Poezi nga Gladiola Jorbus

 
Poezi nga Gladiola Jorbus
 
 
Dedikuar Kosovës
(Shkruar në vitin 2020)
 
Një duzinë me vite,
mbi supe mban Kosovë.
Dielli po të nxeh më gjatë.
Era po të fshik më fort…
E bukura Kosovë!
Me derte thurur velin.
Me buzët gjak e puthur.
Me sytë që pikojnë lot.
Nusja e trishtë,
mbetur me djepin bosh.
Si shqipe ngrihesh!
Krenare, fluturon mbi re.
Kosovë plot ëndrra,
që prej shekujsh, prehen
e dergjen nën dhe.
Ti gjuhë e imja,
Kosovë!
E njëjta zemër,
që në dy trupa rreh.
 
 
Atdheu
 
Atdheu është zemra e gruas.
Nëna që qau djalin.
Bashkëshortja që humbi burrin.
Vajza e mbetur jetime pa baba.
Motra që nuk u rrit me vëlla.
 
Atdheu është piskama e tokës.
Kushtrimi i luftës.
Gjaku i të parëve.
Atdheu është puthja mbi ballë.
Urata e pleqve bujarë.
Gjuha e mbrujtur me ar.
 
Atdheu është shpirti i burrit.
Që jetën ia fali me shpirt.
Që ia deshi britmën e kujën –
në luftë, në paqe.
në errësirë, në dritë.
 
Atdheu është lutja në Zot,
për lulet dhe qiellin pa re,
për malet, për detin e tij.
Motmoti valëvitet
Krenarisht në përjetësi…
I shtrenjti, i bukuri
Flamuri ynë kuqezi.
 
(Prishtinë, 2020)
 

Darija Žilić (Croatia)

  Darija Žilić (Croatia)   Darija Žilić is a poet, literary critic, translator, moderator, born in Zagreb in 1972. She graduated in comparative literature and history from the University of Zagreb. Her published works: 15 books, includes Breasts and Strawberries … Continue reading