Përshtypje nga leximi i romanit të shkrimtarit Edmond Shallvari, “Unë dhe MY Alter Ego” / Shkruar nga Naser Aliu(Lis Bukuroca), publicist, shkrimtar

Përshtypje nga leximi i romanit të shkrimtarit Edmond Shallvari, “Unë dhe MY Alter Ego”   Shkruar nga Naser Aliu(Lis Bukuroca), publicist, shkrimtar “Absolutja takon forcën e argumentit. Argumenti është një fazë fuqie, e pafuqishmërisë njerëzore ndaj absolutes.” Citat nga romani … Continue reading

Kalendari poetik: Zbigniew Herbert (1924-1998) / Përgatiti materialin: Maksim Rakipaj

Zbigniew HERBERT

Kalendari poetik: Zbigniew Herbert (1924-1998)

Ka datën e lindjes sot më 29 tetor Zbigniew Herbert, poet, eseist dhe dramaturg polak, njëri nga autorët më të njohur evropianë të shekullit të kaluar. Gjatë luftës II botërore në Poloni u krijuan dy formacione luftarake: Armia Krajowa me nacionalistë dhe Armia Ludowa e komanduar nga komunistët. Zbigniew Herbert u rreshtua në radhët e formacionit nacionalist polak – Armia Krajowa. Pati gjithmonë probleme me censurën politike komuniste polake. Në vitet 1986-1992 jetoi dhe punoi si gazetar në Paris në shtypin disident polak. Gjatë jetës fitoi mjaft çmime të rëndësishme letrare jo vetëm në Evropë. Në përkujtim të poetit polak me prejardhje engleze përzgjodha nga arkivi im këtë shqipërim:

DY PIKA

Pyjet digjeshin në flakë,
ata
hedhur njëri tjetrit duart në qafë
si tufa trëndafilësh.

Njerëzia rendnin për të shpëtuar
ai thoshte e dashura ime ka flokët,
këtu fshihem më mirë.

Nën të njëjtën mbulesë
fjalë të pacipa pëshpërisnin
si lutje të gjata dashurie.

Kur qe i madh rreziku
në sytë e njëri tjetrit hidheshin
dhe fort mbyllnin sytë.

Kaq fort, sa s’i ndjenin flakët
që arrinin deri te qerpikët.

Deri në fund guximtarë,
deri në fund besnikë,
njësoj, deri në fund
si dy pika
mbi fytyrë pezull.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Detroid: Ditët e Letërsisë Shqipe në SHBA – Xhevat Latifi fitues i Çmimit “Gjergj Fishta”

Detroid: Ditët e Letërsisë Shqipe në SHBA – Xhevat Latifi fitues i Çmimit “Gjergj Fishta”   http://www.xlpress.tv/detroid-ditet-e-letersise-shqipe-ne-shba-xhevat-latifi-fitues-cmimit-gjergj-fishta/       Xhevat Latifi, Poetit nga Kosova, i është ndarë Çmimi “Gjergj Fishta” në kuadër të Ditëve të Letersisë Shqipe në SHBA … Continue reading

Nderim e kujtim, në njëvjetorin e ndarjes nga jeta: ME PROF. ALFRED UÇIN-AKADEMIK,UDHËTIME TË PAHARRUARA, NËPËR  TROJET AMTARE TË BALLKANIT… / Nga: Prof.Murat Gecaj; publicist e studiues

Nderim e kujtim, në njëvjetorin e ndarjes nga jeta: ME PROF. ALFRED UÇIN-AKADEMIK,UDHËTIME TË PAHARRUARA, NËPËR  TROJET AMTARE TË BALLKANIT… Nga: Prof. Murat Gecaj          publicist e studiues   Nga e majta: Prof.A.Uçi e M.Gecaj (Tiranë, 2010) I. Jo vetëm … Continue reading