Poezi nga Zyba Hysa

Poezi nga Zyba Hysa     PËRQAFUAR…   Pritja… kurrë s’është qëllim! Njeriu pret… kur ndjehet plot! Nëse pritjen… e quaj durim… Edhe takimi është fare i kotë! Unë pres… se përmes pritjes, Jam e ndriçuar, ndjehem mirë, E pres … Continue reading

MBI FAQE TË GURIT / Nga Ramiz Kuqi

MBI FAQE TË GURIT

 

ramiz kuqi

Nga Ramiz  Kuqi

 

 

Kam mbështetur faqen time aty dhe , nga andej vështroj , si me dhimbje malet e mia. Ato lisa të gjatë me gjethe të mbushura deng, ngjitur për degë. Nën hijet e tyre kanë pushuar burrat e dheut, të cilët nuk i gjunjëzoi asnjë pushtues. Aty , ato dikur , ishin konaqe e mburojë stinësh.Aty, kur dilte agimi, depërtonin rrezet e para të diellit, të vogla sa për të treguar se rrugëtimi duhej vazhduar. Deri në majë sa ngjitje, rrëshqitje, mbajtje për shkurra të vogla, bri shpatijeve.

Poshtë , në luginë, shtriheshin gur të mëdhenj, gur të këqinj, copëza drunjsh të tharë.Prrocka që derdhshin në një lumë të vogël, të cilat në zbrazje rritnin valët e bardha të shkumbëzuara.Mbi lumë, një vig i vjetër, anash leckosur nga dielli e nga të ftohtit e dimrit. Aty kapërcente kolona e gjatë, strukur në gjiun e shkëmbit.

Mbi faqet e gurit shenjëzohej hija që të përcillte çdo gjurmë këmbësh, numra këpucësh, ngjyrë flokësh, nga sytë e tyre duhej ruajtur gjithçka. Ata ishin sy zhbirues.Bile, kishin prirje për të hyrë edhe në palcën e fjalës. E nga ajo të krijonin dosje për të pathënat, atë që ishin pjesë imagjinative e danjollëve.Nga ato të krijon procesverbale, për gjyqe e gjyqe qyqesh. Qyqarët !
Kam mbështetur faqen time mbi dheun. Nga aty shoh projektues rrugësh, plangprishës, dëmtues të çerdheve të dallëndysheve, zëra të çjerrë, faqenxirësh,të cilët nga froni nuk e shohin tokën e lindjes pa syza. Medet për sojin e keq , ta sjell ujkun në torishtë !

Nënshkruesit e paqes , bukëshkalët !

Ata që mbyllin sytë para kësaj të keqeje, janë në gjendje ta nxjerrin nënën, motrën në ankand publik !

Ua ka vërbuar pasuria sytë !

Zor e kam të besoj, zor !

Larg nga kjo farë e pistë !

 

 

OXHAKU I SHPIRTIT

OXHAKU I SHPIRTIT     Prozë poetike nga libri”Fjetëm njëqind shekuj” i autorit Adem Zaplluzha.     Ja, shikoni se si kjo kërrabë prej shiu rri këmbëkryq në oxhakun e vjetër. Tregimi i saj zgjat me qindra vjet dhe kurrë … Continue reading

L’inebriante profumo delle zagare / Amerigo Iannacone

 

L’inebriante profumo delle zagare

 

 

Amerigo Iannacone 1

Amerigo Iannacone

 

Sarà presentato venerdí, 24 giugno, alle 18,30, a San Pietro Infine, ex Asilo, accanto alla chiesa di San Nicola Vescovo e San Michele Arcangelo, il romanzo “L’inebriante profumo delle zagare” di Francesco Bruno (Edizioni Eva, Venafro 2016, pp. 112, € 10, ISBN 978-88-97930-81-5).

L’evento è organizzato sotto l’egida del Comune di San Pietro Infine e dell’Associazione Culturale “Ad Flexum”, con la collaborazione delle Edizioni Eva e del mensile letterario e di cultura varia “Il Foglio volante – La Flugfolio”.

Il programma prevede, dopo l’introduzione del Presidente dell’Associazione “Ad Flexum” Maurizio Zambardi e i saluti del Sindaco da poco eletto Mariano Fuoco e dell’editore Amerigo Iannacone, interventi di Maria Teresa De Vincentis, socia dell’Associazione “Ad Flexum”, Antonio Vanni, poeta, Aldo Cervo, scrittore e critico letterario. A condurre la serata sarà la giovane Elvira Zambardi, studentessa di Lettere Classiche.

 

 

Francesco Bruno

Francesco Bruno

 

L’autore, Francesco Bruno, ingegnere, vive e opera a Francavilla di Sicilia (ME) dove è nato il 20/04/1958, sposato, ha due figlie gemelle. Professore di progettazione e costruzioni, ha insegnato per tre anni in Istituti per Geometri. Attualmente insegna all’Istituto di Istruzione Superiore “Fermi-Mattei” di Isernia, in Molise. Appassionato viaggiatore, ha visitato quasi tutta la Sicilia, gran parte dell’Italia, parecchie nazioni d’Europa ed è stato piú volte negli Stati Uniti, in Canada e in Australia.

 

Cop._Zagare

 

Ha già all’attivo la pubblicazione di un saggio su scienza e religione dal titolo “L’Universo, le fedi e l’uomo e il racconto” e il racconto “Il sole di marzo”, del quale “L’inebriante profumo delle zagare” è una rielaborazione ampliata.

 

«Il racconto – scrive Amerigo Iannacone in prefazione – ci porta nel periodo che va, grosso modo, dagli anni sessanta del secolo scorso ai giorni nostri e fa rivivere l’infanzia del protagonista nella Sicilia di mezzo secolo fa, tra gli aranceti, col “profumo delle zagare” e i giochi infantili e poi il cinema, dove Francesco per qualche settimana ha fatto anche, insieme ala fratello, l’operatore, come il protagonista del Nuovo cinema Paradiso. Seguono poi, in età giovanile e adulta, i numerosi viaggi in Italia e nel mondo. E ogni viaggio è l’occasione per descrivere i luoghi visitati e per riportare aneddoti a volte curiosi. […] Ma c’è sempre il ritorno alla sua Sicilia e al profumo “inebriante e quasi pungente delle zagare”, quel profumo intenso, che, scrive Bruno, “unito alla gioventú di allora, mi è rimasto impresso nella mente per sempre”. Dalla Sicilia si parte e alla Sicilia si ritorna, perché la Sicilia è bella e perché è l’amata terra madre».

 

 

EKSKLUZIVE/ JOSEPH DIOGUARDI: SHQIPËRIA DHE KOSOVA MUNDËN KOMUNIZMIN DHE SERBËT, TANI TË PUSHTUAR NGA KORRUPSIONI / Nga Kozeta Turishta

EKSKLUZIVE/ JOSEPH DIOGUARDI: SHQIPËRIA DHE KOSOVA MUNDËN KOMUNIZMIN DHE SERBËT, TANI TË PUSHTUAR NGA KORRUPSIONI     Nga Kozeta Turishta  June 15, 2016     Dritare.net- Z. DioGuardi, edhe pse shqiptarët ju njohin shumë mirë, le të flasim rreth fillimit … Continue reading

Shtëpia Botuese ATUNIS publikon librin “Vështrime” të autorit Bilall Maliqi dhe redaktim te Prof. Dr Fatmir Sulejmani.

    Shtëpia Botuese  ATUNIS  publikon librin “Vështrime” të autorit Bilall Maliqi dhe redaktim të Prof. Dr Fatmir Sulejmani.     Autor:  Bilall Maliqi Titulli Librit : Vështrime ( Ese dhe kritika letrare) Redaktor: Fatmir Sulejmani Lektor:  Xhemaludin Rexhepi   … Continue reading