Njoftim: Antologji Poetike përkushtuar Atdhetarit, Veprimtarit të Çështjes Kombëtare dhe Heroit Metush Krasniqi / Nga: Nehat Jahiu

NJOFTIM:

Antologji Poetike përkushtuar Atdhetarit, Veprimtarit të Çështjes Kombëtare dhe Heroit Metush Krasniqi

Të nderuara krijues, poetë dhe shkrimtarë shqiptarë ju bëj kërkesë që sipas mundësive, dëshirës dhe vullnetit tuaj të më dërgoni mundësisht nga një poezi përkushtuese për atdhetarin dhe veprimtarin e madh të çështjes kombëtare Metush Krasniqin. Afati i dërgimit të poezive do të jetë që nga data 20.10. 2019 deri më 28.11.2019. Iniciativa ime është që nga të gjitha këto poezi që do vijnë në adresën time do të grumbullohen dhe nga një komision do të përuzgjedhen sipas vlerave dhe do të uten në ANTOLOGJIKE POETIKE përkushtuese për HEROIN E KOMBIT SHQIPTAR Metush Krasniqi.

Poezitë do të i dërgoni në këtë email adresë.

nehat-jahiu@hotmail.com ose në imboxs të facbookut.

Me respekt të veçantë,

Nehat Jahiu

Respekt për të gjithë ju që do të kontriboni me poezitë tuaja përkushtuese për atdhetarin e pamposhtur Metush Kraniqin!

LAVDI VEPRËS SË METUSH KRASNIQIT!

 

METUSH KRASNIQI

Metush Krasniqi lindi më 19 gusht 1928 në fshatin Dajkoc të Komunës së Kamenicës (Dardanës). Shkollën fillore respektivisht katër klasat e para i kreu në gjuhën serbe në fshatin Hodanoc, ndërsa katër klasët tjera i kreu në Gjilan në gjuhën shqipe.

Gjatë viteve 1947-1949 kreu një kurs pedagogjik në Pejë dhe Gjakovë, ndërsa në vitin 1950 diplomoi në Shkollën Normale të Gjakovës. Në vitin 1950-1951 filloi punën si mësues në shkollën fillore në Shipashnicë të Epërme. I frymëzuar nga veprimtarët e LNDSH, në Shipashnicë së bashku me kolegët e vet themeloi organizatën ilegale “Partia Revolucionare për Bashkimin e Tokave Shqiptare me Shtetin Amë”. Autoritetet e arsimit vetëm një vit më vonë Metush Krasniqin e transferojnë në shkollën fillore të Strezovcit fshat ky në komunë të Dardanës. Aty punoi një vit dhe u transferua në Hogosht, ku e gjeti arsimtarin e gjuhës shqipe Ndue Nekajn dhe Hogoshti e mirëpriti ngrohtësisht ardhjen e tij. Pas një viti Metush Krasniqin e transferuan në shkollën fillore të Muçivërcit dhe në vitin shkollor 1955/1956 me vendimin e organeve arsimore të Rrethit të Dardanes (ish-Kamenicë), shkolla 8 klasëshe e Muçivërcit me gjithë arsimtarët dhe mjetet mësimore bartet në Roganë dhe për çudi po me atë vendim Metush Krasniqin e emëruan drejtor të shkollës në këtë fshat shkollë kjo e cila sot mban emrin e këtij atdhetari të denjë.

Në vitin 1957 pas ndjekjeve dhe burgosjeve detyrohet të shpërngulet në Shkup. Atje krahas punës në arsim me një përkushtim të veçantë vepron në organizatën “Partia Revolucionare…” Në nëntor të vitit 1958 Metush Krasniqin do ta burgosin dhe e dënuan me 18 vjet burg të rëndë prej të cilave i mbanë vetëm 8 vite. Pas daljes nga burgu Metush Krasniqi i kaloi disa vite në fshatin e lindjes në Dajkoc. I entuziazmuar nga hovi që kishte marrë shkollimi, Metush Krasniqi më pas do të regjistrohet në Fakultetin Juridik në Prishtinë, dhe në vitin 1970 u punësua në shkollën e mesme teknike “19 Nëntori” në Prishtinë. Mirëpo, xhaxha Metushin as këtu nuk e lanë të punoj qetë. Metush Krasniqin e larguan nga procesi edukativo-arsimor.

Meqë atdhetari ynë Metush Krasniqi gëzonte një autoritet të madh në mesin e rinisë shkollore dhe universitare në Kosovë e në Maqedoni, ai kishte formuar një rreth të gjerë shokësh besnik, ishin ata si : Hasan Dermaku, Rexhep Mala e Skënder Kastrati, Njazi Korça nga Gëmica, Kadri Zeka nga Poliçka, Ethem e Fehmi Bajrami nga Malisheva e Gjilanit ; Rexhep Elmazi e Rafet Bajrami nga Gjilani ; Jusuf Gërvalla, Zeqir Gërvallën e Sabri Novosellën në Prishtinë e shumë të tjerë.

Në vitin 1976 Metush Krasniqi vihet në krye të Organizatës “Lëvizja Nacional-Çlirimtare e Kosovës dhe e Viseve tjera Shqiptare në Jugosllavi” LNÇKVSHJ. Gjatë atyre viteve bënë përpjekje për bashkimin e të gjitha grupeve ilegale në një organizatë të fuqishme. Metush Krasniqi gjatë viteve të 80-ta punoi në ilegalitet të thellë, por megjithatë UDB-a përmes informatoreve shqiptar, dinte për aktivitetin e Metushit dhe më 4 nëntor 1981 sërish burgoset, torturohet rëndë nga udbashi i Anamoravës Selim Brosha e shume të tjerë. Pas katër muaj lirohet në gjendje të rëndë shëndetësore.

Më 4 nëntor 1985 Metush Krasniqi sërish burgoset dhe gjatë shtatë muaj e pesëmbëdhjetë ditëve sa e mbajtën në burgjet e Prishtinës e të Mitrovicës, rrahet e torturohet në mënyrat më mizore. Pasi ishte i dërmuar për vdekje UDB-a më 16 qershor 1986 e liron nga burgu dhe më 15 tetor 1986 ky atdhetar i devotshëm duke mos pasur shërim ndërroi jetë. Varrimi i tij u bë në fshatin e lindjes në Dajkoc…

 

Nahat Jahiu

Poemas de Mia Zak

Poemas de Mia Zak   RELATIVIDAD POÉTICA A un núcleo de amor, incistemolé con impactantes electrones de miradas con perdones con corazones y flores Un acelerador de partículas acariciariado sin prisa y a su reacción en cadena tengan besos, ilusiones, … Continue reading

DANCING WITH NATURE / Poem by Tulsi Shrestha

Poem by Tulsi Shrestha

 

DANCING WITH NATURE

Oh mother nature ! I want to announce you
As benevolent “Creator of my own existence ”
Hence I wish to harmonise my each steps
With melodic flow of your infinite beauty.

I prefer to captivate beams of golden dawn
To ensure a new hope of meaningful life .
Watch how does white cloud greet the Sun
With cold shade of her lovely affection.

Blue sky paints herself with crimson- sight
Rainbow manages garland for his bride .
Butterflies carry the message of love
Humming bees prepare nectar for all of us.

I want to compose music for nightingale’s song
I like to accompany my steps with peacock – dance .
Let feel and touch each parts and contents of nature
Emancipate you from self , to feel free like breeze.

Wandering with beloved, deep inside green woods
Where old oak tree stretches its branches
To welcome us,beneath her cold -shade
Beside weedy lake and charming water -fall.

Listening melodic flow of brooks and rivers
Is enough to refresh stressed mind and soul.
Whisper of breeze with green leaves of trees
Delight you with spirit of passionate love.

Watch clasping of sea wave with its shore
Strip all layers of your illusive masks .
Let us dance with movement of waves
To perceive the naked truth of the world.

Unending Fears (Dedicated to dear friend Hannie) / Poem by Deepti Gupta

Poem by Deepti Gupta

Unending Fears

Dedicated to dear friend Hannie

I am loving like a child
and like a child
I love you with all my heart
I am innocent like a child
and like a child
I trust you belong to me for ever
I am possessive like a child
and like a child
I am sure you are only mine
I am ingenuous like a child
and like a child
I believe you care for me a lot
I am sensitive like a child
and like a child
I am attached to you in the depths
I am insecure like a child
and like a child
I need you to help me going
Oh ! I am foolish like a child
and like a child
I can not hide my hurts

I am vulnerable like a child
and like a child
I will be panicky if someday
I feel you don’t belong to me
I am fragile like a child
and like a child
I will break up all inside
If you leave me alone
then would I ever be able
to learn to live with a heart strong
But I pray, one day you’ll be mine
because I believe in love divine !!

Sojourn To Maldives – A book by Aneeta Chitale

Sojourn To Maldives

Ex- Secretary Indian Foreign Service

Ambassador Dnyaneshwar Mulay

High Commissioner India- To Maldives

Writes….

Aneeta Chitale’s writing has captured the ‘quintessential lifestyle of Maldivian’s from being the simple seafarer’s to the astute administrators and prudent diplomats. Her ‘Odyssey ’along the islands, be it on a perilous ocean or landing on a ‘Tiny Toy Air Strip’ and walking along the beach, glittering with ‘Billions of Glow Worms; ’ is a fascinating story of her travels.

She stands a ‘Testimony’ to the political unrest in The Republic Of Maldives -2009.’ Aneeta’s novel writing has emerged from her real travel experiences’. She has written most of the episodes, from the memoir of the political and economic arenas, of this country.

Watch The Video Trailor of Book On Youtube : Link https://youtu.be/naS4RusPIBs

USA: https;// www.amazon.com/dp/ 9389482321

Uk:https:// www.amazon.co.uk/dp/ 9389482321

Espain:https:// www/ amazon.es/dp/ 9389482321

 

France: https:// www.amazon.fr/dp/  9389482321

Italy: https:// www.amazon.it/dp/  9389482321

 

Aneeta Chitale

 

Leonard Dabydeen (Canada)

Leonard Dabydeen Brampton, Ontario (Canada)
 
Leonard Dabydeen, Guyanese-Canadian poet and member of The Society of Classical Poets (USA); Life Member of MetVerse Muse (India); member of Muse India Journal; member of Muse-Pie Press (Shot Glass Journal and Fib Review), contributor to Gandhi Way Newsletter (UK), https://english.pratilipi.com/leonard-dabydeen/, SETU bilingual literary journal (USA); OUR POETRY ARCHIVE, A monthly web journal; Galaktika Poetike “ATUNIS” blog; blog: https://ldabydeen.wordpress.com/ .
Free-lance writer and book reviewer; author of Watching You, A Collection of Tetractys Poems (2012), and Searching For You, A Collection of Tetractys and Fibonacci Poems (2015).
 
 
 
WHEN I SPEAK OF HISTORY
 
When I speak of history I speak well;
I leave behind the past where broken bones
Lay scattered on blistering sands to tell
Of atrocities that are mostly groans.
 
While you may feel the pain lurking inside
With hurt failing any impunity;
And browse pages upon pages to ride
This feeling of guilt, remorse or pity,
 
It was Columbus sailing the great tides
Out discovering many a new world;
And Sir Francis Drake loved the battle cries –
Chicanery as a new age unfurled.
 
The mind finds revelations in the past,
So meaningful and useful to the last.
 
 
 
YET WE WILL NOT FALTER
 
Here is our playground
bigger and better than any golf course
or football stadium
where pebbles of our minds are crested
with opinions and beliefs
some confessional, some consummate
each heart in tandem with another heart
or delighting in some differences
yet we will not falter
as we present our pot-luck
to nourish our ambient souls
fragrance of pious spices
wafting like aroma in a buffet
our round- table larger than a globe
our seats unmarked, to each his own
yet we will not falter
as we partake with love
encrypted in understanding
in this delightful game of life.
 
 
 
Enjoy a World of Love
प्यार के मजे ले लो दुनिया के मरिहै
(pyaar ke maje le lo duniya ke marihai)
 
Where animosity breathes contempt, you
Must take hard look at its cause and effect
Before you let a pot of affront brew,
And for consequences you may regret.
 
Better to look at the bridge on both ends
Before attempting a roller coaster;
For there are always ups and downs , amends
You should make prior to be a cruiser.
 
When all fails and you run out of options,
Unlock the Zeus fountain in your heart
And let flow a wisdom of confessions:
That yourself comes first, no matter the start.
 
Unshackling barriers in your life’s cove
Results in enjoying a world of love.