Dorin Popa

Dorin Popa     nimeni nu înţelege pe nimeni   pretenţii absurde de atâtea ori am avut radar perfect credeam că mi-e sufletul pentru paşii tăi pentru respiraţia ta pentru plânsul tău în pielea celuilalt cu râvnă cu iubire am … Continue reading

“Masa dhe pushteti” Vepër sociologjiko-filozofike (Në dy vëllime) – Fragment ” Ndjesia e varrezave” / Përktheu në shqip Aristidh Ristani

Masa dhe pushteti Vepër sociologjiko-filozofike (Në dy vëllime) ELIAS KANETI *Laureat i Çmimit Nobël Kapitulli:  ”Ndjesia e varrezave” Varrezat kanë një forcë të madhe tërheqëse; njerëzit venë t’i vizitojnë edhe kur atje nuk kanë asnjë nga të afërmit e tyre. … Continue reading

NË QIELL KËRKO YLLIN TËND ( Arlinda Canaj) / Vidjopoezi nga Kolec Traboini

 

NË QIELL KËRKO YLLIN TËND

– Këtë elegji ja kushtoj koleges shkrimtare Arlinda Canaj, që e lodhur nga përditshmëria e mundimëshme në të cilën jetojmë, tragjikisht i dha fund jetës me 24 gusht 2017 në moshën 46 vjeçare. Kjo braktisje jete, çfarë po ndodh shpesh si fenomen i ri tragjik shqiptar (më parë kam elegjuar për Klean 20 vjeçare në “11 munuta “, nuk ka të bëjë me semundje, siç rreken ta motivojnë kalemxhijtë e pushteteve. Është shoqëria shqiptare me padrejtësitë dhe pamundësitë që krijon, të cilat e stresojnë dhe e depresojnë njeriun, artistin, shkrimtarin, intelektualin e përkushtuar, duke e vrarë atë pak e nga pak. Ajo që i ndodhi Arlindës ishte skaji, fija e këputur e jetës që nuk arrinte më ta mbante. Përtej shkrimtares e gazetares së mirënjohur Arlinda Canaj ishte dhe një nënë e devotshme, ndaj duhet thirrur deri në kupë të qiellit sepse, kur një nënë shqiptare vret veten, këmbanat e zisë duhet të bien e ushtojnë në këtë vend.

Kolec Traboini
24 gusht 2017

 

Poezi nga Lili Bimi

Poezi nga Lili Bimi     TRËNDAFILI NË GOJË TË ËNDRRËS   Natë përpëlitjesh… zhytur në mendime… Trishtimi valëvitet barkusheve të zemrës, si flakë e bardhë thellësive të errëta të shpirtit… Mbi degën e një lisi një pëllumb krahëshkruar, më … Continue reading

CRONICA LITERARĂ: Glosă a tuturor semnificațiilor, dragoste… ( Lirica Irinei Lucia Mihalca sau despre un ritual germinativ al Poesiei ) / Glosă a tuturor semnificațiilor, dragoste… Lirica Irinei Lucia Mihalca sau despre un ritual germinativ al Poesiei

CRONICA LITERARĂ Glosă a tuturor semnificațiilor, dragoste… Lirica Irinei Lucia Mihalca sau despre un ritual germinativ al Poesiei   Ionel Bota Privită acum, în perspectiva acestor ani care-au trecut până la noi, lirica Irinei Lucia Mihalca anunța încă de la … Continue reading

Poezi nga Vera Istrefaj

Poezi nga Vera Istrefaj     Gjethnajë shpirti   Gjethnajës së shpirtit fëshfërisin mendimet   Gjethe më gjethe peshojnë dhimbjet, e me pika vese ujis sythe shprese   Puhizë e pranverës freskon shpirtdjegien   Kohë mbi kohë, dhimbje mbi dhimbje … Continue reading

Poezi nga Vullnet Mato

Poezi nga Vullnet Mato   ËNDËRR ME TESTIM PASURIE Më kërkuan në gjumë, deklarimin e pasurisë.  Deklarova dy kompjutera, për punë çdo orë, tryezë katërkëndëshe, fiksuar të mos lëvizë, bibliotekë me vepra, të shkrimtarëve cilësorë. Shtrat tek, për pushim mesdite … Continue reading

Gjon Ujka nga Trieshi, një ndër malësorët e parë që emigroi në Amerikën e largët / Nga Zef Kolë Gjokaj (Ish delegat i Kuvendit të Parë së Komunës Urbane të Tuzit)

Gjon Ujka nga Trieshi, një ndër malësorët e parë që emigroi në Amerikën e largët   Nga Zef Kolë Gjokaj (Ish delegat i Kuvendit të Parë së Komunës Urbane të Tuzit) Fjalim me rastin e shpalosjes së pllakës përkujtimore të … Continue reading