Promovohet “Asht Gusht”, një kryefjalë dashurie e Linditë Ramushi Dushkut / Nga: Xhemile Hysenaj – Kult Plus

Promovohet ‘Asht Gusht’, një kryefjalë dashurie e Linditë Ramushi Dushkut

Mbretëresha e të gjitha arteve, sepse poezia e tillë është, një mbretëreshë e vërtetë.

“Asht Gusht”, libri i autores Linditë Ramushi Dushku, si një mbretëreshë e këndshmë dhe elegante, u promovua sot në ambientin e KultPlus Caffe Gallery. Ky botim pëmbledhë dyzetë poezi të shkruajtura në dialektin gegë, ku motivi i këtij vëllimi poetik është dashuria, poetja i këndon dashurisë herë si nevojë e herë si motiv për jetë.
“Dashuria është thelbi i qenies së njeriut, thelbi i gjithçkaje që njeriun e rrethon. Dashuria është gjithmonë e fortë dhe e lidhur me njeriun”, u shpreh autorja.
Para një publiku modest, autorja shpalosi vëllimin e saj poetik të ndarë në tri cikle, duke vazhduar më pas me redaktoren e librit, Ilire Zajmi e cila u shpreh se Lindita nuk na i rrëfen ëndrrat por shpalosë shpirtin e saj të çiltër, përmes poezisë së saj dukë vënë në pah fuqishëm unin e saj femëror. “Gruaja në shoqërinë shqiptare është e paragjykuar si gjini e dobët, e pafuqishme, e cila duhet të mendojë fort për çdo veprim të saj”.

Asht Gusht

“Gjuha në poezitë e Linditës është një gegnishte e ëmbël, ligjërimi është i rrjedhshëm dhe i natyrshëm, duke iu përshtatur plotësisht motiveve që trajton”, potencoi Ilire Zajmi.
Për të argëtuar publikun dhe për t’i njoftuar paraprakisht për poezinë e Linditës, Elona Çuliq recitoi disa poezi të autores, ku pas çdo poezie përçonte një emocion të lezetshëm tek publiku, i cili dukej sikur filloi të jetonte brenda poezisë./KultPlus.com

Nga: Xhemile Hysenaj

Poems by Emmanuel Douglas Mulomole

Poems by Emmanuel Douglas Mulomole

 

MELODY OF LIVING

Let the placid heart lead you in new way
Allure the Lovely bliss each and everyday
Protect your living with heartedly honesty
Through the heavenly air of true placidity

Let the humble tone call for you a blessings
Uplift a limpid thought,lovely sing the songs
The songs of sympathy with intrepid hopes
Help to tie the oneness with rapturous ropes

Let the eyes carry the consummate messages
Through nicely capturing everything in all ages
Spread the rarely golden theme of harmonious
To nurture an earthly Living so sanctimonious

A lofty communion makes a living at very best
When it share your visionary visions in its best
Enrapture the life of eradicating dearth, poverty
And gleam your blissful living with vericadility

Let the pristine prayer be weapon for protection
Beam your spirit in golden edifice of edification
Build the nice living without showing a sorrow
Nurture your life for the loftily better tomorrow

 

UTTER SOMETHING

Utter something
In the lines of wonderful placidity
To bring the role of responsibility
For caring the world everlastingly
For intriguing the blessings lovely

Utter something
About the deep song of Lovability
To heal the world fro detestability
Setting its power of sparking ruth
As a message from lovable truth

Utter something
In the edifice of true togetherness
Together we call for genuine bliss
To really bless the line of harmony
To profoundly dispel the cacophony

Utter something
About the causes of discrimination
About the bitterness of segregation
Let the words say about egalitarianism
Let the words say about anti-racialism

Utter something
For gleaming the pillar of monument
With a great salute of encouragement
For paying tribute of what heroes did
An unique assiduity that beams us limpid.

 

YOU’RE A CONNOISSEUR OF THIS

You are a connoisseur of this
We are always reading your novel
Each words stir us to another level.

We are always reciting your poem
Each stanza chase our stress problem
In us, your work demolish the state of rem

We are always narrating your short story
Each paragraph fly us to the place of glory
Morning to evening describes your history.

We are always acting your lovely play
Beaming the day with a powerful pray
Exhibiting the title,”Tomorrow As Better Day”

Your aptitude is a motif of today and tomorrow
Forever,in us you will sow a seed of knowledge
Revamping a positively great mind to all ages.

©®#EDM

Emmanuel Douglas Mulomole

 

Poem by Munir Mezyed

Poem by Munir Mezyed     تم اختيار قصيدة ” كرَايُوفَا” للشاعر والأديب العالمي منير مزيد لطباعتها على بطاقات بريدية لأشهر ٣ معالم سياحية في مدينة “كرَايُوفَا” – Craiova Tears of charm falling from the eyes of unseen cover me … Continue reading

AMOR EN SILENCIO / Poema de Graciela Langorte

Poema de Graciela Langorte

 

AMOR EN SILENCIO

Quedate en silencio te lo pido y dejame compartir la misma almohada.
Hay tantas palabras que no he dicho , y aún quedan caricias no entregadas.
La luna descendió sobre la cama y la penumbra de la noche ha sido cómplice
para ocultar el brillo de una lágrima.
Una orquesta de grillos interpreta una sinfonía
jamás escuchada .
El aroma del campo lentamente se introduce a través de la ventana.
Es la vida que nos toca y nos señala,
que aún hay tiempo de amarnos ésta noche ,
si me dejas compartir la misma almohada.
Quedate en silencio te lo pido , que el silencio habla mas que las palabras.

Graciela Langorte
2018
De BESOS DE LUNA
República Oriental URUGUAY