Dr. Shivputra Shivraj Kanade

Dr Shivputra Shivraj Kanade
 
A teacher, poet, painter, photographer, printer, editor, publisher and administrator, Dr Shivputra Shivraj Kanade (B. 08.06.1973) is blessed with multi-dimensional personality. He is an author and editor of more than a dozen standard books on Indian English Literature, ELT and Higher Education. He has had a brilliant academic record. He is an orator and organizer of several academic and literary events.
Principal Advisor of Vishwabharati Research Centre (VRC) and Sahitya Anand (SA), Dr. Kanade is Member of several academic forums, editorial boards, organizations and an active researcher. Under his guidance, more than 500 books and 20 different journals have been published by VRC and SA since 2010, which are circulated worldwide. He has extensively published research papers and articles in both national and international leading journals and widely acclaimed critical anthologies.
 
 
 
He is Editor of several scholarly UGC approved research journals: Thematics, Sahitya Anand, Social Science Reporter, Indian Literature and Culture Today, Bulletin of Indian Society and Culture, Thematics English Criticism, Research Arena and Thematics Journal of Commerce and Management.
A widely travelled person, Dr. Kanade is Faculty at Shri Madhavrao Patil Mahavidyalaya, Murum Dt. Osmanabad affiliated to Dr. Babasaheb Ambedkar Marathwada University, Auranagabad (MS) India. He is actively engaged in supervising PhD scholars from the both sides of Atlantic. He is noted for his highly developed literary sensibility, excellent critical judgment and proper grasp of literature. He is a recipient of several prestigious awards. He is actively engaged in academic and socio-cultural activities and associated with several associations at global level.
Currently, he is working on a mega project, Vishwabharati Companion to Literature in English, a voluminous edited anthology with special reference to Indian authors.
For the detailed information, you can visit at http://www.drsskanade.com
 
 
 
WE ARE THE WORLD
 
We are the world
Let’s make it a better place to live in,
We are the world
Let’s strive to achieve peace within.
 
We are the world
Banish war and ignorance,
We are the world
Let’s embrace mankind in every sense.
 
We are the world
Let’s rid of hunger, thirst and pain,
We are the world
Let no man live in vain.
 
We are the world
We are the children,
We make this earth
We should love our Mother where we have taken birth.
 
 
 
I WANT TO SAY SOMETHING
 
I want to say something
But I cannot say aloud
I want to stand out
Fearless in a crowd.
 
I want to say something
Wish I could say
How much blessed I feel
To be amidst you this day.
 
I want to say something
That nothing can stop me
From achieving all what I want
And forever loving thee.
 
I want to say something
That I love you from the bottom of my heart
And I promise from you shall I never depart.
 
 
 
DEAR BROTHERS AND SISTERS
 
My dear Brothers and Sisters
A big Hello to you all
Warm Welcome to my motherland
To this Pentasi B World Poetry so happy and grand.
 
I wish to spread this message of love
May peace prevail on all of you,
Sending you all love and light,
Meeting you is such a soul’s delight.
 
Dear Brothers and Sisters
Let’s unite and form a strong bond,
Let’s banish all war and strife
Colour each other’s life.
 
Dear Brothers and Sisters
Through this wonderful mega event,
I wish to say this too
Blessed and lucky I’m to be a part of you.
 

 

ROLI I VEPRIMTARIT NË FUNKSION TË SHTETFORMIMIT: Hysen Ibrahimit “Vepra – 2 (Arsimi shqip në Suedi)”, Botoi, SHSHASH ”Papa Klementi XI Albani”, Suedi-Prishtinë, 2017, faqe 376 / Nga: Nexhat Rexha

ROLI I VEPRIMTARIT NË FUNKSION TË SHTETFORMIMIT Hysen Ibrahimit “Vepra – 2 (Arsimi shqip në Suedi)”, Botoi, SHSHASH ”Papa Klementi XI Albani”, Suedi-Prishtinë, 2017, faqe 376   Drenas, 29 korrik 2017 Rrethanat shoqërore  në botën njerëzore krijojnë situata nga më të … Continue reading

Poezi nga Dhimitër Nica

Poezi nga Dhimitër Nica

 

 ATDHEU

Atdheu e ka të rëndë pëllëmbën,
e ka të rëndë si guri, si shkëmbi!
Atdheu është vazhdimi i babait me nënën,
është mali i lartë, që s’tundet kurrë nga vendi !

© Dhimnica

 

Balada e krizës

U gdhi dita, iku nata,
vjen vërdallë si robot,
se mban mend sa ka dhe data
të njejtat xhiro lart e poshtë.

Del te sheshi, m’u në qendër,
sheh lokalet plot e plotë,
rënkon thellë e heq në zemër
“ah, xhepat e mi gjithnjë bosh…”

E “vrasin” dritat, nuk sheh mirë,
i duket se e shpojnë dhe mizat,
shkon dhe futet në errësirë
në vend të zi, siç janë vet krizat.

Nga xhami sheh ca bullafiqër,
që hanë mish e gishtat lëpijnë,
ca zorraxhinj e një ministër
i njeh mirë, i ka fqinjë.

Rrekëllejnë e zgërdhijnë
mishin si çakenj e shqyejnë,
jargët mbi kocka lëvrijnë
trutë e pjekur me kripë ngjyejnë…

Ata hanë, ai përtypet,
verën brenda e kthejnë me Kanë,
me pështymë për pak sa s’mbytet
“nga ju pashë, gjeçi belanë!…”

Kthehet mbrapa në errësirrë,
kërkon cigare, qenkan mbaruar,
dy paketa sot ka pirë,
në dyqan lista është shtuar…

Vjen vërdallë të dyqanxhiu,
do paketë, s’ka si t’i thotë,
por ai ka shpirt njeriu
e fton brenda, i jep një gotë!…

Me atë gotë bëhet pasha,
i ndrijnë sytë, i merren mendët,
kishë dy ditë pa ngrënë diçka,
majtas-djathtas po ikin këmbët.

Thith cigaren plot me epsh,
në gurmaz ndjen dhimbje fort,
një kancer s’do jetë i tepërt
“t’më shpëtojë nga kjo botë…”

Shkon e shtrihet në divan,
në ëndërr i dalin “ata…”
Sustë i rrinë këmbët i lajnë
“qenkam kthyer në Ali pasha!…”

Ngopet e shqyhet në ëndërr
dhe tani s’i vjen më keq,
stop t’ia bëj e shkreta zemër
ikën me vrap, ikën si mbret…

© Dhimnica