“Masa dhe pushteti” Vepër sociologjiko-filozofike (Në dy vëllime) – ELIAS KANETI – *Laureat i Çmimit Nobel / Përktheu nga orgjinali: Aristidh Ristani

ELIAS KANETI – *Laureat i Çmimit Nobel “Masa dhe pushteti” Vepër sociologjiko-filozofike (Në dy vëllime) Përpjekjet për t’i njohur kombet me rrënjë e me degë kanë vuajtur në më të shumtën e rasteve prej një të mete thelbësore. Kërkohej një … Continue reading

Диптих. Обжигается словом / Татьяна Теребинова

Татьяна Теребинова

 

Диптих. Обжигается словом

1
“Ландыша весть”

Известь небес – в ней ландыша весть.
Мир за окном зарождается явью.
В лоне пророчеств ласкова лесть.
Ситцы осин прозрачные – славлю.

Ветви извиты и нежат гнездо.
В глинистом пухе птенцов ожиданье:
Снова в апреле весточки – до
Ропота тёмных осенних гаданий.

Криков киркою и саваном сна
Улицы действо рождает баллады.
Яблоко лун осеняет весна:
Настежь душа, вьётся духа отвага.

Бархатной лапкой зелень верна.
В сколах секунд – рождение нови.
Держит гармонию гений огня:
Вольная молвь обжигается Словом!

 

2
” Дар”

Синий мрак в растворённом окне.
Жизнь блаженной струёй закипает.
Томный сад оживает во сне.
Смерти миг – жизни гимн воспевает.

Доиграть этот сон, словно жизнь,-
И на ладан ладони – загадка.
И цикады нахлынули – из
Наготы темноты, из остатка.

Мир двоится: желаний пожар.
Гул лугов потерял равновесье.
Музы трепетно вносят свой дар:
Адским пламенем жжёт поднебесье.

Hurija Dženet – Alma

Hurija Dženet – Alma   NEQUISSIMI HOMINIS EST PRODERE AMICUM / Samo najgori čovjek može izdati prijatelja/ Čovjeku odeždu mračnu kroje, krunom nerazuma okivaju sklad; pohlepa je nerv sukoba – Sebičnost podržava takt. Srce ti grešno oči zavede – nedosljednošću … Continue reading

KY ROMAN ËSHTË NJË POEZI NË LËVIZJE, NË ARDHJE DREJT NESH (Përsiatje mbi librin “Gjin Bardhela i arbëresh…” i Anton Nikë Berishës) / Nga: Timo Mërkuri

KY ROMAN ËSHTË NJË POEZI NË LËVIZJE, NË ARDHJE DREJT NESH Përsiatje mbi librin “Gjin Bardhela i arbëresh…” i Anton Nikë Berishës   Nga: Timo Mërkuri E themi që në krye të radhës se “Gjin Bardhela i arbëresh& Etja e … Continue reading

Poezi nga Adem Zaplluzha

Poezi nga Adem Zaplluzha   VETËM KUR PËRGJUMEN TRAVERSAT Mund të thoni çfarëdo të doni këtu Muret dhe drurët janë të shurdhtë Kur dehen lumenjtë Nga shtretërit dalin ëndrrat Shkulën edhe lisat nga rrënjët Kështu gjërat te ne duken ndryshe … Continue reading

Poems by Mónika Tóth

Poems by Mónika Tóth
 
 
Self-portrait
 
I don’t want to play games with anyone.
I don’t want to hurt anyone.
i love you.
You are my brightest star
I am a fierce loyal friend
I hate fighting.
 
 
 
I feel so alone
 
I feel so alone in this cold world.
Everyone against me.
Affirming my insecurities.
 
 
 
We
 
Time. You, I.
Yes! Our time!
We, inhale.
 
 
 
You are my special friend
Dedicated my best Romanian friend Vasile
 
i am so blessed
your friendship is like the sunshine
warm and brilliant
your friendship is like a flower
beautiful and fragrant
your friendship is like the snow
pure and sparkling
dear friend
you are my priceless inspiration
I am so lucky.
 
 
 
I bet you
 
Roses are red.
Violets are blue.
A very common poem.
I bet you know it too.
 
 
 
you are so beautiful
Dedicated my nice Romanian friend Vasile
 
you are so beautiful
like the sun setting on the horizon
you are beautiful
nothing compares to you
your beauty
is invincible.
 
 
 
my world is
Dedicated my best Romanian friend Gheorghe
 
my pen writes what my soul dictates
i like your eyes
so beautiful and warm
 
I like your voice
rich and sweet
 
I like your personality
i like your inner beauty
you are my muse
my world is
whole again
with you.
 
 
 
I am spoiled
 
A new haiku
Kissed my face
I am spoiled.
 
 
 
We meet
deicated my sweet Romanian friend Vasile
 
The ink flows
I write for you and
I confess
The truth is
We meet
Two beautiful heart
Two beautiful soul
Together we compose
The best of poems.
 
 
 
why
 
my eyes, wet
where are the colours
my words, cunning
where are the dreams
my arms, bloody
why?

The Shepherd in the Sky: A Collection of Children Stories Kindle Edition / by Bam Dev Sharma (Author)

The Shepherd in the Sky: A Collection of Children Stories Kindle Edition

by Bam Dev Sharma (Author)

Product details

 • File Size: 2406 KB
 • Print Length: 47 pages
 • Publisher: CROSSROADS BOOKS (July 17, 2018)
 • Publication Date: July 17, 2018
 • Sold by: Amazon Digital Services LLC
 • Language: English
 • ASIN: B07FN9BY6X
 • Text-to-Speech: Enabled 
 • X-Ray:
 • Word Wise: Enabled
 • Lending: Not Enabled
 • Screen Reader: Supported 
 • Enhanced Typesetting: Enabled 
 • Amazon Best Sellers Rank: #948,915 Paid in Kindle Store (See Top 100 Paid in Kindle Store)

 

Bam Dev Sharma