SI E LEXOJ UNË TREGIMIN E SHKRIMTARIT MYSLIM MASKA “ËNDRRAT E NËNË MARIES” / Nga: Arqile V. Gjata

SI E LEXOJ UNË TREGIMIN E SHKRIMTARIT MYSLIM MASKA “ËNDRRAT E NËNË MARIES”

 

Nga: Arqile V.  Gjata

Në tregimin e shkrimtarit Myslim Maska…fantazia është një nga fjalët më pikante, më të këndshme dhe më ledhatuese, e cila, në tërësinë e kuptimeve të saj, të bën të mendosh, të ngërthen, shpalos vlera pozitive shumë ndryshe si konceptime të koduara në një krijim letrarë, në prozën e autorit.
Në tregimin e M.Maskës kemi një evolucion imazhesh që kapërdin rrëfimin si një skenar filmi të ngulitshëme në kujtesën e lexuesit, që autori shkruan. Gjithë tregimi krijon një “të vërtetë”, perceptim, përfytyrim sikur gjithçka e “prek” me dorë, me ngjyrime mendimesh në trajta shtresore ku lexuesi zbavitet, këndellet së tepërmi me imagjinatën ku, siç shkruan shkrimtari Novruz Abilekaj…”Portretet, lëvizjet, kuvendimet janë si në realitet dhe fundosen brenda ëndrrës.”
Në mendjen e lexuesit të këtij tregimi , çelin gjithshka kur Nëna Maria e autorit “pi hapjen e gjumit”.
Dhe aspekti kohor i tregimit përplotëson psikoanalizën e Nënë Maries, kohë e cila në vetëvete ka ritmin dhe masën e një fabule të “një tregimi që ka gjithçka, mit dhe realitet brenda”, siç mendon poetja Armela Hysi!
Në tekstin e tregimit mbizotëron funksioni i shtresimit të mendimeve, sa filozofike, aq dhe mitike, sepse sa herë që Nënë Maria bie në ëndër ajo me mënyrën semantike të të shprehurit dhe sipas një “kodi”, atë të ëndrrës, Nënë Maria ndryshon trajta…!
“Mijёra petale kёpucёbuta e mbushin botёn me bardhёsi. Plot me jetё e mbushin jetёn, plot me dritё. Gjithçka vezullon e ndrin. Kristalet e borёs i merr nё dorё Nёnё Maria dhe i hedh nё qiell. Dhe qiell e tokё mbushet me
miell. Me bukuri me dlirёsi. Dhe njeriu ndjehet mё mirё. Mё i bukur, shpirt flori.!…”
Sipas filozofisë së zhvillimit mosha tregon realisht, shumë a pak zhvillimin e indentitetit si bazë për personalitetin, një gjë të till tregojnë dhe “Ëndrrat e Nëna Maries”. Në këtë tregim elementi kohë(moshës së Nënë Maries) është shumë i spikatur për të kuptuar dinamizmin filozofik të saj si qenie njerëzore, apo mitike për ndërlidhjen midis vetes së saj dhe dhe botës sociale që e rrethon.
Duke lexuar tregimin “Ëndrrat e Nënë Maries” në çdo ëndërr që përjeton Nënë Maria, ajo rritet në moshë dhe më shumë zbukurohet! Ky “zbukurim” përsoset nga figurshmëria që indetifikohet me shtresime të “çuditshme” mendimesh, që jo të gjithë mund ta kuptojnë këtë “kod” të mirëgjetur nga shkrimtari me shumë inteligjencë krijuese tregon se sa lart qëndron ky tregim si filozofi dhe si krijim letrar!.
Lënda e tregimit, mjetet artistike dhe psikika krijuese,, sidomos niveli i lartë i gjuhës-estetike dëshmon qartë për një autor të talentuar në gjinin e tregimit.

Nëntor 2016-Athinë

 

TRANQUILITY / Poem by Gigi Mejri

Poem by Gigi Mejri
 
 
TRANQUILITY
 
I see the world boiling
War ,famine ,global warming
I live the daily hustle and bustle
I see the rush towards cash
All in motion with no rest !
Ego ,rash promises ,more & more in quest
Where are we going ?
 
Powerless ,I raise my arms ,my hands & my voice
Asking the Almighty instant tranquility
Lord ,I am under your shadow
Grant me calmness & serenity
Cast peace upon this world
I fervently pray you
To pour on us a shower of tranquility
To help us taste the inner peace
To live with no worry ,no stress
And make of our prayers a tranqulizer
 
Lord ,we’ve enough of qualm ,enough of suffering
To our end we’re racing
Our word lost its value ,we’re governed by greed
Send us a tiny tranquility seed
To sow it in our hearts and break up with our nasty deed
For Tranquility is neither sold nor bought
It is heavenly taught
 
Gigi Mejri @copyright October 2018