Shtëpia Botuese “ ADA” publikon vëllimin poetik “Dëshira të qelqta” të autores Armela Tola dhe redaktim të autores Vera Istrefaj.

  Shtëpia Botuese “ ADA” publikon vëllimin poetik “Dëshira të qelqta” të autores Armela Tola dhe redaktim të autores  Vera Istrefaj.   Titulli: Dëshira të qelqta Autor: Armela Tola Redaktor: Vera Istrefaj Recensent: Lulzim Hajdari Kopertina: Klavis Istrefaj   © … Continue reading

Shtëpia Botuese “ ADA” publikon librin me tregime “ Vajza e tulipanëve” të autores Gjenovefa Myrtaj dhe parathënie nga Fatmir Minguli.

    Shtëpia Botuese “ ADA” publikon librin me tregime “ Vajza e tulipanëve” të autores Gjenovefa Myrtaj dhe parathënie nga Fatmir Minguli.   Titulli: Vajza e tulipanëve Autore : Gjenovefa Myrtaj Redaktor Fatmir Minguli Korrigjimet letrare Ligor Shyti Kopertina … Continue reading

Poezi nga Lumo Kolleshi

 

lumo kolleshi

Poezi nga Lumo Kolleshi

 

 

Qirinjtë

 

I zi se i zi pusi i netëve,
Më zhytin me kovë të palidhur,
Si shpersë më vjen zëri i poetëve
E zjarrin i vë pëlhurës së shpifur.

Diku në një qoshe Naimi i hequr
Më ndez një qiri për të parë,
Migjeni mbyt kollën e tij të mekur:
„Pak dritë!“ e nata bëhet e bardhë.

Qirinjtë presin radhën për t’u shkrirë,
Këta ushtarë që luftojnë errësirën.
Plagët ua lidh sakaq me një rimë,
Në flakën e fundit më lënë lamtumirën.

I lodhur, me sytë raskapitur,
Vetvetes i kthehem si një bishë:
„Në meshën e së dielës nuk ke për të zbritur,
Shtëpinë tani e ke kthyer në kishë!“

Aty prapë rilind e më thotë Migjeni,
Të bëhem revoltë për dritë,
Poetët nuk kanë kurrë paqe me terrin,
Terrin veç ujqit e lutin përditë.

 

 

 

SIKUR

 

Po më pyetët prapë për fëmijërinë,
Ç´do të bëja po të kthehej dhe një herë,
Prapë do të ndiqja shqerrat në lëndinë,
Prapë do të bëhesha ketër nëpër pemë.

Mbrëmjesh do të rrija rojë e qiellit,
Cili yll do digjej atë natë,
Dimrit do të thyeja akull mes liqenit
E grackat do t´i ngrija pak më larg.

Sërish do ta ndiqja gjurmë pas gjurme
Vajzën që trazoi keqas atë moshë,
Kurorën do ta lidhja prapë me ato lule
E çapraz do flisja nëpër shokë.

Prapë do të nisja në fletore
Të hidhja metaforat aq të brishta,
Qemerin e ylberit ndër bregore
Do ta lidhja fort nëpër rrapishta

Po më pyetët prapë për fëmijërinë,
Ç´do të bëja, po të kthehej dhe një herë,
Ëndrrave do t’u bekoja prapë arratinë,
Netët do t’i lija mes yjesh si përherë.

 

 

 

Çast mes shi të kuq

 

Qenkan ndyrë edhe qiejt,

Shi të përbaltur po derdhin supeve tanë,

Në gjethësin e ri,

Mbi rrugë e mbi çati.

Sytë gati sa s’ m’ u çanë,

Tek shihnin të përbaltur të nusëruarën qershi.

 

 

Poezi nga Dashnor Selimi

  Poezi nga Dashnor Selimi      Kronikë   Hijet filluan të zhvisheshin, para një pishe që nusëronte. Degët zgjatnin duart me halat e gjelbërta, për të hapur shtegun e dritës. Pika-pika dithirambet e shiut, lagnin buzët e gjetheve, nga … Continue reading

KIBATEK – 40 Global Poetry and Literary Festival – Highlights Renowned Contemporary Poets of 21st Century / Written by Caroline Nazareno

  Design by APRILIA ZANK, All Rights Reserved     KIBATEK – 40 Global Poetry and Literary Festival Highlights Renowned Contemporary Poets of 21st Century   Written by Caroline Nazareno     The KIBATEK chronicle continues. Its 40th international series, … Continue reading

Teys: “ABŞ-ın Dağlıq Qarabağ münaqişəsinə son vermək üçün böyük potensialı var” / Leyla Məhərrəmova /AZADİNFORM

  Teys: “ABŞ-ın Dağlıq Qarabağ münaqişəsinə son vermək üçün böyük potensialı var”   Leyla Məhərrəmova /AZADİNFORM.   “Azərbaycan və ABŞ-ı bir araya gətirən bir çox regional və energetika təşəbbüsləri olsa da, təəssüf ki, Con Kerri 2013-cü ilin fevralından – ABŞ … Continue reading

Poems by Tyran Prizren Spahiu

 

tyran prizren spahiu

Poems by Tyran Prizren Spahiu

 

 

THE GAME

 

From the outside drowse and intrigues

Benefit and hope act

Extravagance and luxury support

Queens of the game invite.

 

Ranges magic ball

Roulette seduce

It is flattering

Embraces and hugs.

 

The dangerous driving continuous

Bonny girls serve

They re lady bag and loved

In this favor environments.

 

Hardly and bitterness lawyer harassing

There in the corner uncontrolled

Provides hopeful agreement

And imaginary things.

 

 

Why are you surprised o men, o loser?

Staring into kerosene lamp

You are desperate and without solution

Homeless and despised!

 

 

 

THE GREEDIEST

 

It was the time of patience and endurance

We all believed and hopped

Promises were staggering

Reasonable predictions

 

The faith ruled and directed

Waiting should have its value

I didn’t notice fraudulent smile

In the crippled blink

 

There were subtle feature

I’ve been hidden and resourceful

Used the momentum

I signed the letter.

 

The registratar stripped of dignity

Undercover law

So kind and cheater

Land devoured.

 

Fear from …Glory

it was x unknown to him

My words and attempting

Remainded useless wishes.

 

 

 

THE WAY 1999

 

The curved and half asphalt road

So dusty and dangerous

Narrow and mountainous

Lead the way in a dream

 

Starting and singing

Follows centuries dream

Mountains of eagles

Shows blessed beauty.

 

The echoes of Arbreshes song

Korca’s serenades

Gaiety along as airbus line

Reaches the highest imaginary.

 

Early hours of the morning

Bring the refreshing flavor

Suddenly silence conquers

Nails our eyes.

 

Remarkable beauty shines

Ilyrian Amphytheatre grips

The History and mountaineer councel.

The ancient Kingdom lives forever!

 

 

 

THE VALLEY

 

The valley stands silent and wise

Calmness is its opener

The river Lumbardhi cuddles running by

The green color reigns.

 

Flourishing period vitalize

The semi …darkness of the lovers smooth

Graceful couplet cope

The Princess of the town is glorified.

 

Centuries have ruined

Men’s hand have been missing

The valley as seaport

Still stands bravely.

 

Stories and numerous feuds

Spiritual storm

The Princess keeps knowledge with jealousy

Generation to generation our secrecy.

 

Shyam Sunder Sharma

  Lieutenant Colonel Shyam Sunder Sharma, Shaurya Chakra ( Retired) A decorated and War wounded veteran, single parent to two daughters and two dogs, Shyam is an avid birdwatcher and nature lover. He holds a Master’s degree in English Literature.  … Continue reading