Film Traboini: QINGJI I VOGËL – Zef Lekaj ( 1924 -1999) – Një artist nën pentagrame të kryqëzuara / Përagtiti montazhin filmik Kolec P. Traboini

Film Traboini: QINGJI I VOGËL – Zef Lekaj ( 1924 -1999) – Një artist nën pentagrame të kryqëzuara

 

QINGJI I VOGËL i ZEF LEKËS nga Traboini i Hotit, nuk ka shqiptar në botë që nuk e ka dëgjuar qoftë dhe një herë në jetën e tij. Autori i këngës, kompozitori Zef Lekaj [1924-1999], është persekutuar dhe burgosur nga diktatura. Sa më shumë shkojnë vitet aq më tepër rritet figura e Zef Luc Gjelosh Lekaj ( fisi Camaj) nga Traboini i Hotit me emër në histori dhe padyshim ai e meriton plotësisht të vlerësohet “Nderi i Kombit”. Po kush ta bëjë. Edhe ky kompozitor i madh me fatin e piktorit të persekutuar Edison Gjergo, që në vend ti vlerësojnë, përpiqen me çdo kusht ti harrojnë. Platforma e ruajtjes së antivlerave komuniste dhe mohimit të talenteve të mëdha që u persekutuan në të gjallë e në të vdekur, vazhdon.
Kolec P. Traboini
2 tetor 2011

 

AMANETI I POETIT / Poezi nga Bardhyl Londo

Poezi nga Bardhyl Londo

 

AMANETI I POETIT

Nëse sytë e tu do qëndrojnë të menduar mbi këto vargje,
unë do të shoh një ëndërr të bukur.

Nëse sytë e tu do të dridhen sadopak nga këto vargje,
unë i gjithi do të kumboj si një kitarë
deri në agim.

Po nëse sytë e tu do të kalojnë indiferente mbi këto vargje,
atëherë unë do të kem vdekur…

Mos harro të vish në varrim.

Shtëpia Botuese “Lena Grafik” publikon vëllimin poetik”Shkreptimë dashurie” të autorit  Bilall M. Maliqi

Shtëpia Botuese “Lena Grafik” publikon vëllimin poetik”Shkreptimë dashurie” të autorit  Bilall M. Maliqi   Titulli: Shkreptimë dashurie Autor: Bilall M. Maliqi Redaktor: Iliaz Boabaj Recesente: Dr. Rovena Vata Redaktor Gjuhësor: Xhemaludin Rexhepin Arti grafik: Laura Shulemaja Shtëpia Botuese dhe shtypshkronja: … Continue reading

KUR BAJRONI KËNDONTE LABÇE DHE LABËRIT IA KTHENIN NDERIN POETIT… (një esse mbështetur mbi gërmimet koniciane mbi shqiptarët) / Nga: Petrit Ruka

KUR BAJRONI KËNDONTE LABÇE DHE LABËRIT IA KTHENIN NDERIN POETIT… (një esse mbështetur mbi gërmimet koniciane mbi shqiptarët) Dyqind vjet më parë, hipur mbi një anije me vela që voziste lumit Rhin, ylli i madh i poezisë botërore, lordi “me … Continue reading

Poem by Violeta Márquez / Versión español después de inglés.

Poem by Violeta Márquez
Versión español después de inglés.

 

***

Beautiful woman you are the queen of your dreams.

You are the muse who walks safely through the valleys, mountains and clouds, if you want to.

You are the precious goddess of love, you know that where you go, you inspire the feeling of peace, honesty and courage.

You are unique among all
because to each of you, god and the universe gave a gift and something special.

Never doubt yourself, that would be losing your divine crown.

Always be patient, that life does not let you stumble but if you still fall one day, get up and put on your great crown, always remember, how much it cost you to get it based on work and a great effort.

Never be afraid, because everything in this life is already written, you better still have the strength to conquer your goals.

Maturity will be your guide and your love the armor that will protect you from any inequality.

Beautiful queen always keep your kingdom high and full of faith that God and the universe will always be in your favor.

 

***

Bella mujer tú eres la reina de tus sueños.

Eres la musa que camina segura por los valles, veredas montañas y nubes si asi lo quieres.

Eres la diosa preciosa del amor, tu sabes que por dónde pasas inspiras la sensación de paz honestidad y valor.

Eres única entre todas por qué a cada una dios y el universo les dio un propio don y algo especial.

Jamás dudes de ti misma, eso sería perder tu corona divina.

Siempre se paciente, que la vida no te deje tropezar pero si aún así algún día te caes, levantate y vuelve a ponerte tu gran corona, recuerda siempre, lo mucho que te costó obtenerla a base de trabajo y un gran esfuerzo.

Nunca tengas miedo, pues todo en esta vida ya está escrito, mejor sigue teniendo la fuerza de conquistar tus metas.

La madurez será tu guía y tú amor la armadura que te va a protejer de cualquier desigualdad.

Reina hermosa siempre mantén tu reino en alto y repleto de fe que Dios y el universo siempre estarán a tu favor.

© Violeta Marquez 2/16/2020
Todos los derechos reservados de autor.

Michele Baron (USA)

Michele Baron (USA) Michele Baron is a world traveler, Fulbright Scholar, author and visual/performance artist. Seeker of knowledge, itinerant developer of outreach projects for sustainable living, she also regularly works with artists and creatives, colleagues and students in many countries. … Continue reading

Mendje ndrituri, At’ Anton Xanoni, ishte një meshtar jezuit e personalitet i shquar i Rilindjes Kombëtare / Nga: Lekë Mrijaj

Mendje ndrituri, At’ Anton Xanoni, ishte një meshtar jezuit e personalitet i shquar i Rilindjes Kombëtare   Sipas të gjeturave dhe burimeve të tjera të Vatikanit, sot, tetëdhjetë e pesë vjet më parë apo me 15 shkurt 1915, në moshën … Continue reading