

Nukkefajqë je e krijuar
Vetëmpërdashuri.
As ndjenjattua…

Dhimbjazgjatën mike
Përgjithçka je e zonja
Porkendërgjegjetëngurrtë.

Mes nesh kagjithçka!
Madjedhekryevepraka.
Po miqësi?…

Ah, kysentimentiipandreqshëm.
S’të them gjëtjetërpostëvërtetës.

Unëilodhur, Ty kurreshtare.
Ndajgjithnjë jam idashuruar
Nëtëmetattuatëmrekullueshme.

E di psemëmungonlumturia?!
Se tëduavërtetë.
Gjithçkaqëmëdheikërkonnga ca!

 

 

 

PIMË DASHURINË

 

Çdoditë e mëshumë
pijmëgotën e dashurisë.
Ikin mike ditëtsilumë
e ne rrimëpranëlumturisë.

Pi ti, kehisemëshumë,
sas’ështështerrur e kulluar.
Muas’mënginëidashurisëlumë,
lerë me njëgotë e mallkuar.

Gjithçkanëjetëikë e lëvizë,
…ailëngiderdhurrrëke
shndërrohetnëzemër me shtizë
bëhetjetë, këngë, hare…

 

 

 

URA

 

Ura e Zanave i thanë,
e dashurisë, shumë herë,
e anktheve të çiltra,
e valëve të shqetësimit,
e trokitjes së zemrës,
e shkëmbim shikimit,
herë – herë u pagëzua:
“Ura e trishtimit”.

Dikur e pagëzuan:
“Sheshi i pëllumbave”;
më vonë u shndërrua në arenë
robotësh e pëllumbash.
Por ajo mbeti ngaherë
ujdhesë e dy brigjeve,
e dy zemrave të një dashurie,
e dy anktheve të një shqetësimi.

 

 

 

VAZHDOJ TA DUA JETËN

 

Që kur lojëra fëmijërie kisha
punën në fushë e në pyllin e largët,
ndjehesha i lumtur
ngase asgjë nuk prisja nga askush!

Kjo kënaqësi e ky ritual vazhdon,
për çudi pa u tradhëtuar kurrë as tani.
Vetvetiu, ndryshojnë vetëm personazhet,
kurse lumturia ime vazhdon,
ngase asgjë nga askush nuk pres…!

Meqë jeta është një udhëtim,
çdo pritje llogaritet një humbje kohe,
neveri dhe rasti i humbur…
Unë kam privilegjin e mospritjes.

Kështu vazhdoj ta dua jetën,
buzëqeshjen, dashurinë…
E ndjej atë. Jetoj në paqe.

 

 

 

HESHTJA IME

 

Heshtjaimefletzëshëm
edheatëherëkurpandeh
seinjoronapopërçmon…

Heshtjaimenukkakuptimin
etëgjithaheshtjeve,
injorimeve a përbuzjeve,
ajokanëvete:
dhembjen,
mëshirën,
dashurinë,
vuajtjen…

Po,
heshtjaimefletzëshëmnëheshtje,
ajoshikon, dëgjon, vuan,
dashuron pa masë
dhevazhdontëhesht
nëpamundësi … tëbritmës!

Kështu,
kuptoheshtjen time,
si urtësi, maturi dhe kufizim,
assesi ndryshe
dhe kurrë përbuzëse.

 

Adem ABDULLAHU

 

Adem abdullahu

Adem ABDULLAHU

 

Adem Abdullahu u lind më 10.09.1964, në Shipkovicë të Tetovës, R. e Maqedonisë. Punon mësues në vendlindje. Ka mbaruar Akademinë Pedagogjike në Shkup, Fakultetin Pedagogjik në Shkup dhe magjistraturën në Fakultetin Filozofik, Programi Studimor: Pedagogji në Tetovë.
Ka filluar të botojë që nga viti 1985 nëpër revista e gazeta të kohës. Është fitues i çmimit të III-të në Takimet poetike të Karadakut në Kumanovë. Ka fituar çmime të ndryshme letrare në Maqedoni, me librin “Svilenite nasmevki na lubovta” – (Buzëqeshjet e mëndafshta të dashurisë), libër i botuar në dy gjuhë: maqedonisht dhe arumanisht, vendin e II-të në konkurs në nivel të vendit. Ka fituar çmimin e III-të në takimet poetike të Korçës, Shqipëri dhe një varg diplomash e mirënjohjesh letrare. Shkruan poezi dhe prozë.
Është pjesëmarrës në shumë konkurse letrare dhe fitues çmimesh. Është anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve Shqiptarë në Maqedoni. Që më shumë se 15 vjet boton revistën letrare për fëmijë „YLBERI plus“ në Tetovë.

 

 

935014_10200871881832951_1917501938_n

 

 

 

breg-liqeni-poezi-adem-abdullahu-paperback-cover-art

 

10921641_10204924677030298_8881288861498755394_o

 

 

Ka publikuar  veprat:

 


ECJA VERTIKALE – poezi, Naim Frashëri, 1993 Tiranë.

ARADHA E SHKRONJAVE – poemë për fëmijë, 1994 Tetovë, e ribotuar disa herë.

DETI DHE KULLA – skica, tregime e përralla, 1996 Tetovë.

LOTËT E LULEVE – poezi, 1997 Tetovë.

KATI I TRETË – tregime për të rritur, 1999 Tetovë.

BUKURIA PËR DHEMBJE – prozë, 1999 Tetovë.

TRIDHJETË E GJASHTË KALLËZIME E NJËPËRRALLËZ – kallëzime popullore, 2000 Tetovë.

TË TRETË – pjesë skenike për fëmijë, 2002 Tetovë.

TOKË E DASHURI – poezi për të rritur, 2003 Tetovë, është libri i nëntë i autorit.

BREG LIQENI – 2005, Tetovë. Është përkthyer në bullgarisht dhe i botuar në faqet e internetit

TRIDHJETË E GJASHTË KALLËZIME, – kallëzime popullore (ribotim), 2012, Tetovë.Libri poetik

 

 

 

76827_4392601706820_604041322_n

 

Autori ka përkthyer nga bullagrishtja këto libra: 

 

 

ÇARÇAFËT E BARDHË, poezi, Katia Ermenkova.

UNIVERSI NDRIÇUES, poezi, ViktoriaIvanova.

LINDJA E PERËNDIMIT, poezi, Violeta Sëbeva

TRAJNIMI I AKTORIT NË SHEKULLIN XX, kritikë teatri,  Rumiana Nikollova.

Libra të botuara në gjuhë të tjera:

SVILENITE NASMEVKI NA LJUBOVTA, (botim në gjuhën maqdonishte dhe arumanishte), Maqedoni

“EZEREN BRIAG” në gjuhën bullgare, Sofie, Bullgari.

Ai ka publikuar  dhe botime e cikle poezish në ukrainisht, maqedonisht, bullgarisht, rumanisht, anglisht etj. në portale të ndryshme elektronike, gazeta, revista dhe përmbledhje antologjike.Disa tregime dhe poezi të autorit janë të përfshira nëpër librat shkollore, kryesisht në Maqedoni, si dhe shumë poezi për fëmijë të komponuara, të cilat këndohen nga fëmijë pjesëmarrës në festvale të këngës për fëmijë.
Autori është përkthyes i gati të gjithë poetëve nga Bullgaria, pjesëmarrës në takimet poetike “Ditët e Naimit” në Tetovë dhe “Netët korçare të poezisë”, Korçë, Shqipëri. Përkthen nga gjuha kroate, bullgare, maqedone etj.

Autori vazhdon në mënyrë paralele të botojë revistën “Ylberi plus”, të krijojë e të përkthejë.