POETËT / Poezi nga Festim Liti

Poezi nga Festim Liti     POETËT   Shpesh vdesin poeteët, të përhumbur, mbi vargje, rima, metafora. Udhëtojnë të lodhur drejt motiveve. Çmendurisht duan të pushtojnë, qiejt, ëndrrat, kohërat…..   Vdesin poetët, mbi shpinë mbajnë arkë-mortet e fateve, njerzve, dashuritë … Continue reading

Love the Words: Contribute to what will hopefully be the world’s longest love poem / By Dylan Thomas

Love the Words: Contribute to what will hopefully be the world’s longest love poem

By Dylan Thomas

https://www.discoverdylanthomas.com/love-words-contribute-w… 

https://www.discoverdylanthomas.com/

Following on from Dylan’s Great Poem, ‘Love the Words’ is an annual celebration of the power and magic of words, and is part of International Dylan Thomas Day, which takes place on May 14 each year.

This time around, Love the Words encourages people of any age, anywhere in the world, to contribute to what will hopefully be the world’s longest love poem.

Simply write a line of poetry on the theme of ‘love’ in order to contribute to the epic verse, which will be collated by Dylan Day coordinators, Hannah Ellis, who is Dylan’s grand-daughter, and poet and writer Mab Jones.

As a suggestion, you might want to use one of these prompts to complete your piece of writing:

Love is…
Love isn’t…
Love is like…
Love is as ________ as….
Love can….
Love makes me…

But you are free to write anything you like, of course! Think about how love makes you feel, why it is important; think about the images that spring to mind when you contemplate it; and, play with words and language, have fun with writing! You can write as many lines as you like and enter as many times as you like, too.

Remember to have fun with similes and metaphors, alliteration, and any other techniques, as these are enjoyable to do and enjoyable to read, as well. A further blog post from Mab will help you look at these, and learn about them, shortly.

You can join with this activity any time from Thursday March 1, on Facebook and on Twitter. Simply use the hashtags #LovetheWords AND #DylanDay, along with your line of poetry, in order to take part.

The competition closes on Friday May 4 at midnight.

The completed poem will be shared online on the Discover Dylan Thomas website on Dylan Day, May 14.

Let’s #LovetheWords together and see if we can break the world record for the world’s longest love poem!

Please contact intdylanthomasday@gmail.com or hannah@discoverdylanthomas.com if you have any further queries.

Poezi nga Fejzi Murati

Poezi nga Fejzi Murati

 

FEMËR

Ka një milion vjet që nuk po t’i deshifrojmë dot ndjenjat!
Ka një milion vjet që nuk po t’i lexojmë dot mendimet!
Ka një milion vjet, që njerëzimi për ty vritet!
Ka një milion vjet që njerëzimi me ty rritet!
Cila je ti në të vërtetë,
që ke mposhtur legjendat dhe mitet?

 

NË PENTAGRAMIN E STINËVE

I keni dëgjuar tingujt e luleve kur çelin në pranverë?
I keni parë petalet si shkruajnë poezi?
Në pentagramin e stinëve
renditen notat,
vargjet,
siç kompozohet një simfoni…

Nuk besoni?
Shkoni një ditë mes pyjeve plot lule e zogj,
shtrihuni një herë mes lëndinave me manushaqe,
atëherë,
do të dëgjoni melodinë e tingujve magjikë,
atëherë,
do të shihni si lulet thurin vargje!

 

TI DHE MANUSHAQJA
( Në prag të ditës së VERES)

Hapi syçkat lulemanushaqja
nga drita e parë e mëngjesit,
një rreze dielli e puthi në faqe
dhe prush faqet ia ndezi.

Ç’më kujtohesh ti në ato çaste
kur hap syçkat
nën çarçafë të bardhë,
dhe pret të të vijë nga buza ime
puthja e mëngjesit,
prush e zjarr!

Diçka shumë të ngjashme ka vërtet
midis teje edhe manushaqes;
të njëjtën aromë u mbajnë gjinjtë,
i njëjti prush ju ndez buzët, faqet.

Ndaj e dua shumë manushaqen
te brisht e të pafaj si femi.
Ajo puthet me diellin pranverës,
çdo mëngjes me mua puthesh ti…

S’ di pse zemra ime…! / Poezi nga Rita Hoxha

Poezi nga Rita Hoxha
 
 
S’ di pse zemra ime…!
 
S’ di pse zemra ime dridhet
pa nxjerrë një të vetëm zë,
sonatë e pambaruar muzike
akustikë e heshtur në park.
 
Askush se kupton dhimbjen time
zhveshur këtij pylli fillikat.
Fëshfërimë e erës së ftohtë
dhe përndritje e yllit nga larg.
 
Nuk mund të them më asnjë fjalë
heshtja flet më shumë se Unë
shtjellë gri që mbulon qiellin
dhe lot i mermerizuar shi.
 
S’ di pse zemra ime dridhet
e unë ndihem kaq pa faj
një ditë që shkoi pa asnjë gjurmë
dhe një natë poshtë qerpikut fle.