Старинная икона / Татьяна Теребинова

Татьяна Теребинова

 

Старинная икона

Оригинал:
Татьяна Теребинова
Старинная икона “Млекопитательница”

Мария грудью вскормит – Бога.
Уж в небе золотится слом.
Томится дух на дне острога
И- дышит боли остриём.

Сомкнулись ангельские крылья,
Вдруг закипела тишина.
Бальзам тумана – мнёт ковыль.
И вся душа огнём жива:

На углях звёзд – соборы неба;
Над кровью солнца- купола.
В ладонях Бога – лепет хлеба;
И манит мула мушмула.

Всё ж, преисполнит – упоенье –
Косых дождей и ягод срок,
Когда означит Единенье –
Судьба божественных дорог.

Kalendari Poetik: Paul Verlaine (1844-1896) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Paul Verlaine

Kalendari Poetik: Paul Verlaine (1844-1896)

Sot, më 30 mars, është data e lindjes së Pol Mari Verlen, poet i njohur frëng i grupimit që u mbiquajt ‘poetët e mallkuar’. Wikipedia ka plot kërshëri për jetën e tij; kështu që po sjell për ju këtë poezi prej tij nga përmbledhja e tij poetike e vitit 1869, “Fêtes Galantes”:

NJËRËS (A une femme)

Për ty këto vargje, për tëndin hir
Për sytë q’ëmbëlsisht qeshin a qajnë,
Për të dlirin shpirt këta vargje janë
Që m’i nxjerr shpirt i vrarë me pahir.

Po! kam një të fshehtë makth që më ndjek
Nuk gjen shteg e gjithë mëri më turret,
Bëhet si kope ujqish që vërsulet
Kur ndjen se ka nuhatur gjak që rrjedh!

Sa shumë vuaj, veç shpirti ma di
Nuk besoj më tepër të ketë qarë
Kur u ndoq nga Eden i pari njeri

Trishtimet e tua tani më ngjajnë
Si dallëndyshet në qiell të kaltër
Në një pasdite shtatori të vakët.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Martedi, 16 aprile 2019 – presso la Bibioteca Chiesa Rossa di Milano la presentazione del libro bilibgue: “Inno all’Esistenza”, Rediviva edizioni, traduzione dal romeno di Antonio Buozzi e Luca Cipolla

Rediviva Edizioni Martedi, 16 aprile 2019 – presso la Bibioteca Chiesa Rossa di Milano la presentazione del libro bilibgue: “Inno all’Esistenza”, Rediviva edizioni, traduzione dal romeno di Antonio Buozzi e Luca Cipolla, 90 p. collana Phoenix. Il volume Inno all’Esistenza … Continue reading

Shtëpia Botuese “ADA” publikon librin  “APOKALIPS” të autores së re Lulzana DAUTI

Shtëpia Botuese “ADA” publikon librin  “APOKALIPS” të autores së re LULZANA DAUTI Vargjet lirike përpiqen të zbulojnë universin e ndjenjave njerëzore, dashurinë, ndarjen, trishtimin, vështirësitë për të përballuar situatat e vështira, duke theksuar idenë se çdo fund është fillimi i … Continue reading

CURCUBEU / Ligya Diaconescu

Ligya Diaconescu   CURCUBEU În culori minunate Se sparge Vibraţia violetului… Îmi cântă agale În sufletul Golit de durere, Calea. Prin roşul nemuririi În chip minunat Se regăsesc, Iubite , Clipele nemărginirii noastre. În galbenul speranţei Se reaprind tainele Suspinelor … Continue reading

TRANSIT ( a poem dedicated to my admired sufi community in India, Syed Salman Chishty-Chairman-Chishty foundation Ajmer Sharif, Rajasthan–World forum “Sufi Love and serve all” ) / Poem by Susana Roberts

Poem by Susana Roberts

 

TRANSIT
( a poem dedicated to my admired sufi community in India, Syed Salman Chishty-Chairman-Chishty foundation Ajmer Sharif, Rajasthan–World forum “Sufi Love and serve all” )

“Luminous is the Garden that keeps its soul pure” .S.Roberts.

I let my soul rest, for it to speak to me
I saw myself here and there and everywhere
And I was a mystery again
A strange walker from the hand of God
Duplicated in the * Fana to be born and die
Along with the flow and reflux of a body
during the bite of virgin hours
Out of all judgment
In the simple and continuous nature
Without refuge or comparison, without fashion, without beauty
Nothing that stops the auric rhythm
to go through muteness, trembling and suspense
Before any speech, at the same time
the compasive memory

Copyright.Susana Roberts -April 2.2019.

* fana: Sufis tell us that there are two worlds: this world and the other. In Christianity, in contrast,the two worlds that are spoken of are this world and the next world,the world that pass over when we die. Devout Christians believe that if they lead a good life, they will reach God when they die. Sufis therefore do not wait so long, why not go to God now, before the physical body decays and dies?. For the Sufis, Fana is the direct experience of the divine while the body is still alive.
With Fana we travel through oneself, far away to a different realm without having to move a single muscle or take a simple step, for Zen Buddhism the person who has entered Fana does it this way: Go, Go beyond, go all together beyond, with ecstasy, allelujah! .. (source-Nevit Ergin, Will Johnson)

Shtëpia Botuese “ADA” publikon kolanën me darama “Drama-I-II-III-IV-V) të  autori Mihal DEDJA 

Shtëpia Botuese “ADA” publikon kolanën me darama “Drama-I-II-III-IV-V) të  autori Mihal DEDJA    Titulli: DRAMA 1 Autor: MIHAL DEDJA Korrektimi letrar dhe kopertina nga autori Botimi i parë, 2019 ISBN: 978-9928-269-81-2 Përgatiti për botim: Roland Lushi Formati : 14x20cm Të … Continue reading

Poezi nga Lida Lazaj

Poezi nga Lida Lazaj     NË KËTË ÇAST   Ç’është muzika? Është ky tingulli ritmik i kokëdhimbjes që pazellin e oksipitalit e shpërbën në njëqind copë e me to ndërton një kafaz pëllumbash. mandej bëhet shkop e dirigjon kakofoninë … Continue reading

Dialectics in the works of Nasimi and their integration into the Turkish language – Mahira Nagi gizi Huseynova (Azerbaijan) / Translated into English: Mesme Ismayilova Aliyulla qizi ASPU

Dialectics in the works of Nasimi and their integration into the Turkish language   By Mahira Nagi gizi Huseynova (Azerbaijan) Doctor of Philology, Professor Azerbaijan State Pedagogical University This is a delightful and endless explanation of the love for the … Continue reading

 Shtëpia Botuese “ADA” publikon vëllimin poetik “Punoi si bleta për emër dhe mbiemër” të autorit Florian Mehmetaj

 Shtëpia Botuese “ADA” publikon vëllimin poetik “Punoi si bleta për emër dhe mbiemër” të autorit Florian Mehmetaj Autor: Florian Mehmetaj Titulli: Punoi si bleta për emër dhe mbiemër Botimi i parë, 2019 ISBN: 978-9928-269-83-6 Përgatiti për botim: Roland Lushi Formati … Continue reading

Shtëpia  Botuese “ADA” publikon librin me poezi dhe aforizma “Vdekja më e dobishme se Jeta” të autorit Erget Cenolli

Shtëpia  Botuese “ADA” publikon librin me poezi dhe aforizma “Vdekja më e dobishme se Jeta” të autorit Erget Cenolli Titulli: “Vdekja më e dobishme se Jeta” Autor: Erget Cenolli Redaktore: Eljona Lupe(Jatagani) Recensent: Aleko Ballauri Kopertina: Meri File Botimi i … Continue reading

Shtëpia Botuese “ADA” publikon vëllimin poetik “Vjeshtës në pentagram” të autores Bukurije BUSHATI

Shtëpia Botuese “ADA” publikon vëllimin poetik “Vjeshtës në pentagram” të autores  Bukurije BUSHATI Titulli: Vjeshtës në pentagram Autore: Bukurije Bushati Redaktore: Sabahet Lishi Korrektore: Elvira Selimi Botimi i parë, 2019 ISBN: 978-9928-296-01-6 Përgatiti për botim: Roland Lushi Formati : 14x20cm … Continue reading

Arkeologjia poetike kalon nëpërmjet dhimbjes … (Refleksion rreth vëllimit poetik “Deri në baladën e fundit” të autorit Adem Zaplluzha) / Nga: Alda Taçe Shpata

Adem Zaplluzha Arkeologjia poetike kalon nëpërmjet dhimbjes … Hermeneutika midis poetit dhe pritjes deri në baladën e radhës. Në dilemat e mia për të marrë në dorë një libër kalibri , libri i 180-të, me përsiatje të forta filozofike në … Continue reading

Ik weet nog waar ik was toen het begon (gedicht: Het huis bleek stenen) – I remember where I was when it started (poem: The house turned out to be stones) – ESTHER JANSMA / door: Hannie Rouweler

Ik weet nog waar ik was toen het begon (gedicht: Het huis bleek stenen)   ESTHER JANSMA fotograaf: Vincent Mentzel (NRC Handelsblad) Gisteren kwam pas de bundel “Eerst” van Esther Jansma binnen handbereik. Ik heb al enkele dichtbundels van haar, … Continue reading

20 VJET, NË KUJTIM TË NJË NGJARJEJE TRAGJIKE  PËR KOSOVËN… -Dush Zeqiraj, çdo vit vjen nga Peja, në Durrës / Nga: BAJRAM GASHI

20 VJET, NË KUJTIM TË NJË NGJARJEJE TRAGJIKE  PËR KOSOVËN…

-Dush Zeqiraj, çdo vit vjen nga Peja, në Durrës-

Nga: BAJRAM GASHI

 

Nga  e majta:  B.Gashi,V.Kona,D.Zeqiraj,M.Gecaj e S.Harka(Tiranë,30 mars 2019)

1.
Ashtu kishte ndodhur, 20 vjet më parë, nȅ marsakeqin e vitit 1999. Qindra-mijȅra familje shqiptare u larguan dhunshȅm nga trojet e tyre stërgjyshore, shumica nȅ drejtim tȅ shtetit amȅ, në Shqipëri. Atë fat të dhimshëm përjetoi edhe miku im nga Peja, Dush Zeqiraj.
Mbas dy ditȅ udhȅtim e rraskapitjeje, arrijnȅ në Shkallnur të Durrësit, te famlja “Gjuzi”. Na lajmȅrojnȅ dhe menjȅherȅ shkuam me furgon, i sollȅm nȅ shtȅpi dhe i strehuam. Pas pak ditȅsh, ata u vendosën pȅkohȅsisht nȅ qytet, nȅ banesa me qera. Kaloi njȅ vit dhe nuk e kishte harruar Dushi 30 marsin e 1999-es. Më pas, në 30 marsin 2000, veç ai kur lajmȅroi: “Mȅ prit te busti i Azem Hajdarit”, nȅ Durrȅs. “Do tȅ kujtojmȅ, sȅ bashku, 30 marsin e 1999-es”. Erdhi. Nuk po e zgjati shumȅ. Njȅzet “30-marsa”, me gjithȅ tȅ sotmin, ai i feston me familjen “Gashi”, në Shënavlash të rrethit tonë.

 

Nga e majta: V.Kona e M.Gecaj, me Dush Zeqiraj….

2.
Kȅsaj radhe, Dushi mȅ porositi nȅ telefon: ”Kur tȅ vij, dua tȅ mȅ njohȅsh me Viron Konȅn”. Kishte lexuar njȅ libȅr tȅ tij dhe i kishte pȅlqyer shumȅ. “Po, – i thashȅ dhe lajmȅrova shkrimtarin e nderuar, duke e informuar pȅrse donim  ta takonim. Ai m’u tregua i gatshȅm. Mbȅrriti Dushi, pikërisht nȅ Shȅnavlsh më 30 mars. Atȅ ditȅ ishim tȅ ftuar, bashkȅ me mikun krijues durrësakk, Kadri Tarelli, nga poeti I këtij qyteti, Vladimir Muça, nȅ përurimin e librit me poezi ”Dino Kalenja”-Hero i Popullit, vrarȅ nȅ luftȅ kundȅr pushtuesve nazistë. Aty pati edhe plot tȅ tjerȅ tȅ ftuar, si Besim Shahini, poetja e nderuar e drejtoresha e shkollȅs “14 Nentori”, Merita Thartori, Hasan Shahini, etj, etj.
Tȅ nesërmen, pra sot mȅ 31 mars, udhȅtuam pȅr nȅ Tiranȅ. E dinim lokalin ”Galexy-Bar”, sepse aty disa herȅ kemi pirȅ kafe me prof. Murat Gecaj, me tȅ nderuarin Viron Kona. Nȅ kafe ishte dhe shkrimtari dhe kritiku i nderuar Sejdo Harka. Lokali ndodhet nȅ fillim tȅ Bulevardit tȅ Ri të kryeqytetit. Ishte një takim simbolik, I bukur Prof. Murati i ka kaluar do vjet, por mbi 70 kurrsesi nuk mund t’ia japȅsh. I njoha duke u bȅrȅ paraqitje të ndȅrsjellta.

Po pinim kafe dhe muhabet tȅ ȅmbȅl.Ndȅrkohë, Vironi kishte marrȅ njȅ çantȅ, qȅ mezi e mbante nȅ duar. Aty kishte shumicȅn e librave të botuara tȅ tijat, të cilat i kishte shȅnuar qȅ nȅ shtȅpi: dhuratȅ pȅr mikun e tij tȅ ri, Dushin, sikur ta kishte njohur qȅ prej dekadash. Edhe prof. Murati kishte sjellȅ librin më të ri jetëshkrimor, “Gjurmë, nëpër udhë…”(Tiranë, 2018).. Çaste emocionante, ndjenjash njerzore e vȅllazȅrore, kur dhuronin e ndërronin librat dhe mendimet nȅ mes njȅri-tjetrit.
Vironi, si vlonjatas bujar dhe me shpirt njerëzor, tha: “Dushi, miku ynë prej Peje, sot njȅ vit, përsëri kȅtu!”
Dushi, nga kȅnaqȅsia, iu drejtua miqëve kryeqytetas:

“Tash e mȅsova rrugȅn edhe për te ju, hiç mos mȅ ftoni, se mȅ 30 mars, 2020, dhe nȅ kȅmbȅ do vij!”
Dushin e pȅrcolla te autobuzi,pȅr nȅ Pejȅ. Kur po ndaheshim, mȅ tha:

-Bajram, pȅr 5-vjet e ke sigurue Mirësinë…

Durrës më: 31 Mars 2019