Poezi nga Fejzi Murati

 
Poezi nga Fejzi Murati
 
 
DIELLI
 
Lind i bukur por i ftohtë në mëngjes,
dalldisur nga dashuria në mesditë,
digjet, përvëlohet!
Si një vajzë e drojtur skuqet perëndimit,
thua ka bërë turpe dhe pendohet.
 
Gjithë natën shlodhet në shtratin e gjithësisë
e mbi qiell del hëna e zbehtë, magjistare,
rreth saj vallëzojnë yjtë si në arë lulkuqet,
e ai sërish na buzëqesh mëngjeseve,
nën dritare.
 
 
 
MJEGULL BRENDA MEJE
 
Prisja të davariteshin retë e mallit,
por ato,
ditë pas dite shtohen edhe më shumë;
më ndjekin pa mëshirë kudo ku ndodhem,
më shfaqen ditën me diell,
më shfaqen dhe në gjumë.
 
Këto re malli që më lodhin pafund,
nuk do të më hiqen gjithë jetën nga sytë…
Përherë do ngelen si mjegull brenda meje,
ku fshihet edhe shikimi
edhe zëri
edhe shpirti yt.
 
Nuk ndesha në jetë si ti, një të dytë!
 
 
 
NUK KEMI ASNJE FAJ…
 
Cili qënka faji ynë o botë e pabesë e hipokrite,
që zemra na është ndarë dhimbshëm në dy pjesë?
Disa nipër e mbesa i kemi këtu, në vendin tonë,
me të tjerët komunikojmë veç në internet!
 
Nuk është faji ynë që malli na mbyt për ata që kemi larg,
e nuk mund të shkojmë t’i takojmë ndonjë ditë;
është prita që na keni venë ju të famshmit “liridashës”,
të mos njohim më as nipërit, as femijtë.
 
Na kufizioni ne, më të lashtët banorë të kontinentit
që mos të lëvizim nëpër botë, në liri
ju që dikur na pretë krahët me vjedhje trojesh
dhe sot bëni dashamirësin, gjithë hipokrizi.
 
Nuk është faji ynë që nuk mund të vijmë t’ju takojmë,
të dashur nipërit tanë të mirë kudo në botë!
Demagogët e botës moderne vijojnë shfaqjen banale,
duke na ndarë gjyshër e nipër me dhimbje e me lotë.
 
 
 
FALIMENTIM
 
Dalngadalë po mbushet një vit
që Vuhani na mbylli gojën më përdhunë,
njerëzit janë shndërruar në alienë,
njerëzit janë shndërruar në majmunë.
 
Ata që e shpikën virusin e tmerrshem,
tashmë na vështrojnë dhe qeshin nën buzë…
Bota po ecën mbrapsht si gaforre,
bota ka rënë në gjunjë.
 
Morali po merr pak nga pak tatëpjetën,
lëvizim si larva me gojë e hundë mbuluar,
kushedi, dikur mund të ecim këmba-doras,
të gjithë të mundur, të nënshtruar.
 
E uli kokën trishtueshëm perëndimi lavdiplotë,
covidi mposhti ushtarë, gjeneralë e qytetarë…
Perpara atyre që shpikën virusin e tmerrshëm
për vite të tëra do hiqemi zvarrë.
 
Mposhtjen tonë të neveritshme,
ata, si triumf kanë për ta parë.
 
 
 
 
 

Poetic Voices of the World – 2020 / Marlene Pasini, writer, editor and cultural director IFCH & Dr. Aziz Mountassir – President IFCH

 
Poetic Voices of the World ′′ 2020
POETIC VOICES OF THE WORLD IN 2020
 
© 2020, Publishier: Marlene Pasini
email: emarlene@att.net.mx
D.R. © 2020 por, S.A. de C.V.
July, 2020
 
INTERNACIONAL FORUM CREATIVITY AND HUMANITY
 
President: Dr. Aziz Mountassir
Cover Design: Alessandra Landero
 
Cover painting: Oil Canvas. Bilal Zerrouk, plastic artist. Fez, Morocco Editorial Care: Marlene Pasini µ
 
“It is strictly forbidden, without the written authorization of the holders of , under the sanctions established in the laws, the partial or total reproduction of this work by any means or procedure, including the reproduction and the computer processing ”.
 
Editorial design and layout: http://www.acd513.com
Impreso en México / Printed in México
 
POETIC VOICES OF THE WORLD IN 2020
 
International Forum of Creativity and Humanity
 
 
Index
 
ALBANIA
Hamdi Meça . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
 
ALBANIA/BELGIUM
Agron Shele . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
 
ALGERIA/FRANCE
Hamid Larbi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
 
ARGENTINE
Ana María Manuel Rosa . . . . . . . . . . . . . 37
 
AZERBAIJAN/RUSSIA
Eldar Akhadov . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
 
BANGLADESH
Rehanul Hoque . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
 
CAPO VERDE
Gloria Sofia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
 
EGYPT
Ahmad Yamani . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62
Atef Abdel-Aziz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72
George Onsy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79
Mohammed Ghazi Al-Najjar (Icarus) . . 88
 
EL SALVADOR
Carlos Ernesto García . . . . . . . . . . . . . . . 96
 
INDIA
Ashok Kumar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99
Brajesh Kumar Gupta (Mewadev) . . . . 105
Perwaiz Shaharyar . . . . . . . . . . . . . . . . . 110
H S Shiva Prakash . . . . . . . . . . . . . . . . . 120
 
IRAK
Hussein Nahaba . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 129
 
ISRAEL
Shoshana Vegh . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 134
 
ITALY
Emanuela Rizzo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 138
Luca Ariano . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 143
Maria D’ippolito (Iris) . . . . . . . . . . . . . . 149
 
KOREAN
Sungrye Han . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 155
 
LEBANON/EGYPT
Taghrid Fayad . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 162
 
MEXICO
Francisco Navarro Ruiz . . . . . . . . . . . . . 169
Marlene Pasini . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 174
 
MOROCCO
Aziz Mountassir . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 181
Munir Al Idrissi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 188
 
PALESTINE
Maher Al – Tardeh . . . . . . . . . . . . . . . . . 192
 
PAKISTAN
Muhammad Shanazar . . . . . . . . . . . . . . 199
 
PERU
José Beltrán Peña . . . . . . . . . . . . . . . . . 204
 
RUSSIA
Alexey Evgenievich Kalakutin . . . . . . . 208
Ekaterina Volodina . . . . . . . . . . . . . . . . . 216
 
SAUDI ARABIA
Ali Al-Hazmi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 221
 
SERBIA
Marija Najthefer Popov . . . . . . . . . . . . . 227
 
SPAIN
José Antonio Fernández García . . . . . . 231
Pedro Enríquez . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 235
 
SWEDEN
Joanna Svensson . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 242
 
SYRIA
Qamar Sabri Al-Jasim . . . . . . . . . . . . . . . 251
 
TAIWAN
Chen Hsiu-Chen . . . . . . . . . . . . . . . . . . 255
 
TAJIKISTAN
Abdukakhor Kosim . . . . . . . . . . . . . . . . 259
 
TURKISH/FRANCE
Caroline Laurent Turunç . . . . . . . . . . . 264
 
VIETNAM
Dang Than . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 269
Tông Thu Ngân . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 275
 
 
 

Marlene Pasini – Publishier