Pjesë nga fjalimi i shkrimtares nobeliste Herta Müller (Çmimi  Nobel 2009) /  Përkthyer nga Urim Nerguti, “Tirana Times”, 2009  

Pjesë nga fjalimi i shkrimtares nobeliste Herta Müller (Çmimi  Nobel 2009)  Përkthyer nga Urim Nerguti, “Tirana Times”, 2009   Në vazhdim të vënjes në praktikë të idesë së publikimit të një pjese prej fjalimeve të  shkrimtarëve Nobelistë në ditën e marrjes … Continue reading

Këngë – *Juan Ramón Jiménez ( Çmimi Nobel-1956)

Poezi nga Juan Ramón Jiménez

Këngë

Dielli me monedha ari
ma mbushi zemrën një ndajnateherë
U ngrita natën për t’i parë:
s’kishin fare vlerë!

Hëna me monedha argjendi
një mëngjes-herë ma mbushi shpirtin
U ngrita natën për t’i parë:
fare vlerë s’kishin!

*****

Nga ky luadh me lule, tani krejt i përdiellur,
shpërthen me vrull drejt teje i trishti shpirti im;
mbrëmja bie ngadalë në ajrin tingujdredhur,
një iluzion i lashtë rekëtin në perëndim.

Marrëzia e plagës sime më bëka të pamatë
të ndritshëm e të artë, si det të shqetësuar;
te ti kthehem sërishmi n’agim të kësaj nate,
nga dielli përflakur, nga qielli parfumuar.

 

THELLËSIVE TË PËRJETIMIT POETIK : Zamira Hysenaj (Agalliu) “Mall i arratisur”, poezi, SHB “Educafer” Ferizaj, 2017 / Nga: Rrahim Sadiku

THELLËSIVE TË PËRJETIMIT POETIK Zamira Hysenaj (Agalliu) “Mall i arratisur”, poezi, SHB “Educafer” Ferizaj, 2017   Nga: Rrahim Sadiku Përmbledhja “Mall i arratisur” e poetës Zamira Hysenaj (Agalliu) është e rrallë përnga thellësia e përjetimit poetik dhe përnga pasqyrimi shpirtëror i … Continue reading

Diana Çuli: Feminizmi është ideologji, jo letërsi / Virginia Woolf shprehej kohë më parë, se gratë kanë qenë të shtypura në letërsi dhe nuk ka qenë e lehtë për të depërtuar në një botë burrash …

Diana Çuli: Feminizmi është ideologji, jo letërsi Virginia Woolf shprehej kohë më parë, se gratë kanë qenë të shtypura në letërsi dhe nuk ka qenë e lehtë për të depërtuar në një botë burrash … http://www.gazetaexpress.com/intervista/diana-culi-feminizmi-eshte-ideologji-jo-letersi-128999/ Virginia Woolf është një … Continue reading

ERMIRA BABAMUSTA, MERR ÇMIMIN INAUGURAL, PËR VITIN 2017 (Bisedë, me intelektualen e njohur dhe e vlerësuar lart, në diasporën shqiptare) / Nga: Prof. Murat Gecaj; publicist e studiues

ERMIRA BABAMUSTA, MERR ÇMIMIN INAUGURAL, PËR VITIN 2017 (Bisedë, me intelektualen e njohur dhe e vlerësuar lart, në diasporën shqiptare) Nga: Prof. Murat Gecaj          publicist e studiues   Ermira Babamusta ka fituar Çmimin Inaugural për vitin 2017. Në qershor … Continue reading

PASQYRIM I PLOTË E NË VAZHDIMËSI I VLERAVE KRIJUESE DHE AKTIVITETEVE TJERA TË MËRGATËS – Vështrim kritik i lexuar në përurimin e veprave “THESARI KOMBËTAR I MËRGATËS SHQIPTARE NË SUEDI” – Vëllimet 7 dhe 8 – 2017 / Nga: Xheladin Mjeku

  PASQYRIM I PLOTË E NË VAZHDIMËSI I VLERAVE KRIJUESE DHE AKTIVITETEVE TJERA TË MËRGATËS Vështrim kritik i lexuar në përurimin e veprave “THESARI KOMBËTAR I MËRGATËS SHQIPTARE NË SUEDI” – Vëllimet 7 dhe 8 – 2017   Nga: Xheladin … Continue reading

TAKIM I I MIRËPRITUR, ME KOLEGUN DHE MIKUN KRIJUES, HYSEN GRAIÇEVCI… / Nga: Prof. Murat Gecaj; publicist e studiues

TAKIM I I MIRËPRITUR, ME KOLEGUN DHE MIKUN KRIJUES, HYSEN GRAIÇEVCI…

Nga: Prof. Murat Gecaj

publicist e studiues

 

Nga e majta: H.Graiçevci e M.Gecaj (Tiranë, 15 shtator 2017)

Nuk ishte hera e parë,  që takohesha me poetin e studiuesin, nga Prishtina, Hysen Graicevski. Kujtoj këtu, se kemi marrë pjesë bashkërisht edhe në Panairin e Librit “Tirana-2016”, organizuar në muajin nëntor të vitit të kaluar, ku ai ishte me bashkëshorten.

Ndërsa sivjet, ai ka ardhur 2-3 herë për vizitë në Tiranë, por pamundësia ime ka qenë shkaku, që ne nuk kemi pirë kafe bashkë?!

Kurse sot, ja, pas një telefonate, që më bëri, ku ishte bashkë me Xha Sulo Prenjasin, ai mbërrini te lokali “Bulevard”, në afërsi të ish-stacionit të trenit, në kryeqytet. U përqafuam përzmërsish dhe, sigurisht, u interesuam për shëndetin e njëri-tjetrit e të familjeve. Por përmendëm dhe miq tanë të përbashkët, ndër të cilët është dhe poetja e talentuar Vjollca Ajasllari-Koni, e cila jeton familjarisht, në Austri.

Gjishashtu, i tregova mikut tim se jam në përfundim të librit të 3-të, për femrat krijuese shqiptare, me titullin “Si ujëvarë bjeshke…”. Atë do ta dërgoj për botim, së shpejti, në SHB “Edlora” të kryeqytetit, me administrator Edlira Kamen. Ndërmjet mjaft shkrimeve të tjerë, aty do të jetë edhe recensioni i Hysen Graiçevcit, për një libër poetik të V.Konit, por dhe një skicë e po kësaj krijueseje.

Me këtë rast, ne shkëmbyem dhurata simbolike dhe u ndamë përzemërsisht, me shpresën e besimin, për një takim tjetër, në shoqërinë dhe të miqëve tjerë krijues.

Ne bëmë një fotografi për kujtim, të cilën po ia babshkëngjes këtij shënimi modest.

Faleminderit për vizitën e mirëpritur, kolegu e miku im, Hysen Graiçevci dhe të uroj nga zemra:

Gjitha të mirat, vetjake e familjare! Krijimtari sa më të frytshme dhe botime sa më të arrira! U takofshim, në të ardhmen sa më afërt, vetëm për gëzime e të mira!

Tiranë, 15 shtator 2017…